Frumuseţea din „grădina Raiului“ de la Mănăstirea „Sfintei Treimi“

Mănăstirea Buciumeni în zi de sărbătare

 

Pelerinajul de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ de la Buciumeni, judeţul Galaţi, a adunat peste o mie trei sute de tineri care s‑au înscris la activităţile liturgice, educaţionale şi convorbirile duhovniceşti, organizate în cadrul celei de‑a XXVII‑a ediţii a acestui eveniment. A intrat în tradiţia acestei manifestări a Tinereţii, ca la sfârşitul întâlnirii, participanţii să răspundă unei simple întrebări, legată de impresiile pe care le‑au avut în cadrul acestui pelerinaj. Câteva dintre emoţiile, sentimentele şi trăirile preoţilor şi ale tinerilor, le‑am preluat şi noi…

 ♦ „Praznicul Sfintei Treimi, adună în fiecare an, la Sfânta Liturghie și la convorbirile duhovnicești care se desfășoară în pădurea din jurul mănăstirii, foarte mulți tineri de la școlile și liceele din județele Galați și Brăila.

Anul acesta bucuria întâlnirii a fost deplină, nemaiexistând restricțiile care s‑au impus în perioada pandemiei. Acest lucru a permis prezența a peste 1.300 de tineri, însoțiți de cadre didactice, părinți, precum și numeroși credincioși veniți din toată eparhia pentru a participa la hramul Mănăstirii Buciumeni.

Cu ajutorul nemijlocit al Sfintei Treimi pelerinajul tinerilor de anul acesta a ajuns la a XXVII‑a ediție.

Pentru că ne aflăm în «Anul omagial al rugăciunii în viața bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț», tema centrală a manifestării a fost rugăciunea.

Dis‑de‑dimineață, tinerii,  îm­­preună cu preoții însoțitori, s‑au unit în rugăciune pentru a fi bine­cuvântată călătoria. Rugăciunea și emoția revederii locurilor bine­cuvântate de Dumnezeu, pe care nu le mai văzusem de ceva vreme, au făcut ca drumul spre mănăstire să ni se pară tuturor mai scurt. După ce am ajuns, am urcat în bună rânduială până la biserica mănăstirii, unde ne‑am închinat, apoi în sunetul clopotelor și al cântărilor bisericești potrivite praznicului Sfintei Treimi am pornit spre altarul de vară din inima pădurii care era frumos împodobit şi pregătit de sărbătoare.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înaltpreasfinția Sa Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența tinerilor și a multor credincioși veniți pentru a cinsti acest praznic.

Pelerini participanţi la hramul Mănăstirii Buciumeni

După cuvântul psalmistului, toată suflarea a lăudat pe Domnul, răspunsurile liturgice fiind date de cei prezenți, într‑o binecuvântată armonie. Un moment deosebit l‑a reprezentat cuvântul de învățătură, care a cuprins tâlcuirea Evangheliei praznicului și în care Înaltpreasfințitul Casian s‑a adresat îndeosebi tinerilor, arătând importanța prezenței lor în viața Bisericii, prin participarea la sfintele slujbe, în felul acesta, din «catedrala cu vitralii foșnitoare, fiecare să accepte să devină catedrala inimii rugă­toare».

Un alt moment plin de emoție a fost reprezentat de citirea unuia dintre «Imnele dumnezeieștii iubiri» ale Sfântului Simeon Noul Teolog, tradus de monahia Teodosia Zorica Lațcu, o cunoscută poetă creștină, care arată cât de importante sunt împărtășirea cu Sfintele Taine, rugăciunea, atitudinea smerită, pentru a avea parte în viața noastră de bucurie, pace și, mai ales, lumină în suflete.

Pentru că în acest an, la data de 21 mai, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, a fost proclamată canonizarea Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, paraclisul tinerilor din pădurea de la mănăstirea Buciumeni a primit cu prilejul acestui praznic ca ocrotitoare spirituală pe noua sfântă.

