Luminoasele prezenţe tinereşti din toată lumea creştină, la Timişoara

O parte a delegaţiei Arhiepiscopiei Dunării de Jos la ITO 2023

Cu binecuvântarea Înalt­­­­­preasfințitului Pă­rinte Arhiepis­cop Ca­sian al Dunării de Jos, o dele­gație de 72 de tineri și 9 preoți însoțitori din Arhiepiscopia Dunării de Jos  a participat,  în perioada 31 august – 3 septembrie a.c., la manifestările prilejuite de „Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox“, ediția a VII‑a, 2023, de la Timișoara.

ITO Timișoara 2023 s‑a des­fășurat într‑o atmosferă deosebită, în duhul cuvintelor Mântuitorului: „Voi sunteți prietenii Mei…“ (Ioan 15,14), cuvinte care au prefațat această manifestare panortodoxă. Participanți la acest eveniment au fost 3.500 de tineri ortodocși, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, cu experiență de cel puțin un an în activitățile cu tinerii din comunitățile parohiale sau asociațiile de tineret din Patriarhia Română, din țară și din diaspora, dar și din celelalte Biserici Ortodoxe surori.

Delegația Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut în componență  41 de participanți  din  jud. Galați (din care 32 tineri din cele cinci protoierii din județ, 2 seminariști, 2 studenți teologi și 5 preoți însoțitori) și 40 de participanți din jud. Brăila (din care 32 tineri din cele trei protoierii din județ, 2 seminariști, 2 studenți teologi și 4 preoți însoțitori).

La momentul defilării și prezentării delegațiilor de către organizatori – delegația Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost reprezentată astfel: pentru jud. Galați – de către pr. Robert Tiber, împreună cu 3 tineri îmbrăcați în porturi populare lucrate la Mănăstirea Adam, purtând pancarte și steaguri, cu denumirea județului și a eparhiei, iar pentru jud. Brăila – de către pr. Bogdan Alexandru Ionescu, de asemenea, însoțit de 3 tineri îmbrăcați în port popular românesc, de la Movila Miresii.

Momentul a fost îmbogățit de prezența, binecuvântarea și cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, au vorbit: ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, pri­marul Timișoarei, domnul secretar de Stat pentru Culte și alte oficialități; alocuțiunea fiecărui vorbitor a fost precedată și urmată de momente artistice: au interpretat coruri de copii, de adulți, muzică psaltică.

Programul liturgic a continuat cu slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie de noapte,  cea de‑a doua slujbă, care s‑a săvârșit în seara zilei de vineri spre sâmbătă, 1‑2 septembrie. La aceasta au fost prezenți toți preoții însoțitori și o bună parte dintre tineri, unii dintre ei împărtășindu‑se cu Sfintele Taine.

Vecernia de sâmbătă seara a fost cea de a treia slujbă, în seara zilei de 2 septembrie, la Catedrala Mitropolitană la care a fost prezent ÎPS Mitropolitan Ioan al Banatului.

Sfânta Liturghie arhierească, din ziua de duminică, 3 septembrie ‑ la care au participat toți membrii delegației, preoți și tineri ‑ a fost slujba cu care s‑a încheiat evenimentul.

Din punct de vedere cultural, educațional și duhovnicesc, întâlnirea a oferit posibilitatea tinerilor participanți de a se cunoaște între ei, și de asculta prelegeri du­hovnicești, istorice, culturale, dar și pe teme actuale: traficul de ființe umane și consumul de droguri, și de asemenea, de a lega prietenii bazate pe credință, adevăr și dragoste în Domnul Iisus Hristos. Programele diverse au fost presărate mereu cu momente artistice, de mare efect și revigorante pentru tineri.

„Procesiunea prieteniei“ a fost realizată sâmbătă, 2 septembrie, începând cu ora 14.00, când delegația Arhiepiscopiei Dunării de Jos  a defilat, împreună cu toate celelalte delegații, având pancartele cu identitatea locului de proveniență și cu steagul eparhial pe bulevardele Timișoarei.

Întâlnirea ITO 2023 de la Ti­mișoara a constituit o experiență unică pentru tinerii din Arhiepis­copia Dunării de Jos.

Tinerii au apreciat timpul liber, dedicat activităților proprii ‑ de cunoaștere reciprocă, de jocuri, de cântece și voie bună – pentru că, de fapt, acestea i‑au unit.

Prin atitudinea decentă de la programele culturale și du­hovnicești, la fel și la sfintele slujbe, Eparhia Dunării de Jos a arătat că are astfel de tineri credincioși, cu un comportament demn, de vlăstare ale Bisericii noastre dreptmăritoare.

Cuvântul PF Părinte Patriarh Daniel în deschiderea ITO 2023

Prezența preo­ților însoțitori în mijlocul lor a făcut ca tinerii să înțeleagă, că slujitorii Bisericii doresc pentru ei tot ce este mai bun, folositor și frumos pentru creșterea lor în societatea de azi și de mâine – ca binecredincioși creștini!

