A XIX-a ediţie a Pelerinajului tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni: ,,Credinţă, cultură, educaţie şi filantropie în Catedrala Buciumenilor”

La Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiţionalul  pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care şi-a serbat hramul.  Manifestarea, ajunsă anul acesta la cea de a XIX-a ediţie s-a desfăşurat sub genericul „2013 – Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Anul comemorativ Părintele Dumitru Stăniloae“.

,,Biserica vie” din ,,catedrala cu vitralii foşnitoare” a Buciumenilor
,,Biserica vie” din ,,catedrala cu vitralii foşnitoare” a Buciumenilor

Aşa după cum arată titlul, invitaţii speciali ai întâlnirii duhovniceşti au fost aproximativ 800 de tineri din cele 70 de licee din cele două judeţe ale Eparhiei, Galaţi şi Brăila, care s-au îmbarcat dis-de-dimineaţă în autocarele puse la dispoziţie, în mod gratuit, de către parohii, fiecare venind cu mult entuziasm propriu vârstei. Printre aceştia s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-naţionale „Alege Şcoala!“, „Hristos împărtăşit copiilor“ şi care au derulat proiectul „Bucuria de a fi creştin“. Toţi aceştia au format, în jurul altarului de vară din Pădurea Buciumenilor, o adevărată „catedrală” vie, încercând cu toţii să susţină cântările Sfintei Liturghii şi răspunsurile liturgice.

De asemenea, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, precum şi numeroşi credincioşi.

Tineri pelerini la Buciumeni
Tineri pelerini la Buciumeni

Bucuria sărbătorii, dar mai ales, revărsarea darurilor Duhului Sfânt au început la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că întâlnirea cu tinerii liceeni din pădurea Buciumenilor reprezintă o „concluzie la încheierea anului şcolar şi a celor 4 programe bisericeşti: «Hristos împărtăşit copiilor», «Tinerii învaţă iubirea lui Hristos», «Bucuria de a fi creştin» şi «Alege Şcoala!» Ne-a ales Dumnezeu să fim slujitori împreună cu tinerii, cu peste 100 de preoţi la Sfânta Liturghie, cu câteva mii de credincioşi prezenţi la un hram – şcoală dintr-o mănăstire – şcoală duhovnicească de frumuseţe naturală, de frumuseţe a rugăciunii şi a educaţiei pentru copii şi tineri. Mănăstirea Buciumeni este şi o şcoală unde se cultivă floarea rară a agapelor creştine. Credinţă, cultură, educaţie şi filantropie în Catedrala Buciumenilor cu vitralii foşnitoare!”.

În timpul chinonicului, elevii premianţi de la cele trei programe catehetice şi-au exprimat în faţa colegilor lor trăirile, impresiile, lucrările sau modul de participare la aceste programe mai sus enumerate.

Tradiţionala agapă creştinească servită în acelaşi cadru natural din mijlocul pădurii a întregit bucuria hramului şi a încheiat prima parte a întâlnirii.

După aceasta, tinerii liceeni au format grupuri de cateheză, în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, care au chemat tinerii la dezbateri punctuale ale unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor şi al tinerilor, în general. Dialogurile s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2013 – Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi „Anul comemorativ «Părintele Dumitru Stăniloae»“, dar şi pe frământările specifice adolescenţei.

Fiecare elev a primit din  partea  Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broşura ,,Viaţa Sfântului Luca al Crimeii” şi iconiţe, imprimate în Tipografia „Candela cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Cuvânt de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian către tineri
Cuvânt de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian către tineri

Deşi ploaia a intervenit brusc în cadrul pitoresc al mănăstirii, totuşi grupurile de tineri nu s-au dispersat imediat, ci, sub streaşina bisericii sau a altarului de vară, discuţiile au continuat firesc. Ca mărturie, rămân şi în acest an, impresiile lor sincere, pe care vi le oferim în cele ce urmează:

„După acest pelerinaj mă întorc acasă cu mai multe informaţii legate de sărbătoarea Sfintei Treimi şi cu mai multă lumină în suflet. Aprecieri pentru buna organizare şi pregătire a bucatelor, pentru primirea de iconiţe, cărţi şi reviste şi pentru transportul gratuit.” (Beatrice Popa, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”- Galaţi)

