Simpozion naţional interseminarial închinat părintelui Dumitru Stăniloae, la Seminarul din Galaţi

IMG_0065Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian al Dunării de Jos, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” din Galaţi, şi anul acesta s-a continuat tradiţia simpozionului interseminarial ocazionat de sărbătorirea ocrotitorului şcolii noastre, ajuns deja la a XIV-a ediţie. Tema de anul acesta a fost închinată părintelui prof. dr. Dumitru Stăniloae şi s-a intitulat: „Vocaţia apostolatului în gândirea teologică şi în viaţa duhovnicească ale părintelui Dumitru Stăniloae”.

Ziua de 29 noiembrie, dată la care s-a desfăşurat simpozionul, a început în biserica Seminarului cu Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian alături de preoţii, profesorii şi elevii şcolii noastre împreună cu toţi invitaţii la acest eveniment. Deschiderea oficială a simpozionului s-a făcut în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian al Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Calinic al Argeşului şi Muscelului, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Sărbătorile Galaţiului.

Subliniind importanţa comuniunii elevilor seminarişti din ţară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a îndemnat în deschidere la o continuare a acestor evenimente, care sunt cele mai bune ocazii pentru a contracara lumea virtuală a internetului, tot mai extinsă şi tot mai distrugătoare a comuniunii interumane. La rândul său, Înaltpreasfinţitul Calinic a evocat amintirile sale din Seminarul nemţean, imprimate în primul volum al trilogiei „Toată vremea îşi are vremea”, avertizând că în lipsa dinamicii acestor întâlniri dintre seminarişti se va instala rapid viaţa artificială, rece şi distantă care nu poate crea amintiri care să dăinuie.

Deschiderea simpozionului naţional interseminarial
Deschiderea simpozionului naţional interseminarial

Simpozionul a continuat prin prezentarea referatelor elevilor prezenţi din Bucureşti, Buzău, Mănăstirea Neamţ, Huşi, Câmpulung Muscel, Piatra Neamţ, Slobozia, Tulcea şi Galaţi. O caracteristică deosebită a simpozionului din acest an a fost curajul şi entuziastul cu care fiecare referent şi-a susţinut lucrarea oral, precum şi varietatea temelor abordate care au evidenţiat tot atâtea aspecte teologice şi duhovniceşti ale gândirii şi vieţii părintelui Dumitru Stăniloae.

Concluzia de suflet a simpozionului, aproape unanim împărtăşită de cugetele sincere ale elevilor participanţi a fost aceea că părintele Dumitru Stăniloae a avut o viaţă de sfânt, aşteptând cu toţii timpul potrivit când, parcurgându-se etapele canonice rânduite de Biserică, între sfinţii români vom avea, la 5 octombrie şi, pe „Sfântul Părinte Dumitru Stăniloae Teologul”.

După Sfânta Liturghie, la momentul cuvenit al zilei, delegaţiile de oaspeţi, profesorii şi elevii Seminarului – gazdă au avut bucuria şi cinstea de a fi la agapă comeseni cu cei doi ierarhi, ziua încununându-se prin cuvinte de folos şi sfaturi duhovniceşti de neuitat!

Prof. dr. Gheorghe Butuc