Pentru a transmite și altora impactul pe care l‑a avut acest eveniment în viața lor, la îndemnul ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, fiecare, a așternut pe hârtie, câteva gânduri, în care și‑a exprimat experiența de la ITO Timișoara 2023:

„Experiența mea la ITO Timișoara 2023, a fost una de neuitat. A reprezentat cununa vacanței de vară și, totodată, punctul culminant al ei, fiind în ultima săptămână a verii. M‑am bucurat să particip, alături de alți 80 de tineri, colegi și prieteni din Eparhia Dunării de Jos, pentru prima dată la o astfel de întâlnire. A fost o onoare pentru mine să port steagul eparhiei noastre, iar alături de tinerii din cele două orașe, Galaţi şi Brăila, să o reprezentăm la această Întâlnire Internațională a Tinerilor Ortodocși. Cele mai fascinante momente au fost la festivitatea de deschidere, unde au participat numeroși tineri, atingând numărul de 4.000 și creând astfel o atmosferă duhovnicească într‑un cadru superb, tomnatic. Și «Procesiunea prieteniei» mi s‑a părut la fel de frumoasă, acolo unde s‑au auzit numeroase cântece religioase, patriotice și multe, multe sloganuri, care mai de care mai ingenioase. În concluzie, mi‑am dat seama, că într‑adevăr ITO este și va rămâne în sufletul meu un loc special în care am crescut spiritual și am întâlnit suflete minunate care nu țintesc altceva, decât să devină prieteni ai lui Hristos“ (Cosmin Cristinel Bibicu, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“, Galaţi).

„Experiența trăită la acest eveniment a fost o binecuvântare. Au fost clipe frumoase în care împreună cu preoții am participat la conferințele susținute de invitații acestui eveniment, care mi‑au captivat atenția, expunând frumos temele abordate și deschizându‑mi noi orizonturi.

Dar nisipul din clepsidra timpului s‑a scurs cu mare rapiditate, încât ultima zi și‑a făcut prezența. Pregătiți de întoarcere spre casă, ne încerca şi un sentiment de tristețe că totul s‑a terminat atât de repede, dar bucuros că mă întorc acasă cu o experiență unică, frumoasă și de neuitat. După cum bine știm, totul e trecător în viață, dar amintirile vor dăinui pentru totdeauna!“ (Constantin‑Narcis Bujor, 29 de ani, Parohia Brăhășești II, Protoieria Nicorești).

„Pe tot parcursul ediției a VII‑a a Întâlnirii Tinerilor Orto­docși am trăit momente unice, de neuitat, mai întâi prin cuvântul de deschidere al Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banaturlui, cu­vânt plin de emoție și dragoste pentru tineri, Biserică și Patrie. De fapt, așa s‑a și exprimat, și anume că «limba română a fost botezată în cristelnița Bisericii».

Am trăit apoi momente care m‑au făcut să mă simt ca într‑o altă lume. A doua zi m‑a uimit cuvântul plin de învâțătură cu privire la istoria poporului român, o istorie zbuciumată, a per­manentei lupte pentru adevăr, libertate și credință. A urmat participarea la «Procesiunea prieteniei», care s‑a încheiat în fața Catedralei Mitropolitane, unde au fost pomeniți eroii Revoluției din 1989. La vecernia oficiată de Înaltpreasfințitul Ioan, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Iochim de Bursa, din partea Patriarhiei Ecumenice.

În concluzie, tot ce am trăit a avut putere să îmi schimbe viața, să văd lumea altfel decât până acum, să înțeleg că viața și credința au profunzimi mult mai mari decât credeam, să dobândesc o altă atitudine, mai apropiată, față de Hristos Mântuitorul și față de ceilați prieteni ai mei“ (Cosmin Moldoveanu, Parohia „Sf. Arhangheli“, Protoieria Brăila).

„Pentru mine ITO a fost o poveste de prietenie între tinerii de ieri, astăzi și mâine, ITO este oglinda, puterea, și nu în ultimul rând vocea noastră, a tuturor care a răsunat într‑un singur glas, pe străzile Timișoarei. Este greu să exprimi în cuvinte atâtea trăiri, emoții, bucurii și zâmbete având în vedere amploarea și impactul acestui eveniment. Cred cu tărie că legăturile care s‑au format în aceste minunate zile între tinerii participanți, vor rămâne pentru o eternitate. ITO ne‑a făcut să fim mai uniți, ne‑a oferit un răgaz și o pauză de la toate problemele cotidiene pe care le avem, și în același timp ne‑a oferit ocazia de a scoate la suprafață ceea ce este mai bun din noi. ITO crește și formează copii cu și în iubire de Dumnezeu“ (Adreea‑Denisa Dinu, Parohia Pechea II, Protoieria Covurlui).

„Experiența mea la ITO poate fi descrisă printr‑un singur cuvânt: minunată! Atmosfera acelor zile m‑a determinat să mă bucur de fiecare moment și să cunosc oameni noi, legând astfel prietenii, care, cred eu vor fi de lungă durată. La Timișoara am întâlnit oameni simpli, cu har, uniți în credință, cu principii sănătoase și frumoase. Fiecare clipă a fost încununată de dragostea lui Hristos pentru noi, tinerii, și nu numai.

