Cuvânt la Pogorârea Duhului Sfânt Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos Pomenirea eroilor neamului la Barcea A XIX-a ediţie a Pelerinajului tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni: ,,Credinţă, cultură, educaţie şi filantropie în Catedrala Buciumenilor” Mănăstirea Măxineni – patrimoniu…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 296
Cuvânt la Pogorârea Duhului Sfânt
Pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli s-a întâmplat la scurt timp după Înălţarea Domnului lisus Hristos la cer. Trebuia să Se înalţe Iisus ca Om în intimitatea Sfintei Treimi, la dreapta Dumnezeirii, aşadar la locul de supremă cinste, putere şi autoritate,…
Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos
La Dunărea de Jos, tradiţionalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susţinerea, în toate şcolile şi liceele Eparhiei, a unei ore de religie cu tema „Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor“, în care…
Pomenirea eroilor neamului la Barcea
Ziua de joi, 13 iunie 2013, a fost o zi specială pentru comuna Barcea, cum de fapt a fost pentru toată ţara. În ziua de Înălţarea Domnului, după Sfânta Liturghie, cu mic cu mare, elevi, profesori, tineri şi bătrâni s-au…
A XIX-a ediţie a Pelerinajului tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni: ,,Credinţă, cultură, educaţie şi filantropie în Catedrala Buciumenilor”
La Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul. Manifestarea, ajunsă anul acesta la cea de a XIX-a ediţie s-a desfăşurat sub genericul „2013 –…
Mănăstirea Măxineni – patrimoniu reînviat
Recepţia lucrărilor de restaurare În data de 30 mai 2013 a avut loc întrunirea Comisiei de recepţie din cadrul Direcţiei Tehnice şi Restaurare Monumente Istorice a Ministerului Culturii, pentru recepţia lucrărilor la obiectivul monument istoric: ,,Ansamblul Mănăstirii Măxineni, jud. Brăila…
Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită la Aşezământul ,,Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi
1 Iunie este ziua în care sărbătorim copilăria, dar şi ziua în care descoperim că ei, copiii sunt cel mai mare dar al vieţii ce trebuie primit, ocrotit şi iubit. Ca de fiecare dată, Ziua Internaţională a Copilului a fost…
Ziua Internaţională a Copilului la Parohia Costieni, judeţul Galaţi
În fiecare an, 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului oferă fiecărui părinte şansa de a fi părtaş, cel puţin pentru o zi, la bucuria vieţii, trăită prin ochii copiilor. Cu acest prilej, la parohia Costieni din cadrul Protoieriei Covurlui,…
Concursul de şah ,,In hoc signo vinces” la Parohia ,,Sf. Mc. Mina” din Galaţi
Ziua Internaţională a Copilului înseamnă pentru toţi, mic şi mare, o promisiune, o celebrare a viitorului şi o ocazie de a da frâu liber imaginaţiei şi copilului din fiecare. Pentru peste 180 de copii, această zi a reprezentat startul în…
Sesiunea festivă de închidere a proiectului „Alege Şcoala!“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Joi, 6 iunie 2013, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Fundaţia ,,World Vision” – România au organizat Sesiunea festivă de închidere a proiectului ,,Alege Şcoala!”, un eveniment organizat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la…
Sfârşit de an şcolar 2012-2013, la Seminarul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei”
Ultimele zile de şcoală au farmecul şi parfumul lor, inconfundabile: adie un aer de vacanţă, se încheie medii, se repetă pentru serbare, este aşteptată cu emoţie premierea. În seminarul gălăţean aceste evenimente au un firesc al lor (generat de seriozitatea…
Concursul de religie ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, la Brăila
Între manifestările culturale programate cu prilejul Anului omagial ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena”, parohia Sfântul Ierarh Nicolae din Brăila, în colaborare cu Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” şi Asociaţia Femeilor Creştin-Ortodoxe – filiala Brăila a avut iniţiativa unui concurs…
Cursul festiv al studenţilor teologi şi masteranzi de la Dunărea de Jos
Fiecare sfârşit de an universitar este un moment de bucurie şi de bilanţ pentru absolvenţii teologi din cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Şi anul acesta, pe data de…
Sfinţirea Capelei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cadrul Centrului de Reeducare pentru Minori şi Tineri de la Tichileşti, Protoieria Brăila
Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, judeţul Brăila, este o instituţie care face parte din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, profilată pe custodierea şi reintegrarea socială şi morală a persoanelor tinere care execută pedepse privative de libertate. Din…
Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a Parohiei Jorăşti I, judeţul Galaţi
Scurt istoric al aşezării Comuna Jorăşti din judeţul Galaţi este aşezată pe Valea Covurluiului, la o depărtare de 15 km de oraşul Tg. Bujor. Denumirea satului – Jorăşti – vine de la un cioban cu numele de Jora, care, înainte…
Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Spiru Haret, judeţul Brăila
Situat în Câmpia Călmăţuiului, în partea de sud a judeţului Brăila, pe malul drept al Călmăţuiului, satul Spiru Haret a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea. În anul 1895 se numea Germaneasca. Din anul 1923 a primit actualul nume,…
75 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Tecuci
Anul acesta, pe 31 iulie, se împlinesc 75 de ani de la punerea „pietrei fundamentale” a Catedralei din Tecuci cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe”. Fiecare oraş are o biserică reprezentativă, care exprimă centrul spiritual al urbei respective. Şi în…
Martiri din secolul al IV-lea până la Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena
Din epoca persecuţiilor Bisericii de către împăraţii romani în secolele I-IV, Biserica a moştenit cultul martirilor, care s-a născut ca o manifestare firească a credinţei creştine, pe care martirii creştini au mărturisit-o cu statornicie şi curaj şi s-au încoronat, pentru…
Dorul de ţară. Mărturii de la migranţii români
În dulcea noastră limbă română atât de bogată în dicţionar sunt câteva cuvinte cu greu traductibile în alte limbi. Unul dintre ele este cuvântul ,,dor”. Acest sentiment exprimă stări sufleteşti de emoţie uneori greu de exprimat în cuvinte mai ales…
Biserica-mamă se îngrijeşte de fiii ei duhovniceşti aflaţi în afara graniţelor ţării
Se pot spune lucruri foarte frumoase, dar şi realităţi foarte dure şi negative din viaţa românilor aflaţi departe de ţara şi familiile lor. Problema migranţilor devine foarte acută datorită sărăciei şi a destrămării familiilor între România şi ţările care-i adoptă,…
Activităţi filantropice la Duminica Părinţilor şi Copiilor
Potrivit adresei Centrului eparhial nr. 2114/2013, în Duminica părinţilor şi a copiilor lor, toate protoieriile au desfăşurat programe social – filantropice, după cum urmează: – preoţii arondaţi la centrele/căminele unde sunt internaţi copiii abandonaţi de părinţi sau sunt în situaţii…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 2 iunie – săvârşeşte slujba de sfinţire a picturii bisericii din Parohia Pechea II, Protoieria Covurlui, judeţul Galaţi, urmată de slujba Sfintei Liturghii, rostind cuvânt de învăţătură; acordă rangul de iconom preotului paroh Valentin Diaconu. 9 iunie – săvârşeşte,…