„Copilăria de la tinereţe până la bătrâneţe“

În anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice Asociația Filantropică Creștin Ortodoxă „Sf. Vasile cel Mare“, Galați, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului a desfășurat activitatea ,,Copilaria de la tinerețe până la bătrânețe“.

Astfel Asezământul Eparhial și‑a deschis porțile spre a‑i bucura  pe cei 300 de copii participanți împreună cu care s‑a creat o punte peste timp, aducând bucurie celor mai învârstă dintre noi, profesorilor seniori, voluntarilor seniori și bunicilor, care   s‑au întors la vârsta copilăriei cu mare drag și energie.

Activitatea și‑a propus a fi un liant între generații astfel încât cei mai mici au încercat să deprindă din experiența , dibăcia și înțelepciunea celor mai în vârstă.

Programul a cuprins şapte ateliere de creaţie, respectiv pictură individuală şi colectivă, „micul brutar“, handmade, punct românesc, puzzle lingvistic, cusături populare, metanii şi pictură‑desen, în care copiii participanţi de la diferite școli gimnaziale și liceale din Galați, au avut ocazia, de a‑și testa abilitățile de a desena, a picta chiar ei icoane, a coase în punct românesc,  a învăța să facă colăcei, metaniere şi multe alte lucrări frumoase îndrumați de voluntarii seniori.

În cadrul „Atelierului punctul românesc“ coordonat de dna voluntar Roxana Vasiliu, copiii au fost entuziasmați de a învăța și cunoaște meșteșugul cusutului în puncte pe etamină, semne de carte. Un alt senior,  invitat special, care a fost îndrumătorul  atelierului  de „Cusături populare“ a fost  dna Hulea Ecaterina, meșter popular, un om pasionat de tradițiile autentice, alături de câteva  tinere inițiate în arta cusăturilor populare. Ele au deslușit copiilor tainele cusutului, a cro­șetatului și împletitului. Scopul a fost acela  de a duce mai departe arta meșteșugului popular și  de a insufla dragostea pentru tradițiile autentice românești.

Blândă și pricepută în arta picturii, monahia  Macrina a îndrumat copiii  la „Atelierul de pictură“ i‑a învățat tehnica  picturii pe pânză,  cu dorința de a  semăna în sufletul copiilor dragostea pentru artă, pictură și desen.

Un alt atelier, care le‑a plăcut în mod deosebit copiilor, a fost „Atelierul handmade“ coordonat de dra voluntar psiholog Ozana Bardas. Atelierul a adus  o bucurie nemărginită copiilor beneficiari, care, cu imaginație și  multă creativitate, au învățat să confecționeze brățări, cruciulițe și alte minunății pe care mâinile dibace și energice ale copiilor le‑au realizat. În aceeași  manieră, în cadrul atelierului  de metanii coordonat de monahia Parascheva, s‑au creat lucruri minunate cu copiii atrași de tehnica împletirii de metanii, cruciulițe, brațări.

Atelierul „Micul brutar“ coordonator monahia Ieronima  a fost unul dintre cele mai atractive ateliere pentru copii, deoarece au încercat fiecare, după  îndeletniciri, să descopere cu măiestrie și dibăcie arta împletirii aluatului. Copiii, ajutați de seniori, au frământat și au modelat pâinea cea de toate zilele și după ce au învățat să împletească aluatul, l‑au așezat în cuptor unde s‑a rumenit, iar la final toți au gustat din rodul muncii lor.

În cadrul activității, toți copiii prezenți au fost implicați în lumea fascinantă a jocului, profitând de vremea frumoasă, având amenajat un spațiu de joacă special, unde aceștia s‑au putut implica în diverse activități/jocuri de mișcare (sărit coarda, ping‑pong, popice, jocul cu mingea, baloane colorate, desen cu creta pe astfalt, badminton, dans pentru copii  etc.).

De asemenea, toţi participanţii au avut posibilitatea de a admira şi Expoziţia „Lumina Bucuriei“ ce a cuprins lucrări creative ale copiilor realizate special pentru această zi. Această expoziție a fost pregatită din timp de copiii coordonați de doamna  voluntar senior  profesor Maria Gheorghe secondată de doamna voluntar Veronica Popovici.

La acest moment de bucurie copiii  l‑au avut  în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian  care a interacţionat cu copiii, cu voluntarii și cu seniorii din  cadrul atelierelor de creaţie, acolo unde cei mici și cei mari şi‑au arătat îndemânarea pentru  meşteşugurile tradiţionale și au  conștientizat că acestea trebuie învățate, păstrate cu sfințenie și transmise mai departe urmașilor.

La invitația părintească a  Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop ,,Lasați copiii să vină la Mine , căci a unora ca acestora este împarația cerurilor!“ toți  copiii  au  mers în Capela Aşezământului unde a avut  loc un dialog sufletesc şi s‑au  rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţi  şi pentru binele copiilor din întreaga lume. După acest moment de suflet, din traista magică Parintele Arhiepiscop  le‑a oferit dulciuri tuturor copiilor participanti iar mai apoi daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Toți participanții la acest eveniment s‑au bucurat de ospitalitatea, dragostea si empatia slujitorilor si ostenitorilor bisericii, care într‑o institutie social‑filantropică etalon în Eparhie vegheaza la buna creștere a viitorilor nostri creștini.

Pr. Cristian Podaşcă