„Mi-a plăcut şi cu siguranţă voi reveni!” (Monica Voinea, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”- Galaţi)

„Deşi a fost puţin obositor, mi-a plăcut foarte mult. Ceea ce am apreciat cel mai mult a fost că Înaltpreasfinţitul Casian a încercat să le deschidă ochii tinerilor să facă ceva în viaţa lor şi, mai ales, să creadă cât mai mult în Dumnezeu.” (Laura Raţă, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”- Galaţi)

„Nu ştiu exact dacă este o impresie… dar cu siguranţă este un sentiment de linişte şi de bucurie că am avut prilejul să luăm parte la acest pelerinaj. Totodată, în urma acestui pelerinaj aprecierea mea faţă de măicuţe şi faţă de femeile care au gătit mâncarea a sporit. Gestul este unul impresionant, remarcabil şi nu trebuie neglijat. De asemenea, cuvântul Înaltpreasfinţitului a fost cu adevărat mişcător. În concluzie, pot afirma că experienţa mea spirituală a crescut”. (Roxana Rusu, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”- Galaţi)

„Am rămas plăcut impresionată de înţelegerea duhovnicească cu care am fost primiţi. Consider că discuţiile cu preoţii sunt, cel puţin pentru mine, lecţii adevărate de viaţă!” (Oana Mungiu, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi)

„Impresiile cu care mă întorc acasă sunt nişte sfaturi pentru viaţă!” (Anca Ştefania Coca, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi)

Cuvânt de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian către tineri
Cuvânt de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian către tineri

„Este primul an în care mă alătur pelerinilor. Sfânta Treime ne-a umplut inimile cu bucurie, pace şi ne-a unit pe toţi, numindu-ne bucuroşi unii pe alţii «Frate»! Convorbirile cu preoţii ne-au dat răspunsuri la întrebările care ne tulburau pe unii dintre noi – de o perioadă destul de îndelungată. Plec acasă cu dorinţa de a mă reîntoarce şi de a resimţi căldura mănăstirii”. (Alexandra – Marilena Blană, Colegiul Naţional „Costache Negri”- Galaţi)

„În urma convorbirilor duhovniceşti cu preoţii am realizat faptul că cel mai important lucru în viaţă e să iubeşti… să-ţi iubeşti părinţii, aproapele şi, în special, pe Creatorul acestei lumi, având în vedere faptul că Dumnezeu ne-a creat din iubire. Acest pelerinaj mi-a deschis ochii către noi căi de a comunica cu ceilalţi şi de a ne preţui propria viaţă. Mi-a plăcut foarte mult, a fost o experienţă interesantă, care mi-a schimbat într-un fel modul de a gândi. Voi mai repeta cu plăcere acest pelerinaj”. (Roxana Costin, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Galaţi)

„Pelerinajul din acest an a reuşit să demonstreze că natura şi credinţa reuşesc să ne aducă mult mai aproape de Dumnezeu. Ploaia care a scăldat pământul a reuşit să spele şi sufletele multora dintre noi. După părerea mea, aceste rugăciuni în natură, alături de alţi adolescenţi ca mine, cât şi convorbirile cu părinţii care reuşesc să capteze atenţia, sunt unele dintre momentele când mă apropii cel mai uşor de Dumnezeu!” (Viorica-Daniela Palade, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Galaţi)

„Este primul pelerinaj la care am participat şi am fost plăcut surprinsă de modul în care a fost organizat. Convorbirile pe care le-am purtat cu preoţii ne-au reactualizat anumite cunoştinţe, completându-le cu învăţături demne de urmat în viaţă”. (Andreea Decianu, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”- Galaţi)

