Taina rugăciunii şi jertfa medicală în actul vindecării

Numeroase sunt mărturiile creștinilor care au fost întăriți, ajutați și tămăduiți de sfinţii lui Dumnezeu. Cine sunt sfinţii? Sunt oameni ca şi noi, numai că aceştia au pus iubirea de Dumnezeu mai presus decât iubirea de tată, de mamă, de fiu, decât iubirea de pământ, decât iubirea de lumea aceasta. Sfinţii, prin urmare, sunt oameni care au urmat întocmai pe Iisus, iubindu‑L pe El mai presus decât toate ce aparţin acestei lumi. Aceștia au fost numiți de Biserică de‑a lungul timpului după osteneala și râvna fiecăruia, cum îi vedem în calendarul ortodox: cuvios, mucenic, drept, dreptcredincios, mărturisitor, întocmai cu Apostolii, milostiv, purtător de chinuri, făcător de minuni, doctor fără de arginți, izvorâtor de mir sau Întâiul chemat, în cazul Sfântului Apostol Andrei, ș.a.

Dar ne vom opri mai cu atenţie asupra unor sfinți pe care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește cu mare evlavie mai ales în acest an, Sfinții tămăduitori fără de arginți, precum Sf. Ier. Nectarie, Sf. Efrem cel Nou, Sf. Patapie, Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ier. Luca din Crimeea, Sf. Ermolae, Sf. Mochie și Anichit, și alții asemenea lor.

În contextul declarării anului 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“ și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, al Dunării de Jos, în data de 22 martie a fost desfășurat un program social‑medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ din Galați, secția Chirurgie și Urologie.

Activitatea a avut că scop alinarea suferinței și ajutorarea oamenilor bolnavi prin administrarea Sfintelor Taine, care vindecă trupurile și salvează sufletele prin lucrarea harului Duhului Sfânt, și s‑a concretizat în Taina Spovedaniei, Taina Euharistiei și Taina Sfântului Maslului, dar a fost și un moment de sporire a rugăciunii comunitare pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi în spitale, şi nu numai.

Bucuria a fost cu atât mai mare, deoarece Taina Sfântului Maslu și Slujba Aghesmei Mici au fost săvârșite de Ierarhul Dunării de Jos, iar bolnavii și cadrele medicale au avut prilejul de a se închina cu bucurie la racla ce adăpostește fragmente din moaștele Sfinților tămăduitori Pantelimon, Nectarie de la Eghina, Efrem cel Nou și Luca Medicul.

La finalul slujbei toți bolnavii au fost binecuvântați de chiriarhul Dunării de Jos, unși cu untdelemn de la Sf. Maslu și au primit cărți de rugăciuni pentru bolnavi, iconițe, iar secțiile au fost dotate cu draperii noi pentru protejarea pacienților de disconfortul creat de razele soarelui și căldură. Tot în acest moment de mare încărcătură duhovnicească, medicii celor două secții, dar și alte cadre medicale ale spitalului, majoritatea dintre domniile lor, cadre universitare, au participat la o întâlnire de suflet cu Arhipăstorul nostru, unde le‑au fost apreciate dragostea și dedicarea slujirii celor aflați în suferință, dar și evidențiată importanța comuniunii dintre medicul pentru suflet, care este preotul, și medicul pentru trup.

Pr. Marian Coman