Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Tecuci

Întâmpinarea Arhipăstorului nostru
Întâmpinarea Arhipăstorului nostru

În fiecare an, la 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, municipiul Tecuci îmbracă haina de sărbătoare pentru a-și cinsti ocrotitorul.

Și anul acesta, momentul principal al manifestărilor l-a constituit Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în biserica Sf. Gheorghe. Soborul a fost format din: pc. consilieri Ioan Perţea şi Gabriel Molocea, pc. insp. Voicu Niţu, pc. protoiereu de Tecuci, pc. slujitori ai Catedralei Ramfu Vasile şi Roşu Mihai şi pc. Spatariu Lucian. La programul liturgic au fost prezenţi autorităţile locale, conducătorii instituţiilor din oraş şi un număr mare de credincioşi.

După săvârşirea Sf. Liturghii la bisericile din oraş, ppcc. preoţi din Tecuci au venit însoţiţi de enoriaşi la biserica ,,Sf. Gheorghe”, unde au primit binecuvântarea arhierească şi mesajul pascal de la chiriarhul locului pe esplanada amenajată în faţa catedralei.

La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiaţi elevii participanţi la faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, care s-au clasat pe locurile fruntaşe în această competiţie.

În parcul din jurul catedralei a fost amenajat un spaţiu special, unde au fost pregătite 450 de pachete cu produse alimentare pascale. Darurile au fost binecuvântate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi, împreună cu pliculeţele cu pască şi anafură, au fost împărţite credincioşilor prezenţi. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a intrat în dialog cu membrii autorităţilor locale şi cu un număr mare de credincioşi cărora li s-au oferit Pastorala la Învierea Domnului, revista Călăuza Ortodoxă şi iconiţe cu Învierea Domnului şi Sf. Gheorghe.

Binecuvântarea pelerinilor tecuceni
Binecuvântarea pelerinilor tecuceni

În cadrul activităţilor sociale, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a vizitat împreună cu preoţii din oraş şi cu domnul primar Aşezământul ,,Sf. Filofteia” de lângă Protoieria Tecuci, unde a fost analizat stadiul lucrărilor.

Tot în cadrul sărbătoririi ocrotitorului oraşului nostru, trebuie menţionat şi faptul că în săptămâna Sfintelor Pătimiri, Comitetul parohial  al parohiei Sf. Gheorghe a oferit la 180 de familii sărace pachete cu produse alimentare: ouă, făină albă, ulei, orez, paste făinoase, zahăr. În aceeaşi săptămână, Comitetul parohial a donat Spitalului din Iveşti 100 kg de peşte proaspăt, ouă proaspete, ulei, zahăr, făină albă şi fructe pentru bolnavii internaţi. Activitatea socială în produse materiale se ridică la suma de 7000 lei.

În cadrul sărbătorilor închinate ocrotitorului spiritual al oraşului, Protoieria Tecuci şi Biblioteca Municipală au organizat în spaţiile bibliotecii o expoziţie de carte religioasă, în perioada 18 – 28 aprilie.

Pr. Gheorghe Joghiu, Protoiereu de Tecuci