Înaltpreasfinția Sa a evi­den­țiat tinerii din grupele catehetice care au participat la Concursul Național «Rugăciunea în viața mea», desfășurat în Patriar­hia Română în contextul «Anul oma­gial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului». La acest concurs național au participat 1.060 de tineri din 59 de grupe parohiale de pe cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos. Totodată, au fost premiați și tinerii care au participat la diferite concursuri școlare și parohiale, în special olimpiade, fiind oferite premii în bani și alte daruri.

După îndătinata agapă, s‑au format grupurile de tineri în vederea dialogurilor duhovnicești axate pe tema sinodală propusă în acest an: rugăciunea, precum și alte aspecte din viața cotidiană, la care tinerii așteptau răspunsuri din partea preoţilor participanţi.

Înaltpreasfințitul a trecut pe la fiecare grup, intrând in dialog cu tinerii și oferind răspunsuri la frământările acestora, îndemnând la rugăciune și binecuvântând pe toți cei prezenți.

În cele din urmă, chiriarhul locului a mulțumit tinerilor, cadrelor didactice şi preoților pentru implicare în reușita acestei manifestări, oferind arhierești binecuvântări pentru continuarea acestei lucrări și în viitor“.

Pr. Emil Puiu

♦ „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, anul acesta, la praznicul Sfintei Treimi din ziua de 13 iunie, ne‑am putut aduna laolaltă, slujitori ai Sfintelor Altare şi credincioşi dimpreună rugători, la cea de a XXVII‑a ediţie a pelerinajului tinerilor, care, potrivit tradiţiei de mai bine de un sfert de veac, a avut loc cu prilejul hramului Mănăstirii Buciumeni.

Acest moment s‑a constituit într‑unul de mare profunzime şi bucurie duhovnicească, mai ales că reîntâlnirea dintre noi toţi, sub protia şi cu binecuvântarea Chiriarhului nostru, a fost realizată fără distanţarea socială, nemaiexistând restricţiile care au fost impuse în perioada ultimilor doi ani.

Anul acesta, participanţii la Sfânta Liturghie, dar şi la convorbirile duhovniceşti susţinute în pădurea din jurul mănăstirii, au fost foarte numeroşi, fiind prezenţi peste 1.300 de tineri de la şcolile şi liceele din judeţele Galaţi şi Brăila.

Nu doar tinerii, ci şi profesorii, de asemenea şi credincioşii veniţi din întreaga Eparhie, însoţiţi de preoţii din parohii, au format «grupul de rugăciune şi de comuniune» în această minunată  şi binecuvântată zi.

De altfel, între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor au fost şi cei din grupele catehetice care au participat la Concursul Naţional «Rugăciunea în viaţa mea», desfăşurat în Patriarhia Română în contextul «Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului».

Tema centrală a manifestărilor din acest an şi, împlicit, a discuţiilor aferente, a fost axată pe rugăciune, luând în considerare că ne aflăm în «Anul omagial al rugăciunii în viaţa bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ».

Cu rugăciune a fost începută şi călătoria spre mănăstire a pelerinilor, tineri şi vârstnici şi tot rugăciunea a fost cea care i‑a însoţit pe parcursul întregii zile, mai ales slujba Sfintei Liturghii, care a fost săvârşită de Înaltpreasfinţia Sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian Crăciun Arhiepiscopul Dunării de Jos, în mijlocul tuturor celor veniţi pentru a participa la acest praznic. Răspunsurile liturgice au fost date de cei prezenţi, într‑o binecuvântată armonie. La momentul chinonicului, grupurile de copii participanţi la pelerinaj, îmbrăcaţi în frumosul port popular românesc, au interpretat cântece religioase şi patriotice.

Pilduitorul cuvânt de învăţătură al Chiriarhului nostru a cuprins tâlcuirea Evangheliei praznicului, cu accent pe importanţa prezenţei tinerilor în viaţa Bisericii.

După momentul liturgic, a urmat tradiţionala agapă în mijlocul pădurii, după care au fost formate grupele pentru convorbirile duhovniceşti, purtându‑se discuţii centrate pe tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, amintită mai sus.

