Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

 LITURGICE

11 decembrie – participă la slujba Vecerniei cu Litie la biserica ,,Sf. Spiridon“ a Spitalului de Pneumoftiziologie din mun. Galați și la Capela „Sf. Gheorghe“ a Căminului de Bătrâni „Sf. Spiridon“ din municipiul Galați şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

12 decembrieSf. Ierarh Spiridon – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Spiridon“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.

14 decembrie – săvârșește slujba de binecuvântare a sediului central al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi și conferă ordinul „Vrednicia andreiană“ domnului inspector şef al ISUJ Galaţi, colonel Ion Toma.

15 decembrie ‑ săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

17 decembrie ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

18 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul ‑ participă, la Parohia ,,Sf. Ioan Iacob de la Neamţ și Sf. Cuv. Daniil Sihastrul“ din municipiul Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

20 decembrie Sf. Mc. Ignatie Teoforul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela „Sf. Ignatie Teoforul și Sf. și Dreptul Lazăr“ din cadrul Centrului de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Spiridon“ din municipiul Galați și rostește cuvânt de învățătură; săvârșește în biserica Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu rânduiala tunderii în monahism pentru trei maici din obștea mănăstirii și rostește cuvânt de învățătură.

Concertul de colinde al elevilor Seminarului Teologic

22 decembrie – săvârşeşte, la Monumentul martirilor Revoluţiei din Cimitirul „Eternitatea“ – Galaţi, în  prezenţa reprezentanţilor militarilor, jandarmilor, autorităţilor gălăţene, ai asociaţiilor locale de revoluţionari şi a membrilor familiilor martirilor, slujba de pomenire a eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989 și rostește cuvânt de învățătură.

25 decembrie Naşterea Domnului – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

26 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala ,,Naşterea Domnului“ din Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

27 decembrie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica Parohiei ,,Sf. Arhid. Ștefan“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

31 decembrie  – săvârşeşte Slujba din noaptea trecerii dintre ani în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

1 ianuarie Tăierea‑împrejur după trup a Domnului. Sf. Vasile cel Mare – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba de Tedeum şi binecuvintează programul organizat de Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

5 ianuarie – săvârşeşte slujba sfinţirii celei mari a apei în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, rostind cuvânt de învăţătură.

Colindători la Centrul Eparhial

6 ianuarie  Botezul Domnului (Boboteaza) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila și rostește cuvânt de învățătură; la faleza Dunării din municipiile Brăila şi Galaţi, săvârşeşte rânduiala sfinţirii Aghesmei Mari şi rosteşte cuvinte de învăţătură.

7 ianuarie Sf. Ioan Bo­te­zătorul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Ioan Botezătorul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

9 ianuarie – săvârşeşte o slujba de binecuvântare la Centrul medical DC Clinic din municipiul Galați, conferă distincția „Vrednicia andreiană“ dlui prof. univ. Dorel Firescu și rostește cuvânt de binecuvântare.

12 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

14 ianuarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

15 ianuarie ‑ săvârșește, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, slujba Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu şi rosteşte un cuvânt despre personalitatea acestuia.

16 ianuarie – săvârșește în Capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului Galaţi o slujbă de mulţumire şi rugăciuni speciale pentru cei aflaţi în închisori și rostește cuvânt de învățătură.

17 ianuarie – săvârşeşte, în biserica ,,Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte, în Catedrala Arhiepis­copală din Galaţi, sluj­ba Parastasului pentru Episcopul Chesarie al Dunării de Jos, la împlinirea a 136 de ani de la naşterea sa și pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, rostind un cuvânt de evocare a acestor ierarhi.

19 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

Început de an la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare“

21 ianuarie săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

24 ianuarie – săvârşeşte, în biserica parohiei Țigănești, protopopiatul Tecuci, slujba de Tedeum și parastasul pentru Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa, susținători ai Unirii Principatelor Romîne din 1859; săvârșește în biserica parohială din localitatea Costache Negri, județul Galați  o slujbă de pomenire pentru toți oamenii de cultură și politici care au contribuit la înfăptuirea Unirii din 1859; săvârşeşte, în biserica ,,Vovidenia“ din municipiul Galaţi, slujba de Tedeum închinată zilei Unirii Principatelor Române şi slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a mamei sale ‑ Sultana Cuza ‑ şi a făuritorilor Unirii, urmate de un cuvânt de învăţătură.

25 ianuarie – Sf. Ierarh Grigorie Teologul – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Grigorie Teologul“ din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu ocazia hramului acestui sfânt lăcaş.

26 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

27 ianuarie – Aducerea moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Macrina cea bătrână“ din cadrul Centrului pastoral, cultural şi filantropic „Sf. Cuv. Ioan Casian“ ‑ Galaţi, rostind cuvânt de învăţătură.

28 ianuarie săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi și rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii; săvârșește slujba de binecuvântare a Centrului medical de permanență din cadrul Aşezământului social‑filantropic al Parohiei ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.

Slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“

31 ianuarie – Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan – săvârşeşte o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru toţi ostenitorii trecuţi la Domnul în Capela ,,Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan“ a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia hramului acestei instituţii.

