Jumătate de veac de la trecerea în veşnicie a părintelui Valeriu Ştefan

La data de 29 octombrie 2023 s‑au împlinit 50 de ani de la trecerea în veșnicie a pr. Valeriu Ștefan. Astfel, în Parohia Nămoloasa Sat s‑a făcut evocarea părintelui la care au participat atât oficialitățile, membrii familiei, cât și membrii comunității.

Preotul Valeriu Ștefan s‑a născut la data de 30 iunie 1908 din părinții Ioan și Ana Ștefan. Și‑a petrecut copilăria la poalele munților, într‑o comunitate mixtă de credincioși români, germani și maghiari, în comuna Cincul Mare, județul Făgăraș. După terminarea studiilor gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Sibiu, pe care l‑a absolvit în 1931. A fost admis apoi, ca student, la Academia Teologică Ortodox Română „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna“ din Sibiu, pe care a absolvit‑o în iunie 1935. A fost hirotonit preot în comuna Roșiori, județul Ilfov.

În 1962, prin voia lui Dumnezeu, ajunge preot paroh al Parohiei Nămoloasa Sat din județul Galați, unde slujește timp de 11 ani. Trece la cele veșnice de timpuriu, la numai 65 de ani, fiind înmormântat în curtea bisericii parohiale, lăsând în urmă pe soția sa, Ana și doi copii deosebiți, pe Aurelian și Luminița-Georgeta.

Cu ocazia comemorări părintelui Valeriu, în biserica parohială „Pogorârea Sfântului Duh“ – Nămoloasa Sat, unde a slujit în ultima parte a vieții, s‑au desfășurat mai multe activități culturale, prin participarea și sprijinul întregii comunități.

Astfel, pentru a culege mărturii despre părintele Valeriu, au fost vizitați bătrânii satului cu vârsta de peste 90 de ani, care l‑au cunoscut și care au fost deosebit de bucuroși să‑și amintească lucrurile frumoase învățate de la dânsul. Toți și‑l amintesc ca un preot blând cu vorba blajină și răbdător. Preotul paroh Mihail Bichir le‑a oferit celor 15 credincioși vizitați și câte un mic dar, spre veșnica pomenire a părintelui Valeriu.

În cadrul Sfintei Liturghii din data de 29 octombrie 2023, câțiva copii ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Nămoloasa, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Rusu, au recitat poezii compuse chiar de ei. Totodată, în pridvorul bisericii, sub îndrumarea doamnei învățătoare Nicoleta Răsmeriță, copiii au realizat o expoziție cu imagini din viața părintelui.

Pentru a purta rugăciunile comunității, la împlinirea a jumătate de veac de la trecerea în veșnicie, a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, oferindu‑se din partea parohiei un total de 65 de pachete cu hrană caldă, în valoare de 2.000 lei.

Pr. Mihail Bichir