Coordonatorii acestor grupe au fost preoţii slujitori, dimpreună cu profesorii de religie.

Totodată, au fost dezbătute şi unele aspecte concrete din viaţa tinerilor, cu atingerea unor probleme ce îi frământă pe aceştia şi pentru care ei caută şi doresc să afle soluţii.

Dăm slavă Preasfintei Treimei şi mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop, Dr. Casian, Chiriarhului nostru, pentru minunatul şi binecuvântatul prilej de a participa la acest intens moment de trăire duhovnicească, de rugăciune, de comuniune harică şi lucrătoare!“

Pr. Cornel Boboc

 ♦ „Ziua de astăzi a fost o binecuvântare pentru noi. Ne‑am apropiat mai mult unul față de celălalt, dar și de Dumnezeu. Mănăstirea e de o frumusețe edenică și sunt recunoscătoare pentru tot ce am simțit cu prilejul acestei sărbători. Mii de mulțumiri!“ (Ionela Radovici, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

♦ „A fost o experiență deosebită. Am avut parte de o slujbă minunată în inima pădurii. Predica de după slujbă a fost emoționantă și sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a participa la această excursie.

Excursia de astăzi a fost una deosebită și de suflet, iar amintirile acumulate pe parcursul acestei zile sunt de neuitat. Atmosfera a fost una liniștitoare datorită poziției mănăstirii în pădure.  Mă simt norocoasă că am avut oportunitatea de a participa.“ (Georgiana Crișan, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

♦ „Cete de suflete tinere și credincioase s‑au strâns în această zi binecuvântată pentru a prăznui Sfânta Treime.

Bucuria tinerilor prezenţi la pelerinaj

A fost primul pelerinaj de acest fel la care am luat parte. Simt că m‑a îmbogățit pe plan spiritual și că m‑a ajutat să‑mi regăsesc pacea sufletească în vremuri de mare încercare. De asemenea, participarea la Sfânta Liturghie desfășurată într‑un cadru aparte, printre arborii fremătători, mi‑a permis să redescopăr cuvintele lui Dumnezeu în fiecare ciripit de pasăre și în fiecare foșnet de frunză.“ (Adriana‑Corina Ghencea, Colegiul Național „Costache Negri“, Ga­lați).

♦ „Pelerinajul organizat cu ocazia sărbătorii Sfintei Treimi, a fost o experiență minunată și de neuitat. Sfânta Liturghie se îmbina armonios cu atmosfera liniștitoare a naturii ce ne înconjura, iar prin prisma acestei activități am descoperit că Buciumeni este un loc cu adevărat unic.“ (Diana Moise, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

♦ „A fost a doua oară când am avut ocazia și onoarea de a participa la acest pelerinaj și a fost o experiență minunată din care am avut ce învăța. A fost o atmosferă liniștitoare și mă bucur că am asistat atât la slujbă cât și la predica de după aceasta. Atât locul în care este amplasată Mănăstirea cât și oamenii pe care i‑am întâlnit m‑au ajutat să acumulez amintiri pe care cu siguranță nu le voi uita.“ (Alexandra Alina Ciubotariu, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

♦ „Este al doilea an când particip la acest pelerinaj. Atmosfera a fost la fel de frumoasă. Slujba din pădure a fost foarte emoţionantă şi am ascultat cu mare atentie cuvintele Înaltpreasfințitului. Mă bucur că am ales să revin.“ (Corina‑Sânziana Burdușa, Colegiul Național „Costache Negri“, Galați).

