Alegerea noului episcop al Daciei Felix

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit în data de  5 iulie 2022, în şedință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cadrul acestei ședințe de lucru, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a fost ales Episcop titular al Episcopiei Daciei Felix.

***

Preasfinţitul Părinte Ieronim Crețu s‑a născut în comuna Brăieşti, judeţul Buzău, la data de 21 noiembrie 1959. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1981, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, închinoviindu‑se la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Neamţ, în iulie 1986. La 2 ianuarie 1987 a depus voturile monahale şi în scurt timp a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, fiind totodată hirotesit și duhovnic la Mănăstirea Bistriţa‑Neamţ.

În 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi responsabil al Bibliotecii Centrale Patriarhale, iar de la 2 martie 1990 a îndeplinit slujirea de eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

În 25 decembrie 1990 a fost hirotesit protosinghel, iar la 10 aprilie 1994 arhimandrit.

În 5 august 1994, a fost numit delegat al Patriarhiei Române la Sfintele Locuri şi Superior al Sfintelor Aşezăminte Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

A fost distins cu Crucea Patriarhală a Patri­arhiei Ecumenice de către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi cu Crucea Ierusalimului, devenind „Cavaler al Sfântului Mormânt“ al Învierii Domnului din Ierusalim, prin decizia Patriarhului Diodor al Ierusalimului, dar şi cu Crucea Patriarhală Rusă, dăruită de către Patriarhul Alexei al II‑lea al Moscovei şi a toată Rusia.

În anul 2009 a fost ales Epis­cop‑Vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul“, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014, în Catedrala Patriarhală din București.

Emilian Apostolescu

Preluare „Ziarul Lumina“, 5 iulie 2022