1 februarie Sf. Mc. Trifon  ‑ săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, urmată de slujba de sfințire a noii catapetesme a acestei capele și de parastasului pentru Episcopul Partenie Clinceni şi pentru ceilalţi ierarhi ai Dunării de Jos, rostind cuvânt de învăţătură; săvârşeşte o slujbă de mulţumire în biserica Mănăstirii „Sf. Trifon“ din loc. Şendreni, jud. Galaţi, cu ocazia hramului, şi oficiază rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia rosteşte şi rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon.

2 februarie – Întâmpinarea Domnului – săvârșește, la invitația Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, slujba Sfintei Liturghii, în sobor de arhierei, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului“ din municipiul Slobozia, cu prilejul sărbătoririi a 30 de ani de arhierie ai Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Slo­boziei și Călărașilor.

4 februarie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL– CULTURALE

15 decembrie participă, la Teatrul Național de Operă și Operetă ,,Nae Leonard“ din Galaţi, la Serbarea închinată praznicului Naşterii Domnului, organizată de Seminarul Teologic ,,Sf. Ap. Andrei“ – Galaţi, oferă daruri copiilor şi elevilor din cadrul acestei instituţii de învăţământ teologic şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

17 decembrie binecuvintează, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, membrii ansamblurilor folclorice şi ai grupurilor de colindători din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina, participanţi la manifestarea tradițională creștinească „Datini și obiceiuri de Crăciun“.

Slujba de Tedeum și parastasul
pentru Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa

20 decembrie  oferă în Capela „Sf. Ignatie Teoforul și Sf. și Dreptul Lazăr“ daruri copiilor din cadrul Centrului de zi pentru copii al Parohiei „Sf. Spiridon“ din municipiul Galați.

24 decembrie – participă în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi la recitalul de colinde susținut de corala Catedralei Arhiepiscopale.

1 ianuarieSf. Vasile cel Mare – participă la Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, la programul cultural‑religios susţinut de copii cu ocazia hramului acestui aşezământ.

15 ianuarie – participă, în Capela „Sf. Ap. Andrei și Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul“ a Seminarului Teologic din Galaţi, la momentul comemorativ dedicat „Luceafărului poeziei româneşti“ – Mihai Eminescu.

17 ianuarie binecuvintează elevii asistaţi în cadrul Centrului multifuncţional pentru copii de la Parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ – Galaţi, oferindu‑le daruri.

26 ianuarieSf. Iosif cel Milostiv – după Sfântul Maslu din Catedrala Arhiepiscopală, a oferit credincioșilor prezenți la slujbă 150 de pâini binecuvântate.

29 ianuarie participă, în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial, la Simpozionul interliceal intitulat  „Preţuirea să­nătăţii şi a vieţii ca daruri ale lui Dumnezeu“, organizat de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, rostind cuvânt de binecuvântare.

30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – oferă unui număr de 18 elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură, diplome, premii şi cărţi ziditoare de suflet, în cadrul programelor parohiale „O şansă pentru tinerii noştri!“ şi „Sănătatea – dar al lui Dumnezeu“, prilejuite de hramul bisericii „Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi.

ADMINISTRATIVE

Zi de hram la Parohia „Sf. Trei Ierarhi“ din Galați

18 decembrie prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

20 decembrie vizitează şi cercetează canonic obştea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladmirescu, protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.

1 ianuarie – vizitează Mănăstirea şi Aşezământul filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, cu ocazia hramului acestora.

16 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru cu preoţi capelani care activează în instituţiile sociale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la care au participat membrii Permanenţei Consiliului eparhial, profesori universitari şi cadre medicale din municipiul Galaţi, precum şi studenţi din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, Secţia Asistenţă socială.

18 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

23 ianuarie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru cu preoţi capelani care activează în instituţiile sociale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la care au participat şi studenţi din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, Secţia Asistenţă socială.

25 ianuarie ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

Zi de hram la Mănăstirea „Sf. Mc. Trifon“

29 ianuarie ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

5 februarie ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial.

PRIMIRI

19 decembrie – primește, la Centrul Eparhial, pe monahii de la Mănăstirea „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul“ – Măxineni, care au interpretat colinde tradiţio-nale.

21 decembrie – primeşte, în Aula Magna a Centrului pastoral‑misionar „Sf. Ioan Casian“ din cadrului Centrului eparhial , Corul militar al Garnizoanei Brăila, Grupul de copii ,,Doina Mândrei“ din Parohia Brătuleşti, Corul „Sf. Filofteia“ al Parohiei Tudor Vladimirescu, Grupul „Vestitorii bucuriei“ din Parohia Tămăoani, Grupul de tinere din cadrul Aşezântului social‑filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, care au interpretat colinde tradiţionale, rostind cuvânt de binecuvântare.

24 decembrie primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale, veniţi cu icoana Naşterii Domnului, cu prilejul sărbătorii Ajunului Naşterii Domnului.

5 ianuarie – primeşte, la Reşedinţa arhiepiscopală, soborul slujitorilor Catedralei Arhiepis­copale, cu prilejul Ajunului Botezului Domnului.

Pr. Gabriel Mungiu,secretar eparhial