Tineri în „catedrala cu vitralii foşnitoare“

 

Pelerinajul de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ de la Buciumeni, judeţul Galaţi, a adunat peste o mie trei sute de tineri care s‑au înscris la activităţile liturgice, educaţionale şi convorbirile duhovniceşti, organizate în cadrul celei de‑a XXVIII‑a ediţii a acestui eveniment. A intrat în tradiţia acestei manifestări a Tinereţii, ca la sfârşitul întâlnirii, participanţii să răspundă unei simple întrebări, legată de impresiile pe care le‑au avut în cadrul acestui pelerinaj. Câteva dintre emoţiile, sentimentele şi trăirile preoţilor şi ale tinerilor, le‑am preluat şi noi…

 ♦ „Anul acesta am participat cu mare bucurie la pelerinajul tinerilor în «Catedrala cu vitralii foșnitoare» din pădurea Buciumenilor. Alături de colegii de la Seminar am luat parte la slujbele prilejuite de hramul Mănăstirii. Anul acesta pelerinajul a avut ca temă generală pastorația vârstnicilor și cu acest prilej, în seara zilei de 4 iunie, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, am fost în mijlocul voluntarilor în vârstă de la mănăstire, învățând cu adevărat adevărata dragoste, trăită în specific tradițional autentic“ (Cosmin Cristinel Bibicu, clasa a X‑a, Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“, secția Pastorală, Galați)

„Astăzi, de sărbătoarea Sfintei Treimi, împreună cu tinerii de toate vârstele, profesori și pelerini am asistat la Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Sa Casian la Altarul de vară al Mănăstirii Buciumeni. Am avut prilejul de a da slavă lui Dumnezeu împreună cu cei prezenți și de a asculta povețele înțelepte ale bătrânilor. La final, Părintele Arhiepiscop ne‑a binecuvântat și ne‑a oferit daruri, după îndemnul Mântuitorului care spune: «Vrednic este lucrătorul de plata sa» (Luca 10, 7)“ (Marina Iuliana Țopea, clasa a X‑a, Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“, secția Patrimoniu, Galați).

„În această sfântă zi ne‑am unit cu Dumnezeu prin Sfânta Liturghie săvârșită în minunatul cadru, oferit de peisajul Mănăstirii Buciumeni. Am fost încântați de cântecele patriotice care au înflorit în inimile noastre bucuria și mândria de această frumoasă țară. De altfel și reușitele elevilor olimpici au fost încununate de premii și aplaudate de întregul popor“ (Gabriela Georgescu, clasa a X‑a, Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“, secția Patrimoniu).

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru aceste zile pline cu încărcătură spirituală deosebită.  Prin participarea la slujbele de priveghere și la Dumnezeiasca Liturghie am putut simți o picătură din pacea și liniștea Preasfântului Duh. Am avut binecuvântarea de a‑l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, începând cu privegherea din ajunul praznicului Sfintei Treimi. A urmat o seară de rugăciune și meditare asupra tradiției și a autenticității românești, iar în ziua praznicului, sub adierea ușoară a frunzelor și ciripitul păsărilor am participat la Sfânta Liturghie. Discuțiile și toate activitățile ce au urmat au culminat această sărbătoare, a bucuriei și a comuniunii dintre generația noastră tânără și cea înaintată în vârstă.  Dau slavă lui Dumnezeu și mă rog să ne ajute ca și la anul să ne putem împărtăși din nou din buchetul de emoții și trăiri duhovnicești de la mănăstirea Buciumeni!“ (Nectarie Damian, clasa a IX‑a, Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“, Galați).

„Am ajuns obosită după o noapte chinuită de gânduri grele și emoții datorate examenului de bacalaureat care bate la ușă. Am ajuns cu mintea încețoșată în inima pădurii, am coborât din autobuz și am fost întâmpinată de aerul curat și ciripitul păsărilor. Apoi am pășit împreună cu colegii mei în grădina bisericii plină de flori și de credincioșii care se adunau spre Altarul de vară, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Înconjurată de o mulțime de tineri și credincioși, m‑am aflat pentru prima oară în mijlocul unui loc de rugăciune. Corul îngeresc ce venea din rândul publicului înălța cuvinte îngerești până la cer, iar pentru prima oară după multe zile… m‑am putut liniști și relaxa“ (Maria Andrei,  Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

„Ziua de astăzi mi‑a lăsat un sentiment plăcut, datorită faptului că toată activitatea s‑a desfășurat în aer liber. Întreaga atmosferă a fost susținută de o armonie naturală și de o ambianță desprinsă parcă din basme. Sunt profund recunoscătoare că am avut deosebitul prilej să fiu cât mai aproape de Dumnezeu și să‑mi regăsesc pacea interioară“ (Denisa Enache, clasa a XII‑a, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila).

„Acest pelerinaj ne‑a condus spre o experiență plăcută și unică. Am avut prilejul să cunosc oameni cu interese comune care m‑au impresionat și m‑au îndrumat pe calea cunoașterii“ (Sara Maria Tudor, clasa a VII‑a B, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila).

„Mi‑a plăcut peisajul Mănăstirii Buciumeni și atmosfera duhovnicească de aici. M‑am simțit fericit și împlinit“ (Bogdan Sebastian Tudor, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila).

„A fost o experiență minunată! Mă bucur că am reușit să fiu aproape de Dumnezeu pentru a‑I mulțumi! Mi‑am făcut și prieteni noi și sunt recunoscătoare!“ (Anda Ștefania Baciu, clasa a XI‑a, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila).

„Acest pelerinaj la Buciumeni, mi‑a plăcut foarte mult fiindcă m‑am simțit mai aproape de Dumnezeu și de oameni. Am avut ocazia să văd bunătatea din oameni, revărsată în această Sfântă Mănăstire. De aici am plecat cu o stare bună și cu o lecție de viață: Bunătatea din oameni va salva lumea“ (Nicole Berto, Colegiul Economic „Ion Ghica“, Brăila).

„Am trăit o experiență foarte frumoasă! Apreciez profesorii care și‑au jertfit din timpul lor, pentru a ne arăta cât de frumoasă este religia. Mănăstirea este amplasată într‑un loc binecuvântat de Dumnezeu cu neprețuite frumuseți“ (Ionela Grama, clasa a IX‑a E, Colegiul Economic „Ion Ghica“, Brăila).

„Mulțumesc celor care mi‑au oferit ocazia participării la acest pelerinaj! A fost deosebit, prin atmosfera creată de armonizarea glasurilor slujitorilor împreună cu ciripitul păsărelelor. Bucuria mea a fost deplină!“ (Haricleea Stoica, clasa a IX‑a D, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Ziua de astăzi a fost foarte frumoasă! La Sfânta Liturghie am cântat și ne‑am rugat împreună cu ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos, dar și cu preoții participanți la pelerinaj. La discuțiile duhovnicești care au urmat, ne‑am deschis sufletele și ne‑am simțit prieteni“ (Nicola Andreea Radu, clasa a IX‑a D, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila.

„Experiența culturală, dobândită în cadrul acestui pelerinaj, mi‑a luminat sufletul și mintea. Atmosfera creștină a creat una dintre cele mai sfinte amintiri. Participând activ la discuțiile cu preoții, am dobândit înțelepciune și înțelegere“ (Amalia Elena Jianu, clasa a X‑a E, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila

„Această experiență a fost cu adevărat unică și liniștitoare. M‑am simțit minunat și aș dori să mai vizitez și altădată, această frumoasă mănăstire. Modul în care preoții ne‑au oferit învățături înțelepte, liniștea și căldura pe care acest loc le dăruiește și mai ales clipele cu colegii au fost unele de neuitat și nu regret această experiență“ (Ana Maria Pirpiliu, clasa a IX‑a E, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„După acest frumos pelerinaj, m‑am simțit mai aproape de cer, cu mai multă liniște sufletească și cu speranța că rugăciunile noastre, au primit milostivirea lui Dumnezeu“ (Crina Drăgan, clasa a IX‑a A, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„În acest pelerinaj am întâlnit persoane deosebite, de diferite vârste care mi‑au câștigat atenția și admirația. De asemenea am făcut cunoștințe noi și mi‑am lărgit orizontul spiritual prin diferite experiențe“ (Maria Denisa Stoian, clasa a IX‑a D, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Cu ocazia acestui pelerinaj, am avut ocazia să vizitez o mănăstire minunată. Discuțiile cu preoții, cu profesorii și cu colegii mei au fost interesante și plăcute. Aș repeta oricând această frumoasă experiență!“ (Denisa Bălănică, clasa a IX‑a E, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Pelerinajul la care am luat parte mi‑a oferit o experiență plăcută, o detașare de mediul online pe care eu l‑aș numi zona de confort“ (Xfodian Xhufelaj, clasa a IX‑a E, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Experiența de astăzi a fost una inedită, autentică și spirituală. Ne‑am bucurat de prezența tuturor celor ce au venit și ne‑au încărcat sufletul cu bucurie. Atmosfera a fost una caldă, primitoare și încântătoare, fapt datorat prezenței lui Dumnezeu printre noi“ (Mihalache Papuc, clasa a XII‑a, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Experiența de astăzi fost una pe care sigur nu o voi regreta. Din punctul meu de vedere natura a fost factorul cheie al acestei întâlniri, ce a creat o atmosferă caldă și primitoare. M‑am bucurat că am fost în număr așa de mare și că ne‑am apropiat cu toții și împreună de Dumnezeu!“ (Ionela Medeea Tudor, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Acest pelerinaj mi s‑a întipărit în suflet, prin frumusețea locului, mi s‑au așternut în suflet liniște și bucurie“ (Mihăiță Condrea, clasa a XII‑a, Liceul Tehnologic „Panait Istrati“, Brăila).

„Am simțit în acest pelerinaj o căldură duhovnicească aparte. Cuvintele și îndemnul Înaltpreasfinției Sale, mă determină să îmi doresc să revin și anul viitor la Mănăstirea Buciumeni. „Părinții și bunicii să nu le spună copiilor cum au fost crescuți ei, să nu le dea cunoștințe copiilor, să le dea iertare și iubire!“ Cu aceste cuvinte frumoase în suflet am revenit acasă!“ (Mihaela Goliță, clasa a X‑a, Liceul Teoretic „Constantin Angelescu“, Ianca).

„Am simțit o stare de bucurie și entuziasm participând la acest proiect. Atmosfera de la slujba din pădure, a fost una de liniște însoțită de multă iubire. Am fost foarte mândră de bunica mea care a fost alături de Înaltpreasfințitul Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos, care este un model de urmat pentru toți tinerii, este un model de credință sinceră. Bunica m‑a făcut mândră nu numai pe mine, ci și pe toată familia mea“ (Larisa Elena Busuioc, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare nr 2“, Piscu, jud. Galaţi).

„Astăzi la hramul Mănăstirii Buciumeni a fost o atmosferă de neuitat, deoarece am participat la Sfânta Liturghie și impresionați de cântecele patriotice interpretate de copii și bătrâni. De asemenea ne‑am bucurat și de faptul că, prin activitățile desfășurate în cadrul concursului catehetic «Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului», am obținut locul I la nivel de Arhiepiscopie. A fost o experiență pe care aș vrea să o repet în fiecare an“ (Alexandra Mihaela Panait, clasa a VII‑a,  Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian“, Piscu, jud. Galaţi).

Pelerini participanţi la hramul Mănăstirii Buciumeni

„Mi‑a plăcut foarte mult la hramul Mănăstirii Buciumeni din simplul fapt că am stat toți uniți și am împărtășit bucuria sărbătorii lângă persoanele dragi. În timpul slujbei am ascultat cântece religioase și patriotice, am cântat și ne‑am rugat  simțindu‑ne bine!“ (Medeea Carolina Călin Draghici, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Galați).

„Este pentru prima dată când particip la această sărbătoare. Mulțimea adunată și copiii îmbrăcați în costumul tradițional m‑au făcut să mă simt ca acasă. Nu ne cunoaștem unii cu alții și totuși ne știm căci suntem frați întru Domnul“ (Lavinia Gâdiuță, clasa a XI‑a, Liceul Tehnologic „Matei Basarab“ Măxineni, jud. Brăila).

„Atmosfera plăcută, surprinzător foarte mulți copiii de vârsta mea, căci vin pentru prima dată aici. Așadar mi‑a făcut plăcere să cunosc și să văd locuri noi, iar faptul că a avut loc în natură mi s‑a părut cel mai potrivit loc“ (Maria Izabela Petrache, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială Salcia Tudor, jud. Brăila).

„Pelerinajul organizat la Mănăstirea Buciumeni anul acesta a constituit un prilej de a fi părtași la săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii, la care au participat credincioși din diferite regiuni ale țării. Cu inimile îndreptate la Cer, cu trupurile așezate într‑un «colț de Rai», aceștia au înălțat Domnului  rugăciuni, cu o deosebită evlavie, ce s‑a citit pe chipurile minunate asupra celor prezenți. Au fost prezenți, de asemenea, tinerii ce au performat în cadrul diverselor olimpiade școlare, fiindu‑le apreciate atât calitățile, cât și efortul depus, grație căruia au obținut rezultate remarcabile la etapele naționale. În inima naturii, cuvântul Înaltpreasfințitului Casian a impresionat prin înțe­lepciunea și profunda sinceritate ce s‑a resimțit în adâncul sufletului celui ce a luat aminte la cele rostite. Întâmpinați de o atmosferă aparte, am fost martorii unei experiențe unice, asupra căreia s‑a oglindit lumina Harului Duhului Sfânt, în inimă de pădure, în «Catedrala cu vitralii foșnitoare»“ (Ana Chirilov, clasa a X‑a, Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci“, Brăila).

„La Mănăstirea Buciumeni, am participat împreună cu mai multe grupuri catehetice la slujba închinată Sfintei Treimi. Am simțit o liniște interioară deosebită, fiind înconjurată de pădurea în care păsările glăsuiau împreună cu dascălii și rugăciunea ce venea din partea mulțimii de oameni. Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Casian ne‑a unit pe toți ca popor, simțind egalitatea dintre noi și semnificația pe care o avem pe acest pământ. Chiriarhul Dunării de Jos a fost acompaniat de câteva persoane vârstnice care ne‑au „trezit“ cumva la realitate prin obiceiurile practicate în trecut și traiul de atunci. Astfel că, acest eveniment plin de emoții  a unit mai multe valori culturale și ne‑a readus aminte că noi, copiii, suntem viitorul țării“ (Ecateri­na Chirilov, clasa a VIII‑a, Școa­la Gimnazială Bărăganu, jud. Brăila).

„Este al doilea an consecutiv când vin la această mănăstire și pot spune că și de data aceasta m‑am simțit minunat. Spun aceasta pentru că am participat la slujba hramului Sfintei Treimi în mijlocul naturii alături de foarte mulți adolescenți ca și mine. Am cunoscut persoane deosebite cu care am schimbat impresii și am legat prietenii. De‑abia aștept să mă reîntorc!“ (Nicoleta Baicu, clasa a XI‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“, Însurăţei, jud. Brăila).

„Anul acesta am avut ocazia, să fac parte din pelerinii care, ghidați de văpaia dragostei dumnezeiești, vizitează Mânăstirea Buciumeni. Bucuria mi‑a învăluit inima, atunci când L‑am preamărit pe Dumnezeu alături de păsărelele al căror cântec duceau rugăciunile în văzduh. La momentul oportun, m‑am împărtășit cu Sângele și Trupul lui Hristos, iar la finalul Sfintei Liturghii, am fost premiată pentru participarea la olimpiada națională de religie. Totodată, am remarcat câtă dragoste pun maicile pentru pregătirea agapei și cum se sacrifică pentru sute de pelerini. Am părăsit acest colțișor de Rai, cu dorința arzătoare de a mă întoarce și a retrăi bucuria acestui loc!“ (Mădălina Cimpoaie, clasa a XII‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“, Însurăței, jud. Brăila).

„A fost o bucurie imensă să particip și anul acesta la hramul Mănăstirii Buciumeni întrucât slujba Sfintei Liturghii din pădure mi se pare cea mai frumoasă din toate Sfintele Liturghii. Este o liniște eternă în pădurea Mănăstirii Buciumeni, mai ales când singurul «zgomot» este cel de rugăciune.  Un alt moment minunat a fost discuția liberă purtată cu Înaltpreasfințitul  Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, din care am învățat să am mai multă încredere în mine“ (Adina Eliza Mardale, clasa XI‑a, Colegiul Național „Mihai Viteazul“,  Slobozia).

„Pentru al treilea an consecutiv am bucuria de a participa la hramul Mănăstirii Buciumeni. Ca de fiecare dată ceea ce m‑a captivat a fost slujba liniștitoare împodobită de cântecul păsărelelor. După slujbă am servit masa în pădure, fiind așezați pe pături  cu toți copiii și preoții; a fost uimitor. După ce am mâncat Înaltpreasfințitul s‑a așezat în mijlocul nostru pe pătură, cu o traistă plină de bomboane. Ne‑a lăsat să luăm fiecare câte una. Momentul ăsta a fost preferatul meu, toți copiii zâmbeau împreună cu Înaltpreasfințitul. Plecând la Buciumeni mi‑am făcut prieteni noi, ceea ce mă bucură foarte mult“ (Andreea Orășanu, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială Bărăganul, jud. Brăila).

„Experiența petrecută la «Catedrala cu vitralii foșnitoare» sau «Catedrala inimilor tinere» de la Buciumeni unde am fost întâmpinați de către Înalt­preasfințitul Părinte Casian, ne‑a permis celor mai tineri dintre noi să culegem experiența vârstei, iar celor mai în vârstă, întinerirea sufletească. Tot în acest colț de natură am avut ocazia să vedem istoria poporului nostru prin «mâinile copiilor», care au prezentat o expoziție cu obiecte tradiționale, țesute de aceștia“ (Alexandru Buf, clasa a XI‑a, Liceul Pedagogic „Matei Basarab“, Slobozia).

„Mă bucur că am avut onoarea de a‑l întâlni pe Înalt­preasfințitul Părinte Casian și că am avut ocazia să fiu prezentă la o slujbă în natură. Prezența celorlalți tineri a fost minunată, pentru că ne‑am distrat împreună, chiar dacă eram din grupe diferite. Cu siguranță voi participa la acest pelerinaj al tinerilor în viitor. Activitatea a avut un scop educativ, din care am învățat multe. De exemplu, am reușit să dăm deoparte telefoanele și să fim atenți la slujbă. Experiența a fost minunată!“ (Daria Lazăr, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Petre Carp“, Tufești, jud. Brăila).

„Cel mai mult am fost impresionată că am putut asculta slujba în aer liber. Tinerii de toate vârstele mi‑au motivat prezența și în anii următori. Cu ajutorul lui Dumnezeu vreau din tot sufletul să ajung și în anii următori la acest pelerinaj“ (Alessia Ștefania Mogoș, clasa a III‑a, Școala Gimnazială „Petre Carp“, Tufești, jud. Brăila).

„Cel mai mult m‑a impresionat Înaltpreasfințitul Casian, mi‑a plăcut desfășurarea slujbei în natură și adunarea tuturor categoriilor de vârstă, creând o întreagă poveste cu un peisaj mirific! A fost o încântare să particip cu oameni minunați la aceasta activitate și mi‑ar face plăcere să particip și anul viitor“ (Luca Popescu, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Petre Carp“, Tufești, jud. Brăila).

„De sărbătoarea Sfintei Treimi, împreună cu două prietene și mulți alți copii din alte  localități, am mers însoțiți de preoții noștri într‑un pelerinaj la Mănăstirea Buciumeni. Acolo ne‑am făcut mulți prieteni deoarece am stat cu toții în autocar, dar și în pădure, unde am participat la slujba Sfintei Liturghii. Mi‑a plăcut mult această activitate și‑mi doresc s‑o repet“ (Denisa Radu, clasa a V‑a, Școala „Alexandru Vechiu“, Zăvoaia, jud. Brăila).

„A fost o mare zi de sărbătoare pe care am petrecut‑o alături de colegii mei la Mânăstirea Buciumeni, la Altarul din pădure. Duhul Sfânt ne‑a pătruns în suflete, iar noi ne‑am simțit ocrotiți și mângâiați de rugăciunile celor din jur. Înaltpreasfinția Sa ne‑a oferit îndemnuri care ne‑au rămas în inimă și ne‑au dat încredere în noi. La sfârșitul slujbei am intrat și ne‑am închinat și în frumoasa biserică a mănăstirii. Sper să mai vin în acest loc sfânt și la anul!“ (Gabriel Hagiu, clasa a VIII‑a,  Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“ Însurăţei, jud. Brăila).

