„Paştele Blajinilor“ la Galaţi

Pentru credincioşii de la Dunărea de Jos un semn văzut al dragostei neîntrerupte pentru cei răposaţi este rugăciunea care se săvârşeşte la mormintele celor dragi la Paştele Blajinilor, ca împlinire interumană a dragostei veşnice şi milostive pe care Dumnezeu o are faţă de noi, oamenii. Bucuria Învierii Domnului este cu adevărat împlinită în sufletele credincioşilor atunci când este împărtăşită şi cu cei dragi care au plecat din lumea aceasta, mai întâi chiar în noaptea de Înviere, când Sfânta Lumină izvorâtă din Sfântul Mormânt este dusă la morminte şi, apoi, la o săptămână distanţă, în zilele de pomenire numite „Paştele Blajinilor“, când rugăciunea este împletită cu milostenia pentru iertarea sufletelor celor răposaţi în nădejdea învierii.

Şi în acest an, preoţii şi credincioşii au arătat grijă şi dragoste pentru cei adormiţi în Domnul, pregătind cum se cuvine pomenirea de la Paştele Blajinilor.

Păstrând obiceiul ultimilor ani, credincioşii, la îndemnul şi sub supravegherea preoţilor, au curăţat mormintele şi au îngrijit aleile cimitirelor, preoţii fiind îndrumaţi să acorde o grijă deosebită locurilor de odihnă ale preoţilor, ctitorilor şi personalităţilor din parohie, înmormântaţi în cimitirele parohiale sau municipale.

În ziua de 6 aprilie, a avut loc o întâlnire cu preoţii care au coordonat şi supravegheat activităţile din cimitirele municipiului. Păstrând împărţirea pe zone a fiecărui cimitir, s‑au făcut unele ajustări în împărţirea preoţilor pe zone pentru o prezenţă mai bună şi mai eficientă. Astfel, în fiecare zonă au fost desemnaţi trei, patru sau cinci preoţi şi un responsabil care să comunice imediat eventualele probleme sau necesităţi (cazuri de indisciplină, prezenţa unor preoţi străini, nemulţumiri ale oamenilor, incidente etc.). Ca în fiecare an, am primit şi sprijinul preoţilor din parohiile rurale ale protoieriei care, după ce au săvârşit slujbele de pomenire în cimitirele din satele lor, au fost repartizaţi, după necesitate, în cimitirele din oraş.

Împărţirea preoţilor pe zone şi prezenţa lor în cimitire începând cu ora 10.00, duminică, 23 aprilie a.c., şi luni, 24 aprilie  a.c., între orele 8.00 – 8.30, au făcut ca răspunsul la solicitările credincioşilor să fie mult mai bun.

Comparativ cu anul trecut, s‑a păstrat tendinţa prezenţei mai numeroase în ziua de duminică, fapt justificat de necesitatea majorităţii credincioşilor de a fi prezenţi luni la serviciu. Din acest motiv, cea mai aglomerată perioadă a rămas cea de duminică, în jurul amiezei. Astfel, prezenţa şi implicarea preoţilor a fost bună, timpul de aşteptare al credincioşilor a fost mai mic şi slujbele fiind săvârşite cu grijă pentru buna rânduială cuvenită unui asemenea moment de rugăciune, plin de încărcătură duhovnicească şi de o însemnătate aparte pentru toţi credincioşii.

Pr. Valentin Rădoi