Întrunirea preoţilor capelani din Arhiepiscopia Dunării de Jos

Sfintii Martiri BrancoveniÎn ziua de joi, 25 septembrie a.c., la Capela „Sf. Martiri Brâncoveni”- Garnizoana Militară Brăila, a avut loc întrunirea preoţilor capelani care activează în instituţiile sociale bugetare din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Această întrunire s-a desfăşurat cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian şi a debutat la ora 830 cu oficierea Sf. Liturghii la care au slujit toţi preoţii, răspunsurile la strană fiind date de către un grup de tineri credincioşi care participă la slujbe în mod frecvent. De asemenea, au mai participat aproximativ 80 militari, în fruntea cărora a fost dl. comandant al unităţii, precum şi un grup de 30 de copii de şcoală generală.

Desfăşurarea administrativă a lucrărilor întrunirii a avut loc, începând cu ora 1030, în sala de şedinţe a Garnizoanei Militare şi a avut două părţi distincte, prima – în care a fost prezentat referatul cu tema „Sfinţii Brâncoveni – modele de slujire pentru contemporaneitate”, alcătuit de pc pr. Ionuţ Piteş, şi cea de-a doua – în cadul căreia au fost abordate probleme specifice privind activitatea desfăşurată.

În privinţa referatului la tema propusă, pc pr. Ionuţ Piteş a reuşit să facă o sinteză frumoasă a ceea ce a însemnat viaţa şi activitatea Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu şi a familiei sale, cu accente la implicarea în evenimente petrecute pe teritoriul canonic al Eparhiei noastre (legate de oraşul Brăila şi Mănăstirea Măxineni). Preoţii prezenţi au avut numeroase intervenţii la subiect, punctând fiecare o caracteristică definitorie a Sfântului voievod (cinstitor de Dumnezeu, ctitor de biserci şi aşezăminte, om de cultură, diplomat, iubitor de credinţă şi de neam etc.).

Moment de rugăciune mai înainte de începutul dezbaterilor
Moment de rugăciune mai înainte de începutul dezbaterilor

În cea de-a două parte, mai întâi, au fost prezentate Hotărârile nr. 8558 şi nr. 8556/2014 ale Sf. Sinod (cazurile de incompatibilitate între calitatea de cleric şi cea de militar activ/funcţionar public cu statut social, care poartă armă sau poate face uz de forţă coercitivă în exercitarea profesiei precum şi cea privind noile prevederi ale Legii nr. 78/2014 (reglementarea activităţii de voluntariat în România), apoi au fost prezentate activităţile pe care preoţii capelani le desfăşoară şi problemele pe care le întâmpină.

În cadrul discuţiilor care au avut loc, a fost pus accentul pe relaţia cu conducerea instituţiilor în care activează, pe programul la care trebuie să fie întotdeauna prezenţi, precum şi pe activităţile pe care trebuie să le efectueze.

În acest sens, ne-au fost înaintate o parte din programele de activitate vizate de către conducerea untăţilor/instituţiilor în care activează.