„Mă bucur că am participat la acest pelerinaj, alături de oameni minunaţi, care ne-au îndreptat spre acel loc frumos. Convorbirile duhovniceşti au fost interesante. Chiar dacă ploaia a venit şi ne-a cauzat oprirea convorbirilor, consider că aceasta a fost trimisă, ca dar, de Dumnezeu, pentru a ne curăţi sufletul, în mod spiritual. De un singur lucru îmi pare rău, iar acela e că pelerinajul a durat puţin. Sper să se mai organizeze în curând altul, la care să particip. Într-un cuvânt, pot spune că a fost deosebit şi sper să particip şi la anul”. (Cătălina Scurtu-Ciurescu, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” – Galaţi)

Sfaturi duhovniceşti
Sfaturi duhovniceşti

„A fost un prilej de comuniune cu Dumnezeu şi de apropiere duhovnicească între noi. Impresia convorbirii cu preoţii: a fost un mesaj de a înţelege esenţialul despre Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, cinstiţi în anul 2013”. (Cosmin Butură, Colegiul Tehnic „Radu Negru”- Galaţi)

„Pentru mine este a doua oară când merg la acest pelerinaj. A fost o experienţă frumoasă şi aş mai merge şi cu altă ocazie. Discuţiile duhovniceşti, cu preoţii mi-au plăcut foarte mult pentru că au răspuns la toate întrebările pe care le-am pus şi de aceea sunt mulţumită”. (Elena Munteanu, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” – Galaţi)

„În urma acestui pelerinaj la mănăstirea Buciumeni am rămas cu o amintire frumoasă. Nu este prima ocazie când merg în acest pelerinaj, de aceea pot spune că în acest loc mă reculeg prin rugăciune. Discuţiile duhovniceşti cu preoţii au o mare importanţă pentru sufletul unui credincios, deoarece acestea te ajută să te înţelegi pe tine în adâncul  sufletului tău”. (Mihaela Maxim, Liceul „Anghel Saligny” – Galaţi)

„Acest pelerinaj a fost foarte frumos. Mă întorc acasă cu o experienţă nou dobândită, cu bucuria că Sfântul Duh S-a pogorât şi asupra mea, în timpul slujbei din pădure. Discuţia cu preotul a decurs frumos, chiar ca între prieteni; păcat că a venit ploaia şi am plecat prea repede. În ansamblu a fost o experienţă de neuitat!”. (Liliana Bratu, Liceul „Anghel Saligny” – Galaţi)

„Mănăstirea Buciumeni este un loc „desprins din Rai”, datorită prezenţei lui Dumnezeu acolo, dar şi datorită frumuseţii acestui loc sfânt. Hrana spirituală a venit prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, o slujbă înălţătoare ce te-a făcut să rosteşti, măcar în gând, ca odinioară  cuvintele Sf. Ap. Petru, aflat pe Muntele Taborului “Doamne, bine este să fim noi aici…” (Matei XVII, 4). Dialogul preot-elevi a fost unul constructiv, degajat, care pentru elevii pelerini s-a finalizat cu învăţături folositoare atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Cu nostalgie plecăm din Buciumeni,  căci timpul ca într-o clepsidră s-a scurs prea repede, dar şi cu nădejdea că ne va învrednici Dumnezeu de aceleaşi daruri  duhovniceşti. şi în anul următor. Mulţumim pe această cale ÎPS Părinte Casian, păstorul Dunării de Jos, pentru că ne-a  făcut  părtaşi acestor bucurii duhovniceşti pe noi, elevi şi profesori de religie, la acest praznic împărătesc.” (Prof. de religie Viorica Săraru, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

„Este pentru prima oară când particip la acest pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni. Zona în care este amplasată mănăstirea este un loc frumos, însă maicile l-au făcut minunat. Mi-a atras atenţia, în mod deosebit, smerenia preoţilor care s-au ocupat personal de buna desfăşurare a acestui pelerinaj, felul în care au vorbit cu noi. Ne-am simţit respectaţi, poate mai mult decât meritam. Prilejul de a-l asculta pe ÎPS Casian mai întâi la predică şi mai târziu, înainte de plecarea noastră din mânăstire, nu ne-a lăsat indiferenţi. Pentru noi  a fost un impuls pentru a nu mai amâna începerea unei vieţi creştine înnoite”. (Elena Custură, clasa a IX-a A, Colegiul Naţional „Ana Aslan”- Brăila)

Participant