Bucurie pascală la sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, ocrotitorul Municipiului Tecuci

Tecuciul în sărbătoare
Tecuciul în sărbătoare

În aprilie 2015 se împlinesc 20 de ani de când, la propunerea Consiliului Local – Tecuci şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost aşezat ca ocrotitor spiritual al municipiului Tecuci.

Sfântul Gheorghe este purtătorul de grijă şi rugător pentru toţi locuitorii oraşului şi a străjuit centrul municipiului de secole, căci biserica veche (catedrala) de aici avea acelaşi hram.

Evenimentele pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice prilejuite de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au debutat încă din data de 15 aprilie când, la sediul Protoieriei Tecuci, prin implicarea tuturor profesorilor de religie din municipiu a fost organizat concursul „Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei“. Acesta s-a adresat elevilor din şcolile şi liceele tecucene care, pe baza monografiilor parohiale au prezentat, prin eseuri şi creaţii literare, principalele biserici din oraş, parohiile şi slujitorii din trecut, precum şi principalele repere ale vieţii bisericeşti şi culturale derulate la Tecuci cu secole în urmă.

A doua zi, la demisolul Catedralei din municipiu, elevii şi tinerii înscrişi la proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ au participat la un concurs de şah, sub coordonarea şi supravegherea unor profesori şi instructori calificaţi.

Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala din Tecuci
Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala din Tecuci

În preajma slăvitului Praznic al Învierii Domnului, peste 100 de familii cu nevoi speciale aflate în evidenţele parohiei au fost sprijinite cu fructe, alimente şi daruri de suflet, pentru sporirea bucuriei pascale şi întărirea comuniunii între credincioşi.

Cu trei zile înainte de hramul Catedralei, parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Iachint de Vicina“ a  oferit celor 27 de copii cu dizabilităţi de la Centrul de îngrijire a copiilor cu handicap „Salvaţi copiii“ din Tecuci, daruri pascale, alimente, dulciuri, obiecte de igienă personală şi alte articole necesare îngrijirii lor.

Programul liturgic dedicat sărbătorii Sf. M. Mc. Gheorghe a debutat în ajun prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie, după care, în ziua hramului slujitorii Sfintelor Altare din această parte a eparhiei, împreună cu mulţimea evlavioasă a credincioşilor şi a oficialităţilor locale judeţene şi centrale, s-au aflat în unitate sfântă cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun al Dunării de Jos, la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sf. Iachint de Vicina“ din municipiu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de o parte a cântăreţilor bisericeşti din municipiu, în simfonie cu alţi copii şi tineri, participanţi la marea sărbătoare, îmbrăcaţi în haine populare, beneficiari ai proiectului naţional „Hristos împărtăşit copiilor“.

Cântări pascale la momentul chinonicului
Cântări pascale la momentul chinonicului

La finalul Sfintei Liturghii au fost premiaţi elevii participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, care s-au clasat pe locurile fruntaşe în această competiţie, dar şi elevii câştigători ai concursului „Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei“, organizat de Protoieria Tecuci, în cooperare cu profesorii de Religie, ca parte a programelor cultural-educaţionale dedicate ,,Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi”. Pe lângă premiile acordate, tinerilor le-a fost acordată şi Diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Adresându-se celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a arătat că „…la sărbătoarea Sf. Gheorghe, ocrotitorul Catedralei şi al municipiului Tecuci, al multor personalităţi şi credincioşi, am prezentat un «buchet» frumos de «flori» adunate din câmpia educaţiei din zona de sud a Moldovei – mulţimea tinerilor care au cântat la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în autenticul port popular, dar şi tinerii performanţi la Olimpiada de Religie şi la concursul «Să ne cunoaştem parohia şi slujitorii ei!»“.

La final, prin grija şi implicarea membrilor organismelor parohiale, credincioşilor prezenţi le-au fost oferite ouă roşii şi alimente tradiţionale în cadrul natural al parcului din jurul Catedralei tecucene.

Participant