Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

 24 noiembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramurile „Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Ierarh Nicolae“ din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon“ din municipiul Galaţi și rostește cuvânt de învățătură.

25 noiembrie – Sf. Mare Mc. Ecaterina – participă la slujba Sfintei Liturghii de la biserica „Sfinţii Mucenici Ecaterina, Gheorghe şi Modest“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaș.

26 noiembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură; participă la momentul liturgic prilejuit de procesiunea „Călători pe Calea Sfinţilor“, la care au fost prezenţi slujitori din municipiul Galaţi şi din celelalte protopopiate ale Eparhiei, precum şi numeroşi credincioşi, ocazie cu care a fost întâmpinată  racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, sfințită la Patriarhie de Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; săvârşeşte slujba Privegherii urmată de Sfânta Liturghie peste noapte în Catedrală.

29 noiembrie – săvârșește la biserica „Sf. Ap. Andrei și Sf. Ier. Nicolae“ a platformei siderurgice, slujba de Tedeum și încurajează pe tinerii viitori siderurgiști; săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Vecerniei și a Litiei la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Simpozion studenţesc la Galaţi

30 noiembrie Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul orașului Galați – prezidează slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepis­copală, împreună cu Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

1 decembrie – săvârşeşte Tedeum‑ul cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României și rostește cuvântul adecvat sărbătorii.

3 decembrie – prezidează slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Preasfinţitul Visarion ‑ Epis­copul Tulcii, în biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel“ din localitatea Măcin, precedată de slujba de sfințire a trapezei și capelei mortuare; participă, împreună cu slujitorii şi credincioşii pelerini din Galaţi şi Brăila, la procesiunea „Călători pe Calea Sfinţilor“ de la Brăila, cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin; săvârşeşte slujba Privegherii și Sfânta Liturghie peste noapte în biserica Mănăstirii „Sf. Mare Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, cu prezența corurilor de maici de la mănăstirile din Eparhie, rostind cuvânt de învățătură.

5 decembrie – săvârşeşte slujba Vecerniei şi a Litiei în biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

Taina Sfântului Maslu la capela Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Spiridon“ din municipiul Galaţi

6 decembrie Sf. Ierarh Nicolae – săvârşeşte Sfânta Liturghie în biserica ,,Sf. Ierarh Nicolae“, ocrotitorul orașului Brăila, la 30 de ani de la atribuirea patronului spiritual şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

7 decembrie – Sf. Mc Filofteia de la Curtea de Argeș – participă la Sfânta Liturghie în biserica ,,Sf. Muceniță Filofteia“ din Galați și rostește cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, slujba Parastasului pentru ctitori și rostește cuvânt de învățătură.

8 decembrie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

10 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, hirotesește întru duhovnici pe pc. pr. Eugen Cristian Ion, pc. pr. Valentin Barbu și pe pc. pr. Cătălin Budur și rostește cuvânt de învățătură.

SOCIAL– CULTURALE

ÎPS Casian împreună cu membri ai A.S.C.O.R. „Sf. Ap. Andrei“
şi ai Ligii Studenţilor din Galaţi, la „Pelerinajul Luminii“

22 noiembrie – inițiază și plantează pomi, împreună cu preoți și cântăreți din Brăila, la Așezământul social‑filantropic ,,Sf. M. Mc. Pantelimon“ ‑ Lacu‑Sărat.

23 noiembrie – participă,  în  Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie la conferinţa intitulată „După 30 de ani. Credinţă, schimbare, adaptare“, susținută de conf. dr. Mirel Bănică, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

28 noiembrie – participă, în Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ la Muzeul eparhial, împreună cu PS Visarion al Tulcii, la lucrările Simpozionului interseminarial cu tema „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii“. La eveniment au participat preoţi profesori şi elevi reprezentanţi de la seminarii teologice  de la București, Iaşi, Mănăstirea Neamţ, Piatra‑Neamţ, Dorohoi, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Huşi, Tulcea, Brașov, Slobozia şi Galaţi, cărora li s‑au adăugat tineri elevi ai unor prestigioase licee şi colegii din Cluj, Galaţi, Brăila, Tecuci, Făurei și Ianca, precum și la expoziţia tematică „Cărţile de rugăciuni – abecedare ale credinţei şi pâine pentru suflet“, organizată de Epis­copia Tulcii.

29 decembrie – oferă diplome și daruri elevilor clasei de învățământ dual care funcționează în cadrul platformei siderurgice Liberty Galați; participă, la Casa Artelor din municipiul Galaţi, la cea de‑a doua ediţie a proiectului expoziţional intitulat „Apostolat la Dunărea de Jos“, rostind cuvânt de binecuvântare; participă, împreună cu membrii A.S.C.O.R. „Sf. Apostol Andrei“  şi ai Ligii Studenţilor din Galaţi, la Pelerinajul Luminii de la Catedrala Arhiepiscopală spre biserica Seminarului Teologic.

Tedeum oficiat cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României

30 noiembrie – conferă,  în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, distincția eparhială  „Vrednicia andreiană“ familiei Constantin și Nastasia Cîlici, la 72 de ani de la căsătorie și binecredincioasei Ileana Comaniuc, la 100 de ani de viață, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru credincioşia, evlavia, răbdarea în suferinţă şi stăruinţa în rugăciune.

6 decembrie – la biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Brăila,  a premiat 19 tineri de la licee şi colegii din judeţul Brăila, care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare.

ADMINISTRATIVE

27 noiembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

3 decembrie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat.

Daruri pentru copiii de la Parohia ,,Sf. Muceniță Filofteia“
din municipiul Galați

5 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

11 decembrie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

14 decembrie – vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat.

PRIMIRI

28 noiembrie – primește la Centrul eparhial pe Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

29 ‑ 30 noiembrie – primeşte, la Centrul Eparhial pe Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și pe Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial