Concurs de şah la Parohia „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos, la Parohia „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ din Galaţi s‑a desfăşurat în zilele de 10 şi 11 iunie, Concursul de şah „In hoc signo vinces“, considerat unul dintre cele mai mari concursuri de şah în aer liber din România.

Competiţia, ajunsă la cea de‑a VIII‑a ediţie, s‑a desfăşurat în curtea bisericii „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ din Galaţi şi a fost organizată de această parohie gălăţeană în cooperare cu Şcoala Gimnazială „Miron Costin“, CSM Galaţi, organizaţia „Şah în şcoală“ şi CS Şah Club Galaţi.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos i‑a binecuvântat pe concurenţi şi le‑a oferit cărţi de rugăciune pentru tineri.

În cuvântul adresat cu acest prilej, ierarhul locului a apreciat exemplara organizare a acestei competiţii la care participă un număr aşa de mare de copii, dar şi mulţi seniori jucători de şah.

Pe parcursul celor două zile, concursul este organizat în 6 runde şi reuneşte peste 150 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani.

Manifestarea a debutat cu rostirea de rugăciuni şi intonarea Imnului Naţional al României, după care, în parcul bisericii „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ s‑a desfăşurat concursul propriu‑zis.

Tinerii şahişti gălăţeni au fost îndrumaţi şi supravegheaţi de specialişti în sportul minţii şi de juriul format din arbitri de la cluburi afiliate la Federaţia Română de Şah, competiţia fiind organizată conform sistemului de joc elveţian.

După fiecare rundă de şah, în timpul de pauză, copiii au primit din partea organizatorilor covrigi, gogoşi şi apă, avânt totodată şi posibilitatea de se bucura şi de a se destinde în parcul frumos amenajat şi primitor al acestei bisericii gălăţene.

După încheierea concursului şi după săvârşirea Sfintei Liturghii, în biserica parohială a avut loc festivitatea de premiere a concurenţilor situaţi pe locurile I, II şi III, înmânarea medaliilor şi a cupelor câştigătorilor, precum şi oferirea unor diplome de participare şi diverse alte daruri tuturor competitorilor.

Concursul de şah „In hoc signo vinces“ face parte din calendarul activităţilor cultural‑misionare desfăşurate de parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul omagial şi comemorativ 2023.

Pr. Rareș Bucur