„Ziua de astăzi mi‑a lăsat un sentiment plăcut, datorită faptului că toată activitatea s‑a desfășurat în aer liber. Întreaga atmosferă a fost susținută de o armonie naturală și de o ambianță desprinsă parcă din basm. Sunt profund recunoscătoare că am avut deosebitul prilej să fiu cât mai aproape de Dumnezeu și să‑mi regăsesc pacea interioară“ (Denisa Enache, clasa a VII‑a, Liceul de Arte „Hariclea Darclée, Brăila).

„Mi‑a plăcut foarte mult Mănăstirea Buciumeni este foarte frumoasă, curată și reflectă rugăciunea viețuitorilor de aici“ (Stana Iulian, Colegiul Economic „Ion Ghica“, Brăila).

„Acest pelerinaj mi s‑a întipărit în suflet, prin frumusețea locului. Mi‑a așternut în suflet liniște și bucurie“ (Mihăiță Condrea, clasa a XII‑a, Liceul Tehnologic „Panait Istrati, Brăila).

„Mănăstirea Buciumeni este locul unde credincioșii s‑au adunat la hramul Sfintei Treimi într‑o atmosferă de armonie unanimă. Inima mi‑e plină de bucurie, sufletul îmi este împăcat că am ajuns aici. Amintirea va rămâne una neprețuită…“ (Lidia Tudor, clasa a XI‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“ Însurăţei, jud. Brăila).

,,A fost o zi frumoasă, plină de bucurie. Mănăstirea Buciumeni, un loc superb. Oameni buni și frumoși, liniște și un peisaj frumos. Slujba a fost înălțătoare și am trăit‑o cu toată ființa. Cu siguranță o să revin, chiar și cu părinții, un loc superb pe care îl voi păstra cu nostalgie în suflet“ (Andreea Denisa Frigioiu, clasa a X‑a, Liceul Tehnologic „C.D. Nenițescu“, Brăila).

Activități recreative

,,Drumul meu la Buciumeni a fost unul binecuvântat căci pentru câteva ore am intrat într‑un alt ritm al vieţii, într‑un ritm sfințit. Aici rugăciunea noastră s‑a împletit cu rugăciunea celor de lângă noi și ne‑am odihnit. A fost frumos, mai vin cu drag și anul viitor!“ (Marina Barbu, clasa a X‑a, Liceul Teoretic „George Vâlsan“, Făurei, jud. Brăila).

,,O experiență frumoasă ce mi‑a acordat liniște sufletească. Sper să mai pot reveni!“ (Maria Soare, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„Aș dori să vă prezint impresia mea despre experiența petrecută la Mănăstirea Buciumeni anul acesta. În primul rând, faptul că o mulțime de copii au participat a fost un lucru de neuitat și foarte interesant. Slujba Liturghiei a fost foarte frumoasă pentru că a fost cântată de copii și de majoritatea preoților; a fost ceva de vis. Un alt moment foarte frumos a fost atunci când am mâncat cu toții, în pădurea de la Buciumeni. Ne‑am creat prietenii noi și au fost experiențe pe care cu siguranță nu le vom  uita. Pot spune că a fost o excursie de excepție și sper să particip în continuare și anul viitor“ (Nicolae Chirilov, clasa a X‑a, Liceului Teoretic „Nicolae Iorga“, Brăila).

„La Mănăstirea Buciumeni este o frumoasă tradiție ca la cinstirea hramului să participe an de an sute de tineri din eparhie. Privirile mele au fost mângâiate de imaginea straielor populare tradiționale, iar slujba Sfintei Liturghii mi‑a alinat sufletul. Gânduri bune îndreptăm spre cei care au contribuit la buna desfășurare a acestei zile și care au îmbinat credința cu iubirea pentru om și pentru țară“ (Florin Damian, clasa a XII‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu“, Însurăţei, jud. Brăila).

