Alegerea unui nou Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale

În cadrul Ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 4 iulie 2023, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Petre a fost ales Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale cu titulatura de Britania.

Noul Episcop‑Vicar ales al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, Arhimandritul Nectarie Petre s‑a născut la data de 11 ianuarie 1980. În perioada 1996‑2001 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Monahal „Episcop Chesarie Păunescu“ de la Mănăstirea Cernica. În perioada 2002‑2006 a urmat cursurile de licenţă ale Institutului de Teologie Ortodoxă Saint‑Serge din Paris, continuate cu cursurile de masterat ale aceluiaşi institut între anii 2006‑2008. Din anul 2012 este doctor în teologie al Institutului de Teologie Ortodoxă parizian, cu teza „Le sacrament de la pénitence ‑ l’histoire du rite en Roumanie et sa théologie dans l’Église Orthodoxe“.

În anul 2000 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Crasna din judeţul Prahova, în acelaşi an fiind hirotonit ierodiacon, pe seama aceluiaşi aşezământ monahal. În perioada 2002‑2006 a slujit ca ierodiacon la Reşedinţa Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. În 2006 a primit hirotonia întru ieromonah pe seama Mănăstirii Crasna, ocupând şi funcţia de stareţ al ei din 2010 până în anul 2017, când a fost transferat canonic în Arhiepiscopia Europei Occidentale, unde a ocupat funcţiile de exarh al mănăstirilor din eparhie, respectiv de vicar eparhial. În anul 2013 a fost hirotesit protosinghel, iar în anul 2018, arhimandrit.

A participat la numeroase conferinţe şi colocvii de teologie naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora a susţinut lucrări şi referate ştiinţifice, publicate ulterior în periodice de specialitate. De asemenea, a publicat mai multe lucrări de autor, anume „Taina Bisericii ‑ Universul îndumnezeirii omului“; „Le sacrament de la pénitence ‑ l’histoire du rite en Roumanie et sa théologie dans l’Église Orthodoxe“, fiind coordonator principal al volumului aniversar „Părintele Nicodim şi Mănăstirea Crasna la ceas aniversar“.

Întru mulți și rodnici ani de arhierie!

Biroul de Presă al Patriarhiei Române