Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, hramul capelei Palatului Episcopal din Galaţi

Palatul Episcopal - viitorul Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos
Palatul Episcopal - viitorul Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită în capela vechiului Palat Episcopal din Galaţi prin  săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La eveniment au participat şi elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, însoţiţi de pedagogii şi profesorii lor, dar şi credincioşi.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

La final, ÎPS Casian a binecuvântat lucrările de consolidare de la Palatul Episcopal.

Acest spaţiu încărcat de istorie a marcat peisajul vieţii bisericeşti din Galaţiul secolului al XX-lea. Clădirea dăinuieşte datorită episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) o sfinţea dăruindu-i destinaţia de principală instituţie cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim.

Şantier de consolidare şi reparaţii capitale la clădirea viitorului muzeu
Şantier de consolidare şi reparaţii capitale la clădirea viitorului muzeu

Începând cu luna noiembrie 2008, capela „Întâmpinarea Domnului”, adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale primului creştin cunoscut pe teritoriul românesc – „Innocens”, datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt.

În prezent, Arhiepiscopia Dunării de Jos a demarat ample lucrări de construcţie în cadrul proiectului intitulat „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos”. Necesitatea lucrărilor de consolidare, de restaurare şi de modernizare, derivă din gradul avansat de deteriorare a edificiului construit în perioada 1897-1900 şi clasificat ca monument istoric.

Consolidarea, reabilitarea şi amenajarea clădirii Palatului Episcopal va permite ca activitatea desfăşurată în prezent – aceea de muzeu – să continue prin Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos.

Pr. Gabriel Molocea