S.N.F.O.R. Galaţi la vremea bilanţului

S.N.F.O.R. filiala Galaţi a împlinit anul acesta 22 de ani de activitate filantropică neîntreruptă în Eparhia Dunării de Jos, sub directa îndrumare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun şi a celor cinci duhovnici ai societăţii.

Doamnele ortodoxe din această societate s-au întâlnit pe 11 martie 2014, pentru a face analiza activităţilor în anul care a trecut, să mulţumescă colaboratorilor şi să facă proiecte pentru viitor.

SNFOR îşi desfăşoară activităţile educative, religioase, culturale, social-filantropice pe 9 grupe de lucru, coordonate cu mare dăruire de câteva dintre membre care au dovedit calităţi de buni organizatori, spirit de iniţiativă, o bună colaborare cu oamenii şi o mare dăruire sufletească pentru cei lipsiţi de posibilităţi din eparhie.

Cea mai laborioasă activitate a avut-o grupul care acţionează la Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale pentru Copii „Speranţa” şi ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în Europa. Activităţile au fost coordonate de dna. ing. Veronica Popovici. La iniţiativa doamnelor din acest grup, SNFOR filiala Galaţi a deschis proiectul „Sănătatea copiilor şi faptele medicilor”, în cadrul căruia medici din diferite clinici particulare au contribuit la rezolvarea unor probleme de sănătate ale copiilor. Astfel, stomatologi de la clinica patronată de dl doctor Ionel Julea, au susţinut lecții de igienă sanitară, consultaţii şi tratamente micuţilor pacienţi. Într-o atmosferă plăcută şi relaxantă, dragostea medicilor pentru aceşti copii şi interesul lor pentru propria sănătate, cu dorinţa de a învăţa mai multe despre viaţa şi organismul lor au sporit starea de bună dispoziţie a participanţilor. Întâlnirile au fost de suflet şi au produs un lanţ de emoţii medicilor ce descopereau copii inteligenţi, dar cu posibilităţi financiare reduse. Deoarece la centru sunt aproximativ o sută de copii, acţiunea, care a început în luna februarie 2013 a cuprins toate cabinetele clinicii particulare, anulându-se consultaţiile pacienţilor programaţi pe timp de două zile. Au urmat tratamente medicale de lungă durată la cei cu probleme stomatologice, care nu au fost puţine şi nici dintre cele mai simple. Tratamente sunt încă în plină desfășurare şi astăzi.

Un alt medic care şi-a dăruit din timpul său copiilor de la Centrul „Speranţa” este dna doctor Luminiţa Chiscăneanu. La cabinetul oftalmologic au fost consultaţi toţi copiii şi au primit ochelari de vedere 26 dintre ei.

Mulţumim tuturor medicilor pentru amabilitatea de a trata gratuit un număr atât de mare de şcolari, cu nişte costuri care ar fi depăşit posibilităţile oferite de familie.

De asemenea, copiii centrului fac meditaţii gratuite cu doamne profesoare ale societăţii gălăţene, care i-au ajutat să-şi ridice nivelul intelectual şi să primească o educaţie frumoasă.

La multe dintre sărbători sunt contactate societăţi coordonate de persoane cu suflet bun, care sponsorizează cadouri substanţiale micuţilor şcolari, aducând de fiecare dată bucurie în sufletul lor plăpând şi îi fac să nu simtă acut lipsurile pe care nu pot fi completate de familie.

Nu în ultimul rând, doamnele societăţii noastre pregătesc, aproape zilnic, prăjiturele copiilor, îi încurajează la studii pe cei cu posibilităţi intelectuale care depăşesc media, socializează cu ei, creează o atmosferă familială la centru, determinându-i să-şi deschidă sufletele lor curate şi să trăiască câteva ore pe zi într-o atmosferă lipsită de tensiuni, cu dragoste şi armonie.

Mulţumim tuturor celor care sunt alături de noi şi ne ajută să aducem aceşti şcolari la un standard mai ridicat de educaţie.

Un alt grup cu realizări deosebite în anul 2013, este cel coordonat de dna Cristina Iordache, care s-a ocupat în special de sinistraţii inundaţiilor din toamnă în judeţul Galaţi. Activitatea a fost de mare amploare, motiv pentru care li s-au alăturat şi celelalte grupuri de activitate ale S.N.F.O.R. filiala Galaţi. Realizările au fostde mare valoare, atât morală cât şi economică. Doamna Cristina Iordache a colaborat cu cadrele medicale de la unele spitale din Galaţi, dar în special cu cele de la Spitalul de copii „Sf. Ioan”, care au impresionat prin grija pentru aproapele şi mai ales încredere faţă de semeni, punându-ne la dispoziţie tot ceea ce era necesar pentru rezolvarea unor trebuinţe imediate sinistraţilor.

Cel mai numeros grup este cel coordonat de dna ing. Doina Mârzescu, care a reuşit să adune lângă dânsa multe creştine cu suflet mare, devotate slujirii aproapelui, care a avut numeroase acţiuni, în special la căminele gălăţene de copii şi bătrâni. În anul 2013 grupul dânsei a deschis o frumoasă colaborare cu Centrul „Speranţe pentru vârsta a treia”, fiind alături de părintele Florin Chiosa, directorul Centrului. Doamna Doina Mârzescu a fost preocupată de asigurarea de medicamente, de alimente, la realizarea unor programe culturale de sărbători şi la acţiuni de socializare cu bătrânii părăsiţi de familii. Toate acţiunile lor au fost de mare folos şi s-au distins printr-o dispoziţie sufletească deosebită de bune creştine, pentru a uşura, pe cât le-a fost posibil, din multe nevoi pe care le întâmpină persoanele de vârsta a treia. Dintre acestea, pentru bătrânii noştri, cele mai grele sunt singurătate, boala şi neputinţa, pe care au reuşit să le diminueze din intensitate, să le facă viaţa mai frumoasă şi să simtă că Dumnezeu nu i-a părăsit, prin lucrarea acestor doamne din grupul doamnei Doina Mârzescu sub coordonarea directă a preoţilor bisericii.

Mai sunt şi alte grupuri, mai nou formate în cadrul societătii, care desfăşoară activităţi cu mult profesionalism, devotament şi dragoste creştină. Coordonatoarele acestor grupuri sunt prof. univ. Violeta Puscaşu, prof. relig. Adriana Ilie, ing. Maricica Maftei, ing. Georgeta Nicolau, ec. Olga Băiceanu, prof. relig. Maricica Boldea, ing. Elena Gherman, ing. Mirtis Popescu,  ing.  Corina Popescu şi ec. Camelia Graur. Preocupările acestora acoperă întreaga gamă de activităţi educaţionale, culturale, religioase şi filantropice, în proiecte de lucru cum sunt: „Închis am fost şi M-aţi cercetat”, „Iisus neaşteaptă în spitale”, „Dor de Eminescu” şi altele.

Mulţumim în mod special preoţilor duhovnici Ionel Ostache şi Gabriel Pelin, care ne sunt alături cu îndrumări la toate solicitările, însoţindu-ne de fiecare dată în acţiunile pe care le întreprindem, oficiind slujbe de rugăciune la căminele de copii şi bătrâni. Mulţumim, de asemenea, profesorilor universitari, medicilor, sociologilor, psihologilor, firmelor, sponsorilor şi tuturor celor care ni s-au alăturat în activităţile noastre.

Sperăm în anul 2014 să avem colaborări numeroase, la fel de frumoase şi folositoare şi să aducem o mică alinare în suferinţă celor care ajung în greutăţi pe care singuri nu le pot depăşi.

Consiliul Director