Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în Anul închinat de Sfântul Sinod, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rugăciunii în viaţa personală şi comunitar‑liturgică şi sfinţilor isihaşti, este îmbogăţită cu prezenţa cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama,…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 406-407
Decizii luate de Sfântul Sinod privind Spovedania şi duhovnicia
În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:…
Hotărâri ale Sfântului Sinod luate în şedinţa din 28 octombrie 2022
În ziua de vineri, 28 octombrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele noi hotărâri ale Sfântului Sinod sunt…
Mitropolia Basarabiei 30 de ani de la reactivare
Mitropolia Basarabiei a sărbătorit joi, 20 octombrie, trei decenii de la reactivare. Momentul a fost celebrat la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei“ din Durlești, municipiul Chişinău, prin Sfânta Liturghie săvârşită de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului….
Naşterea Maicii Domnului, începutul mântuirii şi semnul bucuriei comunitare
Debutul anului bisericesc coincide cu marea bucurie a Naşterii Maicii Domnului, începutul mântuirii neamului omenesc din robia păcatului, dar este şi semn al ajutorului ceresc în creşterea copiilor în credinţă, în iubire de aproapele şi în solidaritate fraternă, ca într‑o…
„Cerul pe pământ“ – Sfinţirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“
În ziua de 26 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, localitatea Silistraru din județul Brăila, și‑a deschis brațele spre a primi pe păstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. După…
Sfinţirea casei praznicale a parohiei Ulmu
Toamna își lasă, odată cu frunzele ce cad peste pământul ars, și faptele credinței izvorâte din râvna credincioșilor din câmpia Bărăganului, cea atât de încercată de secetă în acest an. Și dacă roadele pământului sau lăsat așteptate, cele ale credincioșilor…
Lecţia de cateheză înţeleaptă de la biserica „Sfântul Spiridon“ spre parohiile din Eparhie
Parohia „Sf Spiridon“ din municipiul Galați și‑a deschis porțile pentru întrunirea preoților responsabili de cateheza parohială din cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La această întâlnire în mijlocul credincioșilor de toate vârstele, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte…
Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Brăila
ÎÎn data de 3 octombrie 2022, a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor de Religie din județul Brăila la Așezământul Social‑Filantropic ,,Sf. Pantelimon“ – Lacu Sărat, Sala ,,Sf. Ioan Evanghelistul“. Întâlnirea celor 100 de profesori a avut următoarea ordine de…
Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Galaţi. Un nou început!
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, luni, 10 octombrie 2022, s‑a desfășurat consfătuirea din acest an școlar a profesorilor de religie din județul Galați. Activitatea a debutat cu un moment de rugăciune în catedrala arhiepiscopală, moment mult…
Un nou început la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi
La 3 octombrie din anul 2022, la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați, a fost organizată deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an universitar 2022‑2023. În dimineața zilei, așa cum se cuvine a pune început bun întru toate cu Dumnezeu,…
Mărturii medievale privind numele Andrei în judeţul Galaţi
Se împlinesc, în noiembrie 2022, trei decenii de când municipiul Galați a adoptat ca patron spiritual pe Sfântul Apostol Andrei. Cu acest prilej, dorim să evidențiem prezența onomasticii Andreiene în secolele XV-XVIII, în spațiul actual al județului Galați, unde se…
Cronică misionară şi evocare respectuoasă la mutarea Reginei Elisabeta a II‑a la veşnicele locaşuri
Plecarea la Domnul a Reginei Elisabeta a II‑a a Angliei ne oferă prilejul de a evoca anumite aspecte bisericești legate de viața Bisericii Ortodoxe Române în timp de încercare și de binefăcătoare deschidere spre alte lumi, în libertate, cu efect…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 19 august – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 21 august – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 26 august – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu…