Praznicul Preasfintei Treimi. Hramul Parohiei Bărăganu din judeţul Brăila

Prăznuirea a început în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, seara, când s-a săvârşit Slujba Acatistului Preasfintei Treimi şi Slujba Litiei. Au participat în jur de 50 de credincioşi şi opt preoţi în frunte cu pc. protopop Constantin Dumitru. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pc. preot Valentin Rădoi.

Bucurie duhovnicească la hramul bisericii
Bucurie duhovnicească la hramul bisericii

În ziua Sfintei Treimi, s-a săvârşit mai întâi Sfânta Liturghie împreună cu pr. Moreanu Nicolae, pr. Bărăgan Dan-Nicolae, pr. Duţu Gabriel, la care s-au adăugat mai târziu pr. Bujoi Ioan şi pr. Băbătie Ionuţ. Predica a fost ţinută de pr. Bărăgan Dan-Nicolae.

După parastasul pentru ctitori, de la biserică, preoţii şi credincioşii au făcut un pelerinaj cu icoane până la troiţa ridicată de creştinul Stănilă Tudorel, la intersecţia cu drumul spre Victoria, unde a avut loc slujba ei de sfinţire.

Apoi, toţi participanţii la pelerinaj au intrat la Căminul cultural Bărăganu unde a fost oferită o agapă pe cheltuiala a trei creştini mai înstăriţi (doi şefi de asociaţii agricole din Bărăganu şi primarul de la Grădiştea), precum şi din donaţiile credincioşilor din Bărăganu. La agapă au participat peste 400 de persoane.

Bucurie duhovnicească la hramul bisericii
Bucurie duhovnicească la hramul bisericii

Concomitent cu agapa a avut loc şi un program cultural-artistic alcătuit din: dansuri populare tradiţionale executate de copiii de la Grădiniţa de copii Nr. 2 şi Ansamblul ,,Doina Bărăganului”, cântări religioase, patriotice şi po-pulare. Prezentarea pe scurt a operei poetului Vasile Militaru şi a câtorva poezii compuse de el, sceneta religioasă ,,Fiul risipitor”, interpretată de copiii de la programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” şi de credincioşi ai Bisericii din Bărăganu.

Pr. paroh Dorin Chirilov,
Parohia Bărăganu