Pod de iubire şi filantropie peste revărsări de ape Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Alegerea noului Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord Alegerea noului Episcop Ortodox Român al Irlandei și Islandei Domnul…
Author: admin
Pod de iubire şi filantropie peste revărsări de ape
Apel la solidaritate cu persoanele afectate grav de inundaţii În urma inundaţiilor masive din judeţele Galaţi, Argeş şi Vaslui, dar şi din alte zone ale ţării, facem un apel la solidaritate creştină cu sinistraţii, victimele vulnerabile social şi familiile îndoliate….
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de vineri, 25 octombrie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După încheierea alegerilor de Arhiepiscop ortodox român…
Alegerea noului Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord
În şedinţa de lucru din 25 octombrie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania în demnitatea de Arhiepiscop ortodox român al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Preasfinția Sa s‑a născut în…
Alegerea noului Episcop Ortodox Român al Irlandei și Islandei
Tot în şedinţa de lucru din 25 octombrie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania în demnitatea de Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei. Preasfinția Sa s‑a născut la data de…
Domnul Academician Alexandru Zub, un „Avvă“ al istoriei noastre pe treapta 90-a a viețuirii cu sens și rost!
A treia treaptă a tinereții vieții, în crugul ei normal, pe piedestalul înalt al deplinei înțelepciuni, înspre centenar, ne oprește, măcar pentru câteva momente, din alergarea noastră cotidiană, spre a face loc în „sanctuarul“ inimilor unui „sacerdot“ al smeritei viețuiri…
Sărbătoare smerită în solidaritate cu semenii din Câmpia Covurluiului
Anul acesta, în data de 27 septembrie, la prăznuirea Sfântului Mucenic Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneşti, Eparhia noastră a sărbătorit cincisprezece ani de la ridicarea sa la rangul de Arhiepiscopie şi a chiriarhului ei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la demnitatea de…
Zi de sărbătoare la Seminarul Teologic
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și prin strădania Înaltpreasfințitului Părinte Casian al Dunării de Jos, în seara zilei de 16 octombrie a anului 1996, credincioșii din orașul Galați întâmpinau moaştele…
Copilăria nu trebuie să doară…
„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată…“ (Ion Creangă). Multă vreme s‑a scurs de la cuvintele blândului și hâtrului nostru moldovean și multe s‑au schimbat în lume. Ne dorim și astăzi, ca și…
Nou an școlar la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“
Luna septembrie nu reprezintă doar sosirea anotimpului autumnal, ci marchează, deopotrivă, începutul anului bisericesc și deschiderea porților școlilor, care își așteaptă învățăceii, pentru a le revela noi taine ale învățăturii. Evidențierea celor două evenimente nu este deloc întâmplătoare, ci pentru…
Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Hram la biserica gălăţeană ocrotită de Sfântul Dionisie Exiguul În ziua de 1 septembrie 2024, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi‑a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a debutat în…
Pomenirea pr. prof. dr. Nicolae D. Necula, la şapte ani de la mutarea la „altarul de sus“
Personalitate de profil a teologiei româneşti din ultimele decenii, părintele prof. dr. Nicolae D. Necula, plecat dintre noi în ziua de 3 septembrie 2017, ca sacerdot împlinit printr‑o slujire preoţească jertfelnică şi ca profesor cu o carieră universitară de excepţie,…
Chipul Maicii Domnului în icoane, izvor nesecat de iubire
Declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“ și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“ se încadrează în misiunea zilnică pe care orice lucrător dintr‑un muzeu o poate avea: aceea de protejare, îngrijire…
Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Câteva dovezi aghiografice contemporane
În toamna anului 2024 s‑au împlinit 400 de ani de la nașterea lui Dosoftei (26 octombrie 1624‑13 noiembrie 1693), Mitropolitul Moldovei (între 5‑28 iulie 1671 – septembrie 1686; în exil: 1686 – 1693, decembrie 13), canonizat în zilele noastre. Ierarh…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 1 septembrie – Începutul anului bisericesc (Indictionul) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş. 3 septembrie –…
Călăuză ortodoxă nr. 428-429
Rugăciune şi mulţumire la aniversarea Patriarhului României Ierarh, cler şi credincioşi în rugăciune de mulţumire smerită la Sfânta Liturghie Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Pelerinajul de tineret de la Mănăstirea Buciumeni 2024, ediţia a XXIX‑a Din…
Rugăciune şi mulţumire la aniversarea Patriarhului României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sărbătorit luni, 22 iulie, împlinirea vârstei de 73 de ani. Împreună cu ierarhi, consilieri patriarhali și eparhiali, clerici și reprezentanți ai autorităților de stat, Preafericirea Sa a participat în Catedrala Patriarhală la…
Ierarh, cler şi credincioşi în rugăciune de mulţumire smerită la Sfânta Liturghie
Luând act de urgenţele pastoral-misionare și sociale din eparhie, în faţa provocărilor unui an dezastruos de secetos, de experienţa din anii trecuţi, fie în timp secetos, fie la groaznice inundaţii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a preferat în…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri noi ale Sfântului…
Pelerinajul de tineret de la Mănăstirea Buciumeni 2024, ediţia a XXIX‑a
„Catedrala cu vitralii foșnitoare“ din codrii Buciumeniului găzduiește an de an, cu prilejul Praznicul Preasfintei Treimi, la Sfânta Liturghie şi la convorbirile duhovniceşti, numeroși tineri, de toate vârstele, de la şcolile din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila….
Din codrii Buciumenilor în cetatea inimilor de tineri…
Ce este natura, dacă nu o metaforă a vieții, a frumuseții și a continuității creației divine? Omul, în lipsa lui Dumnezeu, devine asemenea unei ramuri uscate, fără seva duhului în ea. De aceea, câtă vreme trăim, trebuie să ne aducem…
Tineri în „catedrala cu vitralii foşnitoare“
Pelerinajul de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ de la Buciumeni, judeţul Galaţi, a adunat peste 1.300 de tineri care s‑au înscris la activităţile liturgice, educaţionale şi convorbirile duhovniceşti, organizate în cadrul celei de‑a XXIX‑a ediţii a acestui eveniment. A intrat în…
Bucuria celor necăjiţi, continuu aproape de cei neapropiaţi
Bucuria ca fapt real este o stare lăuntrică, greu de exprimat fie și prin cele mai meșteșugite, profunde, duhovnicești ori tainice exprimări ale cuvintelor noastre omenești. Într‑o răpitoare trăire cerească încă din viața pământească, Sfântul Simeon Noul Teolog (sec. al…
Pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Adam, istorie şi actualitate duhovnicească
Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, a fost întâmpinat și anul acesta cu multă evlavie de toți credincioșii Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ca în fiecare an, această mare sărbătoare a fost precedată de tradiționalul pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni…
Luminoasele „candele“ ale martirilor din Insula Mare a Brăilei
Semen est sanguis christianorum Sângele creștinilor este „o sămânță“, a arătat Tertulian pentru a exprima înțelesurile profunde ale actului martiric proclamat de Însuși Hristos Domnul: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor și Eu voi mărturisi pentru el înaintea Tatălui…
Programul de tabere de vară pentru tineret „Vacanţa din pridvorul bisericii“ iulie‑august 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe parcursul vacanței de vară, în lunile iulie și august a.c., la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian, s‑a desfășurat programul eparhial de tabere pentru tineret, intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii“, ajuns…