M‑a impresionat profund deschiderea tinerilor către credință și, implicit, mărturisirea acesteia prin fapte, vorbe și gândire. Toate acestea îmi dau curajul de a rămâne neclintită în ceea ce privește propriile mele principii și de a le împărtăși celor din jurul meu, de fiecare dată când voi avea ocazia.

Sunt bucuroasă și recunoscătoare lui Dumnezeu că am avut parte de această experiență, și cu siguranță, va ocupa întotdeauna un loc special în inima mea. De asemenea, oamenii întâlniți și‑au pus amprenta asupra sufletului meu, învățând că simplitatea este cea mai importantă calitate pe care o putem întâlni la un om.

Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca evenimentul să aibă loc în acest an și, bineînțeles, pentru toate condițiile oferite“ (Cătălina Dinu, Parohia Barcea Nouă, Protoieria Tecuci).

„ITO Timișoara 2023 o experiență de neuitat, trăită alături de oameni frumoși la suflet. Această experiență din viața mea mi‑a adus prietenii cu oameni noi, din diferite părți ale țării, fiind o şansă de a mă revedea cu prietenii din filialele A.S.C.O.R. din alte județe; și mi‑a îmbogățit partea sociabilă prin intermediul activităților avute pe toată perioada șederii în minunata capitală a Banatului.

Pentru mine, personal participarea la această întâlnire a însemnat un schimb de idei cu tinerii cu care împart aceleași valori spirituale, fapt ce îmi dă speranță că societatea noastră nu este complet pierdută. ITO nu s‑a terminat, ci continuă prin vocea noastră și a faptelor ce le vom realiza cu gândul la învățămintele primite, având datoria morală și spirituală, de a duce mai departe ceea ce am învățat în aceste zile unice“ (Florentina Drăgoi, Parohia Țibănești I, Protoieria Însurăței).

„Pentru mine, ITO 2023 a fost o experiență înălțătoare, prin care am descoperit o nouă latură a lumii creștine ortodoxe, și am aflat noi valori morale pe care mi le‑am însușit. Am legat prietenii frumoase, cu oameni minunați din toate colțurile țării și nu mai, căci această întâlnire a adus la un loc tineri ortodocși din întreaga lume. Astfel, am avut oportunitatea să cunosc oameni din culturi diferite și cu tradiții inedite, uniți fiind cu toții de credința întru Hristos“ (Alina Mihai, Parohia „Sf. Ilie“, Protoieria Galați).

„Tot respectul meu voluntarilor care au făcut ca evenimentul ITO –  2023, să rămână un eveniment memorabil pentru toți cei care au participat. Le mulțumesc că au fost înțelegători, răbdători și prezenți și la alte activități din afara programului.

Așa cum bolnavii au nevoie de tuburi de oxigen, asemenea și noi am avut nevoie de o astfel de întâlnire a tinerilor, de o «gură» de aer proaspăt tineresc și duhovnicesc.

Îmi pare rău că întâlniri precum ITO se organizează o singură dată pe an. Tinerii au nevoie de întâlniri şi de activități cât mai dese. Cele mai frumoase prietenii se leagă la ITO şi cel mai frumos «Tatăl nostru»… tot la ITO este rostit. Nu mai spun de adresarea: «Hristos în mijlocul nostru!» la care tinerii răspund: «Este şi va fi!» Tresar mereu la auzul acestor cuvinte. Dăm slavă lui Dumnezeu că astfel de întâlniri au loc chiar și o dată la doi ani!  Mi‑aș dori foarte  mult să revin la ITO indiferent de orașul în care se se va organiza. Cred că de fiecare dată ai mereu lucruri frumoase de învățat de la oameni foarte buni și bine pregătiți“ (Maria Roșu, Parohia „Sf. Gheorghe“, Tecuci, Protoieria Tecuci)

„Experiența mea la ITO a fost una foarte frumoasă și îmi voi aminti și povesti cu drag despre acesta. Recunosc că, inițial, am cumpănit puțin, dacă să particip sau nu, având în vedere că pentru mine această toamnă este importantă și timpul este foarte scurt, însă mă bucur enorm că am luat decizia de a participa la acest moment unic, pe care dacă îl ratam, regretam.

Și precum tot ce este frumos trece foarte repede, așa și timpul nostru petrecut acolo a trecut de parcă ar fi zburat, și m‑am trezit că această așteptată întâlnire nu a mai rămas decât o amintire, care va dăinui în inima mea mult timp de acum încolo.

Sunt foarte recunoscătoare că am reușit să particip și eu la ITO anul acesta, deoarece auzisem de această întâlnire de mai mulți ani și aș fi vrut să particip, dar nu am avut ocazia. Vă mulțumesc pentru această experiență minunată!“ (Ana‑Maria Șoga, Parohia Brăhășești II, Protoieria Ni­corești).

A consemnat pr. Robert Tiber