♦ „Mica excursie de o zi la Mănăstirea Buciumeni m‑a impresionat plăcut deoarece pe lângă slujba minunată ținută la altarul din pădure, ÎPS Casian ne‑a condus într‑un tur în chiliile-muzeu  din mănăstire,  povestindu‑ne despre maica care a trăit singură în munți, iar, apoi, am primit cadou câteva din roadele crescute în grădina mănăstirii. Am luat masa în pădure,  am dezbătut anumite subiecte religioase cu grupul nostru și, desigur, am cunoscut elevi de la alte licee. A fost o experiență frumoasă! Aș mai reveni cu drag în acest pelerinaj.“ (Anca Maria Grădinaru, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „Mi‑a plăcut foarte mult excursia la Mănăstirea Buciumeni, deoarece am reușit să aflu foarte multe lucruri noi și interesante, alături de colegele mele și de doamna profesoară Simona Dabija.

Bineînțeles că mi‑a plăcut enorm de mult slujba de la Altarul din pădure și evocarea de către ÎPS Părinte Casian a maicii Teoctista Busuioc care a trăit în pădure timp de 93 de ani. Domnul ne‑a dus in chiliile muzeu din mănăstire și ne‑a aratat totul, inclusiv priveliștea încântător de frumoasă. Mă bucur foarte mult că am reușit să mă odihnesc și să-mi găsesc pacea interioară în această zi.“ (Vlada Suruceanu, clasa a X‑a C, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „A fost o zi superbă, frumoasă și o experiență nouă unde am descoperit multe persoane  cu care am legat prietenii. Cel mai interesant lucru a fost atunci când Înaltpreasfinţitul ne-a povestit despre mănăstire și ne-a arătat împrejurimile. Astfel, am cunoscut și câteva măicuțe bătrâne care locuiesc în mănăstire. Aș mai repeta experiența.“ (Monica Anghel, clasa a X‑a B, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „Experiența de la Mănăstirea Buciumeni a fost una frumoasa și specială, deoarece au fost momente nemaipomenite din care am ce învăța și îmi voi aminti mereu de cât de frumos a fost acolo.“ (Livia Vasilachi, clasa a X‑a B, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „Ziua de astăzi a fost foarte frumoasă și plăcută. Mănăstirea de la Buciumeni este un loc unde se păstrează lucruri vechi de o valoare foarte mare. Asta m-a impresionat cel mai mult. În curtea mănăstirii am văzut vechile case renovate ale maicilor. Pe mine m‑au cucerit foarte mult. Mi‑a plăcut enorm cum erau aranjate. La această mănăstire am văzut multe măicuțe, printre care era și monahia Irina de 92 de ani. Înaintata vârsta a maicii m‑a impresionant prin faptul că aceasta, indiferent de etate, nu o împiedica să se roage la Dumnezeu și să se deplaseze prin curtea mănăstirii. Dar, cel mai mult, m-a impresionat Înaltpreasfinţitul, care dorește să deschidă inimile oamenilor pentru credința și pentru binele lor. Rugăciunile și cuvintele calde m‑au copleșit, turul prin curtea mănăstirii a fost unul minunat. Ne-au bucurat ochii toate frumusețile din curte, florile, livada, grădina și toate acestea sunt roada muncii viețuitoarelor. Am rămas încântată de ce am văzut! Aș dori să mai vizitez acest lăcaș sfânt.“ (Ana Maria Mocanu, clasa a IX‑a A, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „Mie mi‑a plăcut foarte mult excursia, în special liniștea din pădurile mănăstirii. A fost o experiență plăcută și cu amintiri frumoase.“ (Maria Șaptefrați, clasa a IX‑a D, Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc“, Galați).

♦ „A fost o zi minunată în care m‑am simțit aproape de Dumnezeu și de semenii mei. Am ascultat slujba Sfintei Liturghii în mijlocul naturii și alături de tinerii care au venit, ca și mine, să se bucure de sărbătoarea  Sfintei Treimi, care ne reunește în rugăciune.“ (Cosmina Antohi, clasa a X‑a A, Liceul Tehnologic „Carol I“, Galaţi).

♦ „Ce poate fi mai frumos decât această întâlnire a tinerilor cu Dumnezeu, în rugăciune, la Mănăstirea Buciumeni. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Casian și tuturor celor care au organizat aceast pelerinaj pentru această bucurie făcută nouă, tinerilor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Pace și bucurie tuturor!“ (Dima  Rotaru, clasa a XI‑a B, Liceul Tehnologic „Carol I“, Galaţi).

