Cinstirea Sfântului Andrei, la Galaţi

30 noiembrie 2013: Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
30 noiembrie 2013: Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României au culminat sâmbătă, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului care, de 21 de ani, ocroteşte oraşul-reşedinţă şi eparhia.

În această zi de 30 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi de un ales sobor de arhierei din care au făcut parte: ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelul, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Visarion, Episcopul Tulcii şi PS Emilian, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La slujbă au participat copii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, profesori şi oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.

În acelaşi timp, mulţimea pelerinilor aştepta răbdătoare pentru a se închina la racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, sosite la Galaţi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Anul acesta ne-a binecuvântat Dumnezeu, începând din 27 noiembrie, cu un mare dar ceresc, pe care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a trimis creştinilor de la Dunăre: racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pentru ca şi în partea de sud-est a ţării să revină Sfinţii Împăraţi, făuritorii Europei, făuritorii crezului creştin pentru o Europă unită, puternic ancorată în valorile spirituale, culturale, perene şi solidare!

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au cunoscut aceste locuri întrucât ei au întărit ultima cetate răsăriteană a Imperiului Roman, la Barboşi, unde ieri (29 noiembrie 2013), împreună cu delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelul am pus piatră de temelie pentru un nou altar. Acolo, la Bărboşi am revăzut ruinele cetăţii romane! Sunt constantiniene! Din timpul celui mai mare împărat al lumii!”, a spus, la finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

La finele Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a transmis Chiriarhului Dunării de Jos, clerului şi credincioşilor din urbea gălăţeană, mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul manifestărilor de la Galaţi.

În încheiere, soborul de arhierei, preoţi şi diaconi a săvârşit slujba parastasului pentru fericiţii ctitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi şi pentru binecredincioasa Rada Crăciun, mama Înaltpreasfinţitului Casian al Dunării de Jos, la trei luni de la trecerea acesteia la cele veşnice.