„Excursia la Mănăstirea Buciumeni a fost una minunată. Am adorat slujba și cu siguranță nu voi uita cât de frumos a fost. Mi‑a plăcut foarte mut faptul că mănăstirea se află în pădure, aerul curat de acolo făcând experiența și mai minunată. Am admirat cum toată lumea era așa devotată și cum toți oamenii cântau, ceea ce mi s‑a părut foarte frumos. Pe lângă toate acestea locul este foarte frumos amenajat, fapt pentru care îmi doresc să mă întorc și la anul“ (Gabriela Alexe, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială Victoria, Structura Mihai Bravu, jud. Brăila).

„A fost frumos tare la Bucuiumeni… atmosfera și liniștea de acolo m‑au făcut să mă simt ca acasă. Mai venim și la anul“ (Angelica Turcanu, clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic ,,Paul Dimo“, Galați).

„Pentru prima dată am fost la Mănăstirea Buciumeni, iar prima impresie a fost foarte plăcută. Atmosfera printre sutele de credincioși care au venit cu gânduri bune a fost ideală. Am putut lua cu noi amintiri, prietenii cu ceilalți elevi din alte școli sau chiar am revăzut vechi amici. M‑a impresionat mult cântarea cristalină a maicilor și a preoților“ (Giulia Gavrilă, clasa a IX‑a, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

„A fost o experiență frumoasă, deoarece  am putut să ascultăm slujba în mijlocul naturii. Cel mai mult mi‑a plăcut felul în care s‑a desfășurat hramul Mănăstirii Buciumeni, activitățile artistice organizate în poieniță și faptul că am putut să vorbim cu Înaltpreasfințitul  Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos“ (Maria Mihalache, clasa a X‑a, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

„În această experiență unică, am înțeles adevăratul sens al credinței și al conexiunii cu Dumnezeu. Aceasta nu se bazează pe o multitudine de informații, reguli și cunoștințe,  cu temă religioasă. Este o adevărată minune“ (Roxana Maria Dumitrașc, clasa a X‑a D, mențiune Olimpiada Națională, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“, Galați).

Tinerii împreună cu Chiriarhul lor

„Pelerinajul a fost interesant, frumos, cu o atmosferă plăcută, liniștită, prietenoasă în care ne‑am cunoscut cu toții mai bine, am avut ocazia de a ne odihni, de a ne simți bine, de a asculta și învăța din cuvintele preoților. A fost o experiență minunată în care cu toții ne‑am desprins măcar în ziua de duminică din activitățile noastre de zi cu zi“ (Dragoș Căpățână, clasa a XII‑a D,  Colegiul Economic „Virgil Mad­gearu“, Galați).

„Experiența de care am avut parte la Buciumeni a fost una unică și mi‑aș dori să o mai repet, pentru că am simțit că prin această activitate ne‑am unit, deoarece s‑a creat o atmosferă deosebită. Le recomand tuturor tinerilor să meargă la Buciumeni, pentru a se reconecta cu Dumnezeu și chiar cu natura.  Am simțit acolo cum mă deschid față de Dumnezeu prin rugăciune, m‑am eliberat de toate grijile și am trăit sentimente de bucurie. Mi‑ar plăcea, să mă mai merg și altă dată, pentru că este un loc în care petrecem timp cu Dumnezeu, un loc în care ne curățăm sufletul și am rămas plăcut surprinsă, când am văzut câți tineri au fost prezenți“ (Andreea‑Bianca Sava, clasa a IX‑a B, Colegiul Național ,,Mihail Kogălniceanu“, Galați).

„Pelerinajul la Buciumeni a fost o experiență memorabilă. Am avut ocazia, să participăm la  momente minunate alături de alți elevi, profesori și preoți. Locul este unul de poveste și cu siguranță îmi doresc să  merg și anul viitor!“ (Ioana și Adela Antonescu, clasa a XI‑a D, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu“, Galați).

„Prima mea vizită la Buciumeni a fost o experiență unică și liniștitoare. M‑am bucurat să mă deconectez de la agitația urbană și să fiu înconjurată de frumusețea naturii. Am întâlnit persoane noi și am avut ocazia să particip la rugăciune și să ascult o predică frumoasă a Arhiepiscopului Casian, care a fost cu adevărat memorabilă. Mulțumim, organizatorilor!“ (Mădălina Mihai, clasa a IX‑a A, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu“, Galați).