♦ „Bucurie, iubire și comuniune am simțit astăzi la Mănăstirea Buciumeni. A fost frumos și abia aștept pelerinajul de anul viitor.“ (Rareș Gavrilă, clasa a X‑a B, Liceul Tehnologic „Carol I“, Galaţi).

♦ „Pentru mine acest pelerinaj a însemnat prieteni noi și clipe minunate petrecute cu tinerii veniți din toate localitățile județului Galați. M‑am simțit ca într‑o mare familie unită în rugăciune.“ (Rareș Chiriță, clasa a IX‑a B, Liceul Tehnologic „Ca­-rol I“, Galaţi).

♦ „Pelerinajul de la Buciumeni este un model pentru tinerii de astăzi de credință, iubire și comuniune.“ (Alexandru Roșu, clasa a X‑a A, Liceul Tehnologic „Carol I“, Galaţi).

♦ „După câţiva ani în care am fost separaţi unii de alţii, astăzi ne‑am unit din nou, într‑o frumoasă întâlnire, de la care am plecat cu un bagaj de învăţături duhovniceşti. Abia aştept să mă reîntorc anul viitor.“ (Iustina Vătafu, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

♦ „O experienţă de neuitat! A fost prima oară când am ajuns la Buciumeni, dar nu şi ultima, deoarece m‑am îndrăgostit imediat de acest loc sfânt, fiind unul aparte. Peisajul a fost conturat deosebit de frumos de spaţiul verde al pădurii, iar credincioşii cu suflet mare au fost foarte primitori şi binevoitori. Reprezentanţii Bisericii ne‑au primit cu dragoste şi ne‑au înveselit cu vorbe bune.“ (Gabriela Neacşu,  Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

„O experienţă minunată. O slujbă impresionantă cu un număr mare de credincioşi. O zi binecuvântată, într‑un loc deosebit de frumos.“ (Iulia Popa, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

„Întâlnirea de la Buciumeni a fost pentru mine un eveniment plăcut, cu o slujbă deosebită. O experienţă foarte frumoasă.“ (Ştefan Mocanu, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

♦ „Mănăstirea Buciumeni a fost un loc, pe care până acum nu l‑am vizitat și mă bucur mult că am avut ocazia să fac acest lucru. Priveliștea superbă, atmosfera de poveste, locuri frumoase și oameni frumoși… un loc desprins de realitate. Soarele ne‑a zâmbit pe toată durata zilei, iar slujitorii, prin cuvintele de folos, ne‑au atins inimile și ne‑au arătat o mică parte din Cer. A fost o experiență unică, din care am adunat amintiri de neuitat, alături de persoane dragi“ (Alexandra Serea, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

„Natură, aer curat, o oază de liniște și bucurie duhovnicească. Cu adevărat mai aproape de Dumnezeu, prin astfel de evenimente!“ (Cristina Cobzaru,   Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

„O experiență plăcută, într‑un loc superb“ (Alexandru Ioan, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Galaţi).

„O activitate  de care ne vom aminti cu mult drag.“ (Iulia Crăciun, Liceul Teoretic „Marin Coman“, Galaţi).

„Evenimentul de la Mănăstirea Buciumeni a fost plăcut și relaxant, de la care am plecat cu pace în suflet.“ (Beatrice Palade, Liceul Teoretic „Marin Coman“, Galaţi).

„La Sfânta Mănăstire Buciumeni am trăit o experiență unică și deosebită, prin liniștea și frumusețea pe care am întâlnit‑o aici. M‑a impresionat apropierea preoților față de tineri, aplecarea acestora asupra problemelor și frământărilor tinerei generaţii. M‑aș întoarce oricând cu mare plăcere!“ (Bianca Tarbu, clasa a X‑a A Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“  Brăila).

