Întrunirea Consultativă Naţională A.S.C.O.R. şi L.T.C.O.R., Galaţi, 20-24 martie 2014

An de an (în lunile martie sau aprilie), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române are loc Întrunirea Consultativă Naţională A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R., forul cel mai important şi reprezentativ al celor două organizaţii de tineret.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos alături de delegaţiile A.S.C.O.R. din ţară
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos alături de delegaţiile A.S.C.O.R. din ţară

În acest an, în perioada 20-24 martie 2014, graţie sprijinului şi a disponibilităţii arătate de către Înaltpreasfinţitul nostru Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, această întrunire s-a desfăşurat la Galaţi, filiala noastră fiind de această dată gazdă pentru delegaţiile a 16 filiale A.S.C.O.R. şi 8 filiale L.T.C.O.R. Au participat reprezentanţi ai filialelor A.S.C.O.R. din Alba Iulia, Arad, Braşov, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Timişoara, Tulcea, etc.), reprezentanţi ai filialelor L.T.C.O.R. din Aiud, Bucureşti, Jilava, Lugoj, Mizil, Ploieşti, Zalău, etc., dar şi reprezentanţi ai filialei A.S.C.O.R. din Chişinău.

După ce în prima zi, joi 20 martie, reprezentanţii filialelor au sosit la Galaţi, s-au acomodat şi s-au odihnit după un drum lung (filialele Timişoara, Aiud, Alba Iulia, Târgu Jiu, etc), programul oficial a debutat a doua zi, vineri, 21 martie a.c. cu participarea tuturor reprezentanţilor A.S.C.O.R. şi L.T.C.O.R. la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite şi la slujba de Te-Deum, oficiate în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prezenţa Chiriarului nostru.

După programul liturgic, ne-am îndreptat cu toţii spre Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos“, unde Înaltpreasfinţia Sa a deschis lucrările oficiale ale Întrunirii Consultative Naţionale. Au urmat prezentarea, de către fiecare filială, a activităţilor derulate în anul 2013, evidenţierea principalelor realizări dar şi a dificultăţilor întâmpinate în anul precedent, precum şi a proiectelor pe care ni le propunem pentru anul 2014.

Întrunirea a avut rolul de a face cunoscute activităţile desfăşurate pe plan naţional, de la ultimul congres, de a analiza problemele pe care filialele le întâmpină pe plan local, precum şi de identificare a celor mai bune soluţii şi metode în vederea dinamizării activităţilor  misionare specifice, aceasta fiind urmată în toamnă, de Consfătuirea Naţională A.S.C.O.R. şi L.T.C.O.R.

În prima parte a celei de a doua zi (22 martie 2014) ni s-a alăturat, spre bucuria tuturor, pc. pr. dr. Vasile Gavrilă, duhovnicul A.S.C.O.R. Bucureşti, apropiat al tuturor tinerilor şi delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a şi prezidat şedinţa de lucru în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“.

La ceas de vecernie, în ajunul Duminicii Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat sfinţirea picturii Capelei Studenţeşti a A.S.C.O.R, cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Campusul Universitar „Alexandru Ioan Cuza“. Tinerilor din cele două Asociaţii ale Bisericii Ortodoxe Române li s-au alăturat şi alţi studenţi gălăţeni şi elevi seminarişti.

Aspect din timpul slujbei de sfinţire a picturii capelei studenţeşti
Aspect din timpul slujbei de sfinţire a picturii capelei studenţeşti

Spaţiul în care a fost amenajată capela sudențească a fost pus la dispoziţia A.S.C.O.R. Galaţi de către Universitatea „Dunărea de Jos” încă din anul 1996, pentru a se desfăşura aici programul zilnic de rugăciune. Lucrările de amenajare au fost realizate de A.S.C.O.R. Galaţi prin dl Codruţ Mirică, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti şi cu sprijinul nemijlocit al dlui Bogdan Rodeanu, director al Direcţiei Cămine – Cantine şi Proiecte Studenţeşti din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Lucrările de pictură au fost realizate cu binecuvântarea ÎPS Casian, de către o echipă de tineri pictori sub coordonarea dlui Valentin Palade, coordonatorul atelierului de icoane din cadrul A.S.C.O.R. Galaţi.

Programul liturgic a fost continuat cu Seara de Gală din Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“, în cadrul căreia au fost precizate principalele temeiuri pentru ordinea de zi a următoarei Consfătuiri Naţionale care va avea loc în toamna acestui an, la Bucureşti.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian ne-a adresat tuturor îndemnul de a fi misionari autentici în rândul studenţilor din Universităţile din ţară, după care pc. pr. dr. Vasile Gavrilă a transmis tinerilor mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cadrul manifestării a fost prezentat şi filmul documentar „A.S.C.O.R. Galaţi: Tinereţe, misiune, credinţă“, film pe care l-am realizat şi l-am finalizat de curând, menit să prezinte tuturor, proiectele desfăşurate de noi de-a lungul timpului, de la începuturi şi până azi, constituind totodată şi un bun material pentru promovarea asociaţiei noastre, în anii ce vor urma.

La final, reprezentanţii A.S.C.O.R. şi L.T.C.O.R din ţară au ţinut neapărat, în cadrul unor alocuţiuni, să aducă mulţumiri într-un mod cu totul special, Înaltpreasfinţiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cel care a făcut posibil acest eveniment şi care a găzduit şi a binecuvântat atât această Întrunire Naţională, cât şi pe fiecare participant în parte.

Tinerii au mulţumit pentru faptul că Înaltpreasfinţia Sa a fost cel care a purtat de grijă, în aceste zile, ca totul să fie perfect, pornind de la slujbele la care au putut participa, obiectivele religioase pe care le-au vizitat, condiţiile de cazare, locaţiile foarte bine alese pentru masă (prilej cu care oaspeţii au admirat foarte mult lucrarea socială deosebit de bine organizată şi de dedicată la cele două centre incluse în program), întreaga organizare şi, nu în ultimul rând, deschiderea Înaltpreasfinţiei Sale faţă de tineri, disponibilitatea permanentă, sprijinul acordat faţă de A.S.C.O.R. Galaţi, preocuparea necontenită faţă de programele pe care A.S.C.O.R. le desfăşoară la Galaţi.

Reprezentanţii tuturor filialelor A.S.C.O.R. şi L.T.C.OR din ţară au afirmat şi faptul că au găsit aici, la Galaţi, o filială A.S.C.O.R. extrem de puternică, de bine pusă la punct, organizată, având mulţi tineri angajaţi în lucrarea voluntariatului în Biserică şi pentru Biserică, având programe şi proiecte foarte frumoase, dinamice şi demne de urmat.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert de muzică psaltică, oferit de corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În Duminica Sfintei Cruci, delegaţiile de oaspeţi, membri ai A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R. au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după care au plecat în pelerinaj la principalele obiective duhovniceşti ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru ca luni, 24 martie, să se întoarcă la casele lor, plini de experienţe frumoase.

Codruţ Mirică, Preşedinte A.S.C.O.R. Galaţi