Elevii brăileni, pelerini spre Betleem

Serbare de Sfântul Nicolae la Grădiniţa ,,Familia” din Brăila
Serbare de Sfântul Nicolae la Grădiniţa ,,Familia” din Brăila

Ca în fiecare an, pe 15 noiembrie am pornit la drum spre Betleem, să-L întâmpinăm cu bucurie pe Pruncul Sfânt. Drumul pare lung şi anevoios, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu puţină voinţă, vom reuşi să ne alăturăm păstorilor şi magilor care s-au închinat Mântuitorului lumii.

Drumul spre Betleem nu este nimic altceva decât Postul Naşterii Domnului. „Traseul” l-am făcut împreună, profesori şi elevi, în clase, la orele de religie, când ne-am amintit cum trebuie să postim, cum să ne spovedim şi cum să ne pregătim pentru Sfânta  Împărtăşanie; am vorbit despre rugăciune şi despre faptele de milostenie, începând cu învăţăturile din Predica de pe munte şi până la vizionarea unui soft educaţional „Să înţelegem mai bine Sfintele Taine”, realizat de Editura ,,Sf. Mina”. Aşadar, am înţeles ce avem de făcut: înmulţim binele şi ne abţinem de la păcate.

Pentru că profesorul de religie este un „apostol” în şcoală, în această perioadă s-au desfăşurat mai multe activităţi folositoare elevilor, îndeosebi participarea la bogatul program liturgic de la biserici.

Astfel, în fiecare sâmbătă din Postul Nasterii Domnului, la biserica „Înălţarea Domnului” din Brăila elevii s-au spovedit, fiind programaţi pe clase, iar duminica, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost împărtăşiţi, la aceeaşi biserică.

De asemenea, elevii au cinstit, tot la biserică,  prăznuirea sfinţilor din această perioadă: Sf. Cuv Parascheva, Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sf. Dimitrie din Basarabi, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sf. Nicolae, ocrotitorul brăilenilor.

În cadrul Programului „Hristos împărtăşit copiilor”, pe lângă temele recomandate, elevii învaţă teme practice, ce nu sunt incluse în Programa şcolară, cum ar fi: cum se scriu pomelnicele de vii şi de adormiţi şi care sunt zilele de pomenire ale acestora, cum trebuie să se comporte un creştin în biserică, etc.

Totodată, în această perioadă învăţăm să cântăm împreună colindele de Crăciun.

Cu ocazia cinstirii Sf. Nicolae, elevii participanţi la Programul „Hristos împărtăşit copiilor” au primit daruri din partea parohiei „Înălţarea Domnului”.

În cadrul Programului „Călători pe cărările sfinţilor” prilejuit de aducerea la Brăila a  moaştelor Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Nicolae (4 decembrie) elevii au participat la biserica Sf. Nicolae la acest eveniment, închinându-se sfinţilor şi participând la Sfânta Liturghie de hram.

Concursul „Copilul, în familie şi în Biserică” s-a desfăşurat la toate clasele, în urma căruia elevii, care au obţinut rezultate bune au fost premiaţi.

Prof. de religie Viorica Săraru,
Şcoala „Ion Creangă”- Brăila