Lumina credinţei şi a milosteniei: Un pod între Evanghelie şi comunitate

Activitate social-filantropică la Spitalul din Tg. Bujor

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“, am încercat să transpunem în fapte cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care ne îndeamnă la milostenie, bunătate și milă: „Fiți milostivi, așa cum și Tatăl vostru Cel ceresc este milostiv“ (Luca 6, 36).

În biserica noastră, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, comunitatea noastră parohială a marcat această sărbătoare cu o acțiune filantropică profundă și semnificativă. Atmosfera a fost încărcată de o reverență sacrală, un echilibru între tăcere și rugăciune, creând un cadru propice pentru săvârșirea Sfintei Liturghii  a Darurilor mai înainte sfințite, și pentru cântarea acatistului acestui sfânt ierarh. Această trăire de închinare, comuniune spirituală și rugăciune a constituit fundamentul pentru o acțiune ulterioară de vizitare, și milostenie la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor.

La sosirea în spital, am săvârșit Taina Sfântului Maslu, un moment sacru de vindecare și alinare, în care ne‑am rugat pentru cei aflați în suferință, pentru cei care se confruntă cu grele încercări, și pentru toți cei care au nevoie de ajutor și sprijin.

Cu acest prilej, membrii grupului catehetic al parohiei noastre au adus o mângâiere și speranță, oferind bolnavilor felicitări confecționate manual, aceste mici daruri, realizate cu dragoste și atenție, au avut menirea de a aduce un strop de bucurie și alinare în inimile celor care trec prin momente dificile, reprezentând un simbol al compasiunii și solidarității comunității noastre.

La final, toți pacienții au fost miruiți, simbolizând binecuvântarea și purificarea sufletească, iar în semn de prețuire și sprijin, fiecare pacient a primit daruri duhovnicești oferite de parohie: cărți de rugăciune, cruciulițe, iconițe și revista eparhială „Călăuză ortodoxă“. În plus, am dorit să contribuim la îmbunătățirea condițiilor de trai și confortul pacienților, donând produse igienico‑sanitare, fructe și dulciuri, într‑o încercare de a aduce un zâmbet pe fețele lor, și de a le oferi un moment de bucurie și alinare.

Împărtășind iubirea și mila lui Dumnezeu, am dorit să transmitem un mesaj de solidaritate și susținere, arătându‑le celor aflați în nevoie că nu sunt singuri, și că sunt parte a unei comunități care îi înțelege, îi sprijină și îi iubește.

Prin această acțiune filantropică, am reușit să întărim legăturile de solidaritate și comuniune în cadrul comunității noastre parohiale, unindu‑ne în jurul valorilor creștine și consolidând convingerea că împreună putem face o diferență pozitivă în viețile celorlalți. Am învățat că milostenia nu este doar un act de caritate, ci și o expresie a dragostei și a unității care ne definește ca o comunitate creștină.

Pr. Cristian Bahrim, Parohia Tg. Bujor I