„Ziua petrecută în Codrii Buciumeniului, la sărbătoarea Sfintei Treimi a fost un moment de bucurie duhovnicească. Mi‑a plăcut faptul că am putut cânta Sfânta Liturghie cu tinerii prezenți și că am avut ocazia să fac cunoștință cu tinerii liceeni din Galați, cu care am luat masa, iar după aceea am participat la dialogul duhovnicesc. A fost o zi deosebită în care nu am simțit oboseală, ci doar fericire!“ (Iustin Mihai, Liceul Teoretic „Dunărea“, Galați

„După ce am avut ocazia de a vizita Mănăstirea de la Buciumeni și deosebita surpriză de a mă întâlni cu două foste colege, mi‑am dat seama că lumea oricât de mică ar fi, Dumnezeu ne aduce la rugăciune, împreună ca să ne arate multa Lui iubire“ (Andreea Tarbuc, clasa a X‑a,  Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna“, Galați).

„Excursia la Buciumeni a fost foarte frumoasă și plăcută. O experiență de neuitat petrecută alături de persoane minunate! M‑am bucurat enorm și sunt recunoscătoare pentru darurile oferite în urma muncii depuse de mine și colegii mei! Mulțumim mult pentru faptul că vă gândiți la noi și de câte ori aveți ocazia ne apreciați! Locul a fost foarte frumos și mi‑a plăcut foarte mult slujba oficiată la altarul din pădure!“ (Diana Tofan, clasa a XI‑a, Colegiul de Industrie Alimentară ,,Elena Doamna“, Galați).

„În cadrul hramului Mănăstirii Buciumeni, catedrala noastră din pădure, cu «vitralii foșnitoare», fiecare dintre noi am mărturisit dreapta credință, în Sfânta Treime, fiind sărbătoarea în care aducem în mod deosebit laude şi cântări duhovniceşti celor Trei Persoane, pentru că toată lucrarea liturgică şi sfinţitoare a Bisericii Ortodoxe se săvârşeşte în numele şi spre slava Preasfintei Treimi. Totodată am participat, ca în fiecare an, la dialogurile cu ceilalți tineri împreună cu profesorii noștri, dar și cu preoții, după agapa din mijlocul pădurii“ (Ionela‑Florentina Radovici, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

„Experiența de la Mănăstirea Buciumeni din data de 5 iunie, mi‑a adus multă împlinire sufletească, emoțională, întrucât mi‑am revăzut colegii de la Olimpiada Națională de Religie și am petrecut timp de calitate împreună cu aceștia, depănând amintiri de neuitat, amintiri create în contexte ce ne‑au apropiat și mai mult de Dumnezeu“ (Andreea Tudorii, clasa a XII‑a, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

„Participarea la evenimentul de la Buciumeni a fost un moment minunat, de înălțare sufletească, rugăciune și comunicare cu ceilalți. Cadrul în care este plasată mănăstirea, pe un munte într‑o pădure ne oferă speranță că rugăciunile noastre vor ajunge la Dumnezeu. Prin prezența tonică a acestuia, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a creat atmosfera propice rugăciunii și a îmbinat utilul cu plăcutul într‑un mod inconfundabil. Am plecat de la mănăstire cu o stare de pace su­fletească și liniște pentru că am fost răsplătită pentru roadele muncii mele, dar și pentru că m‑am putut bucura de natură și slujbă“ (Andreea Stroiu, clasa a VII‑a).

„Participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Buciumeni a fost un prilej de bucurie, oferindu‑mi pace sufletească și trupească. Cuvintele rostite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian mi‑au ridicat sufletul și gândul la cer, vocea sa blândă ne‑a oferit un puternic sentiment de liniște tuturor. După Sfânta Liturghie, am fost și eu premiată pentru obținerea premiului II la etapa națională de religie, lucru care demonstrează marea apreciere a Înaltpreasfințitului față de elevii sârguincioși și cu frică de Dumnezeu, cu iubire față de Biserică și de semeni. Pe această cale, îi mulțumim enorm fiindcă ne îndeamnă să dăm cinste lui Dumnezeu nu doar prin rugăciune și viață creștină, ci și prin studiul religiei“ (Liliana Boghian, clasa a VII‑a).