Duminica Părinţilor şi Copiilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Urmare a hotărârii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 629/2009, prima duminică după 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului – a fost denumită DUMINICA PĂRINŢILOR ŞI A COPIILOR LOR, cu menţionarea în calendarul bisericesc la rubrica Date importante şi înscrierea în programele liturgice şi pastoral-misionare ale fiecărei eparhii.

Duminica Părinţilor şi Copiilor la Aşezământul ,,Sf. Vasile” din Galaţi
Duminica Părinţilor şi Copiilor la Aşezământul ,,Sf. Vasile” din Galaţi

Anul acesta, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, acest eveniment a fost marcat ca atare, în toate parohiile celor opt protopopiate. Astfel, o parte din parohii au fost arondate la  centrele/căminele de copii unde sunt internaţi copii abandonaţi de părinţi şi le-au achiziţionat, din timp, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte sau pachete cu dulciuri. La nivel de parohii, au fost depistate cazurile de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau copii care provin din familii  sărace, cărora le-au fost asigurate rechizite şi articole de îmbrăcăminte. Preoţii au  evidenţiat în cuvântul de învăţătură, rostit în cadrul Sfintei liturghii, rolul familiei creştine, al comunităţii parohiale pentru ajutorarea familiilor cu risc social, dând citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Conform rapoartelor înaintate de către protoierii, au fost vizitaţi un număr de 4.399 copii, iar valoarea ajutoarelor oferite cu acest prilej se ridică la  suma de 67.767 lei:

  • Protoieria Galaţi – 993 beneficiari – 13.587 lei (valoarea ajutoarelor acordate);
  • Protoieria Brăila – 822 beneficiari – 16.860 lei;
  • Protoieria Tecuci – 630 beneficiari – 10.136 lei;
  • Protoieria Tg. Bujor – 155 beneficiari – 3.880 lei;
  • Protoieria Covurlui – 426 beneficiari – 9.274 lei;
  • Protoieria Nicoreşti – 370 beneficiari – 5.740 lei;
  • Protoieria Făurei – 517 beneficiari – 7.700 lei;
  • Protoieria Însurăţei – 426 beneficiari – 590 lei.

Diac. Constantin Căuş