Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit la Brăila

An de an, în Vinerea Luminată, mii de credincioşi brăileni, gălăţeni, dar şi din ţară şi străinătate, participă la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în biserica româno-elenă cu hramul „Buna Vestire“ din  municipiul Brăila.

Sfinţirea Agheasmei mici
Sfinţirea Agheasmei mici

Anul acesta, manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au debutat încă din ajun, cu slujba Vecerniei şi Litiei, urmate de sfinţirea cea mică a apei.

În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi cu agheasmă.

Programul liturgic al zilei a continuat prin oficierea slujbei Sfintei Liturghii la altarul principal al bisericii, urmată de cuvântul de învăţătură al ierarhului locului, adresat clerului şi credincioşilor participanţi la acest important eveniment al urbei brăilene:

„La praznicul Izvorului Tămăduirii învăţăm că Maica Domnului este, aşa cum o arată slujba de astăzi, «spital însufleţit» în dragoste şi «putere de vindecare», în care încăpem cu toţii, bolnavi sufleteşte şi trupeşte, credincioşi de toate vârstele şi miile de pelerini sosiţi la istorica biserică româno-elenă din urbea brăileană. Aici, sub Sfântul Altar se află fântâna spre care aleargă creştinii pentru a lua un strop de bucurie, un strop de speranţă, spre vindecare de orice fel de durere sufletească sau  trupească!“, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Pentru pelerinii sosiţi din toată ţara şi de peste hotare pentru a lua apa sfinţită, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Protoieria Brăila a luat toate măsurile necesare în vederea adăpostirii pe timpul nopţii sau în caz de vreme nefavorabilă, precum şi pentru servirea unei mese calde. Parohia „Buna Vestire“ a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.

Binecuvântarea pelerinilor cu agheasmă de la Izvorul Tămăduirii
Binecuvântarea pelerinilor cu agheasmă de la Izvorul Tămăduirii

La 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii. A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar.  Izvorul se găseşte la  o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la doi metri. Numai în această zi preoţii deschid fîntâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma, având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.

După slujbă, la Casa „Petre Ştefănescu Goangă“, în cadrul manifestărilor culturale, artistice, educaţionale şi sportive organizate de Primăria Municipiului Brăila a fost vernisată expoziţia pascală de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină“, dedicată Sărbătorilor Pascale.

La finalul manifestării, corul  bărbătesc „Armonia“ al municipiului Brăila a susţinut în faţa auditoriului un impresionant concert de imne pascale.

Programul misionar şi social filantropic dedicat acestei zile a continuat, după tradiţie, cu vizitarea bolnavilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Aceştia au fost binecuvântaţi, stropiţi cu agheasmă şi încurajaţi în suferinţele lor, după care le-au fost oferite iconiţe cu Învierea Domnului, apă sfinţită din „Izvorul Tămăduirii“ al bisericii brăilene, precum şi alte daruri de suflet.

Vizitarea bolnavilor este o activitate de acum îndătinată pentru acest moment de înălţare duhovnicească, iniţiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian, fiind o expresie vie a dragostei şi preţuirii pe care Biserica o manifestă, prin slujitorii săi, pentru cei aflaţi în suferinţă.â

Pr. Gabriel Molocea