Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de marți, 5 iulie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub preșe­din­ția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfășurat şedința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod l‑a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Vicar patriarhal, în demnitatea de Episcop al Daciei Felix. Acest scaun epis­copal a fost vacantat în data de 17 februarie 2022 prin transferarea Preasfinți­tu­lui Părinte Epis­cop Daniil Stoenescu în postul de Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura Densuşeanul.

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Vârşeţ, care are jurisdicţie asupra comunităţilor ortodoxe româneşti din Serbia şi este direct subordonată Patriarhiei Române. Biserica „Înălţarea Domnului“ din Vârşeţ este catedrală episcopală.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

  • Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a sărbătorii Adu­cerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în ziua de 13 iulie, începând cu anul 2024.

  • Aprobarea textelor Sina­xarului, Acatistului și Slujbei Sfântului Cuvios Varsanufie de la Optina (zi de sărbătorire ‑ 1 aprilie).

  • Aprobarea textelor Slujbei și Paraclisului Sfântului Ierarh Grigorie Palama (zi de sărbătorire ‑ 14 noiembrie).

  • Aprobarea textului rugăciunilor pentru pace, care se va introduce în LiturghierMolitfelnicși în Cărțile de rugăciune.

Biroul de presă al Patriarhiei Române