Biserica din Crăieşti – „o mamă înnoită în fiica ei mai înaltă şi mai zveltă“

Aflat în zona din apropierea obârșiei coli­nei Covurluiului, satul Cră­iești își găsește originea încă din anul 1635. Memoria locuitorilor și tradiția populară atribuie denumirea localității unui anume Craiu care s‑a așezat pe aceste locuri.

Zidit în anul 1830-1831 și, mai apoi, rezidit în 1857, sfântul lăcaș a fost ridicat spre lauda lui Dumnezeu și în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, spre împlinirea trebuințelor religioase ale credincioșilor din acest sat. Au fost realizate lucrări de reparație începute în anul 1985 de preotul Lucian Oprea și finalizate în 1992 de preotul suplinitor Costea Tănăsache, slujba de resfințire fiind săvârșită de Preasfințitul Părinte Casian Gălățeanul – la acea vreme Arhiereu Vicar al Dunării de Jos – în data de 21 noiembrie 1992.

În perioada 1994‑2013, parohia a fost păstorită de preotul Cornel Gîță, prin implicarea căruia, în anul 2009, cu ajutorul enoriașilor și al Consiliului Local – Vârlezi, s‑a construit o casă de prăznuire și a fost renovată casa parohială.

Între anii 2014‑2016, constatându‑se starea de avansată degradare a bisericii, la inițiativa preotului paroh Ștefan Pintilie, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfin­țitului Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos, s‑a întocmit proiectul de rezidire din temelie a bisericii, iar în perioada 2016‑2020 s‑au realizat lucrările de reconstrucție ale noii biserici.

În ziua de duminică, 3 martie 2024, credincioșii din această comunitate parohială au trait momente unice de bucurie și emoție, întrucât noua biserică din sat s‑a îmbrăcat cu veșmântul luminos al sfințeniei. Cu acest prilej, lăcașul de cult a primit și un nou hram închinat Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și tuturor sfinților vindecători.

Slujba de târnosire a fost să­vârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Du­­nării de Jos, care a fost încon­jurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale, a unor cadre medicale și profesori de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, precum și a numeroși credincioși din parohie și din satele învecinate.

Sfânta Liturghie a fost să­vârșită pe un podium special ame­najat în curtea bisericii, iar răspunsurile la strană au fost oferite de ,,îngerașii“ din localitățile Crăiești și Smulți, îmbrăcați în frumosul port tradițional. După împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru răbdarea și efortul de care au dat dovadă, aceștia au fost recompensați cu dulciuri și cărticele de rugăciuni din partea parohiei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a evidențiat sensul duhovnicesc al sfințirii unei biserici și a tâlcuit Evanghelia care se citește în Duminica Fiului Risipitor cu privire la importanța pocăinței și a iertării în viața creștinului. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat bucuria pe care a avut‑o tatăl la întoarcerea acasă a fiului rătăcitor, sentiment pe care îl are orice părinte la venirea fiilor.

Pentru implicarea în lucrările de construcție și de amenajare a noului lăcaș de cult, preotul paroh Ștefan Pintilie a primit rangul de iconom stavrofor, iar cei care au contribuit la zidirea și înfrumusețarea bisericii au primit diplome de ctitori.

După slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, în contextul ,,Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“, cadrele medicale prezente de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu și din Parohia Brătulești au oferit consultații gratuite vârstnicilor doritori la dispensarul din sat situat în apropierea bisericii. Serviciile medicale au constat în: măsurarea tensiunii arteriale, investigații de tip EKG, controlul glicemiei și consult general pentru depistarea unor boli cronice. De asemenea, cu sprijinul venit din partea unui lanț de farmacii, persoanele consultate au primit medicamente gratuite, în baza prescripțiilor medicale oferite de medicii prezenți.

După ce a binecuvântat ofran­dele pentru agapa creștină, Înaltpreasfinția Sa i‑a invitat pe toți cei prezenți la slujbă să servească din bunătățile pregătite de gospodinele parohiei.

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că a îngăduit să trăim astfel de momente de bucurie și înălțare duhovnicească, întrucât acest eveniment va rămâne pentru veșnicie o mărturie a iubirii față de Dumnezeu și de aproapele a bunilor credincioși jertfelnici de la Crăiești!

Pr. Ștefan Pintilie