Pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Adam

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se organizează, de mai bine de 10 ani tradiţionalul pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului – Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam. Această icoană este purtată, în perioada Postului Adormirii Maicii Domn ului, în mai multe parohii din cuprinsul eparhiei.

Credincioşii vin şi se închină cu evlavie şi înalţă rugăciuni de sănătate, de mulţumire şi, în special, pentru ploaie, iar Maica Domnului nu trece cu vederea cererile credincioşilor.

Impresii din Protoieria Nicoreşti,

de la pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului

IMG_2408În Protoieria Nicoreşti, pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam a fost realizat prima dată, după o lungă perioadă de ani.

În data de 12 august, toţi preoţii din protoierie au participat la această întâlnire duhovnicească prin Sfânta Liturghie şi slujbe prilejuite de acest moment.

Începând cu ora 630, sfânta icoana a poposit, mai întâi, în parohia Poiana. În această parohie sfânta icoană a mai fost prezentă, după mărturia bătrânilor, în urmă cu 70 de ani (1944) datorită unui an secetos şi datorită războiului. Ion Ciocoiu (85 ani), din parohia Poiana, dă mărturie despre pelerinajul sfintei icoane de atunci şi despre faptul că apoi a plouat din abundenţă. Tot el spune că de sfânta icoană aveau voie să se atingă doar văduvele curate şi copii. Valentina Spiridon (Poiana) mărturiseşte: „Am crezut că am să mor, fără a mai vedea icoana!”. Credincioşii prezenţi au plecat încărcaţi de bucurie şi emoţie sfântă de la acest moment binecuvântat.

La ora 930 sfânta icoană a ajuns la parohia Cosmeşti Deal. Mulţime multă de credincioşi din parohiile învecinate au aşteptat icoana cu multă pioşenie. Rodica Munteanu (învăţătoare în comună) spune: „A fost un moment unic de care nu putem avea parte în orice zi; am simţit că Maica Domnului mă binecuvintează cu prezenţa Sa”. La rândul său, Nicolae Golea (Cosmeşti Vale) mărturiseşte că: „Am venit cu mult drag şi am plecat cel mai fericit om după întâlnirea cu Maica Domnului”.

La ora 1200 icoana a poposit la parohia Gohor II. Credincioşi din satele vecine au participat alături de preoţi şi de călugări la slujbele de preacinstire a Maicii Domnului. Şi aici credincioşii au fost puternic impresionaţi de prezenţa Maicii Domnului. Ancuţa Chirvăsuţă (90 ani) ne-a spus: „Am trăit atâţia ani pe pământ dar nu am avut un moment mai frumos ca întâlnirea cu icoana Maicii Domnului; m-am simţit pentru câteva clipe ca-n rai”.

La ora 1500 pelerinajul cu sfânta icoană a ajuns la parohia Ţepu de Jos. După oficierea Sfântului Maslu numeroşi credincioşi s-au închinat cu evlavie sfintei icoane: „Am plecat cu lacrimi şi cu bucurie în suflet după întâlnirea cu Maica Domnului, Maica noastră a tuturor” ne-a spus Gabriela Pamfile (localnică). La ora 1800 sfânta icoană a mers în Protoieria Tecuci, poposind la parohia Matca VI.

Prezenţa icoanei în Protoieria Nicoreşti a reprezentat o sărbătoare pentru comunităţile parohiale în care a poposit şi pentru credincioşii din împrejurimi, care au participat la acest eveniment duhovnicesc într-un număr impresionant.

Preoţii şi credincioşii doresc să mulţumească Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian pentru bucuria prilejuită de prezenţa icoanei Maicii Domnului în Protoieria Nicoreşti. Nădăjduim că aceste momente de aleasă bucurie duhovnicească să fie cât mai multe pe aceste meleaguri ştefaniene.

Pr. Mihai Roşu, Protoiereu de Nicoreşti