Faptele milosteniei sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva

În zilele de dinaintea praznicului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este important să vorbim despre importanţa filantropiei şi despre împletirea rugăciunii cu fapta bună.

Credincioşii şi prietenii Parohiei „Sfintei Cuvioase Parascheva“ din municipiul Galați au venit în sprijinul oamenilor nevoiaşi printr‑o acţiune filantropică ce a avut peste 100 de beneficiari.

În prima parte a lunii decembrie, ajutat de tinerii și voluntarii parohiei, ne‑am îndreptat atenția către cele 60 de persoane asistate din cadrul ,,Centrului de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități“ Nr. 2 din Galați, care au primit în dar din partea parohiei produse de igienă, încălțăminte, îmbrăcăminte, lenjerii de pat și pături în valoare de peste 4.000 de lei. Alături de preoții slujitori din cadrul cercului misionar, am săvârșit Taina Sfântului Maslu, iar la sfârșitul slujbei au primit Sfânta Împărtășanie atât persoanele asistate, cât și personalul prezent.

Astfel, ne‑am îndreptat atenția și către familiile greu încercate de boală și de lipsa posibilităților materiale necesare unui trai decent. Familia Toma din comuna Grivița, o familie cu lipsuri materiale, dar binecuvântată de Dumnezeu cu 5 copiii, a primit în dar din partea parohiei o mașină de spălat haine, alimente constând în carne și produse neperisabile, dulciuri, articole vestimentare, detergenți și articole de igienă în valoare de 4.000 lei.

Am reuşit să intrăm în 30 de case, iar oamenii au primit emoţionaţi pachetele pregătite şi ne‑au răspuns cu îmbrăţişări, dar și cu obraji brăzdaţi de lacrimi. Copiii voluntari care au ajuns în casele respective au realizat importanţa neuitării părinţilor şi a bunicilor din vieţile lor. Ei au simţit din nou bucuria dăruirii şi, cu această ocazie, au adăugat o nouă experienţă ce va contribui în formarea oamenilor mari de mâine. Emoţiile au fost puternice, casele oamenilor, altădată goale, s‑au umplut acum de veselie şi optimism. Darurile oferite au constat în alimente neperisabile și medicamente în valoare de peste 3.000 lei.

Acțiunea filantropică s‑a încheiat în ziua de 25 decembrie, zi în care am derulat proiectul „Ajută‑l pe Moş Crăciun!“. S‑au oferit daruri, pregătite cu grijă de credincioșii parohiei, la peste 150 de copii prezenți la slujbă, în valoare de 3.800 lei.

Darurile au fost oferite copiilor nevoiaşi ce aparţin parohiei, dar și elevilor de la Școala Gimnazială ,,Dan Barbilian“, care au susținut alături de profesorii lor de religie un înălțător concert de colinde în biserica parohială.

Acest proiect s‑a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Şcoală și Biserică.  Îndemnaţi de bucuria de a dărui pentru fericirea de a primi un zâmbet de mulţumire, credincioşii generoşi au oferit câte un dar copiilor cu dificultăţi materiale. Micuţii au primit cu nerăbdare cadoul mult dorit, chiar în ziua Naşterii Domnului, la sfârşitul Sfintei Liturghii. Unii au avut lacrimi de bucurie şi vocea pierdută de emoţie. Uimirea şi zâmbetul de pe chipul copiilor au luminat întreaga fire din biserică.

Mulțumim și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările ce le revarsă asupra parohiei ocrotite de Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Pr. Mihai Bezman