„Pelerinajul la mănăstire a fost o încântare, ca în fiecare an! Bucuria care mi‑a cuprins sufletul când m‑am reîntors aici a fost deosebită. În fiecare an, simt această bucurie a comuniunii altfel. Cred că, cel mai mult, rugăciunile viețuitoarelor din Sfânta Mănăstire Buciumeni sfințesc acest loc de rai care ne oferă stări spirituale unice. Cuvântul Înaltpreasfinţitului Casian al Dunării de Jos, despre rugăciune, ne‑a călăuzit simțirea spre cele mai înalte stări. Mulțumim organizatorilor!“ (Maria Tănase, clasa a XI‑a Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“ Brăila).

„A fost o experiență plăcută, pelerinajul la Mănăstirea Buciumeni, prin care am aflat  mai multe despre noi, despre credința noastră și despre importanța unității în rugăciune“ (Marius Martac, Liceul Tehnologic „Panait Istrati“ Brăila).

„Personal, pelerinajul mi‑a plăcut foarte mult, sper să se mai organizeze astfel de evenimente pentru tineri. Faptul că au participat liceeni, din toată eparhia noastră, m‑a impresionat în mod deosebit. Am cunoscut alți elevi, ca și mine, cu care am relaționat bine. Aștept cu nerăbdare următorul pelerinaj!“ (Eduard Oancea, Liceul Tehnologic „Panait Istrati“ Brăila).

♦ „«Lăsați copiii să vină la mine și nu îi opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția cerurilor» (Luca 18, 16).  Urmând îndemnului Mântuitorului Hristos, ne‑am adunat în Catedrala cu vitralii foșnitoare ca, într‑un gând, să mărturisim credința pe care o au tinerii. Sfântul Duh a venit tainic, a venit, a atins și a sfințit pe fiecare în parte, dar a sfințit și legătura iubirii ce s‑a creat între noi. Astăzi, la Sfântul Altar din pădure ne‑am împărtășit de Duhul Sfânt, aflându‑ne în comuniune tainică cu natura. Păsările cântau ca niște clopote tainice, copacii foșneau, temători ca serafimii, căci Dumnezeu‑Cuvântul S‑a aflat, Viu, între noi. Acest pelerinaj pentru mine a însemnat un profund moment de bucurie duhovnicească, un moment de rugăciune înainte de examene. Prezența și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop a fost benefică tuturor, povățuirile sale devenind pentru noi „icoane vii pe care le‑am așezat pe catapeteasma inimii“ (Ștefan Bîlea, clasa a XII‑a, Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Brăila).

Închinare la Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab

♦ „Am participat pe data de 13 iunie la Pelerinajul de la Buciumeni. M‑am simțit foarte bine, reușind să mă recreez, privind fiecare grup şi observând fericirea după chipurile copiilor mici, amintindu‑mi de momentele în care mergeam alături de bunici la biserică de la o vârsta fragedă. Mă bucur că am vizitat Mănăstirea de la Buciumeni şi că am cunoscut multe persoane noi. Am fost foarte fericită că am putut să iau parte la acest eveniment și aș reveni cu drag, dacă se va organiza și anul viitor“ (Irina Uncescu, clasa a IX‑a, Colegiul Național  „Nicolae Bălcescu“, Brăila).

„Cea mai frumoasă lecție de religie este cea care face vii și lucrătoare sufletele copiilor, vibrând la unison în chemarea numelui Sfânt al lui Dumnezeu. Aceasta este experiența trăită în codrii Buciumenilor la sărbătoarea Sfintei Treimi, către care ne‑am înălțat sufletele cerând lui Dumnezeu binecuvântarea Lui întru pace și dragoste între oameni. De 26 de ani, de când vin în acest pelerinaj al tinereții și bucuriei, mă încântă și mă înfioară liniștea, pacea și bucuria acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu și‑mi iau energia necesară de a merge mai departe. O bucurie în plus, pentru mine, este să mă întâlnesc cu foști colegi de facultate, preoți în Arhiepiscopia Dunării de Jos și să depănăm amintiri din tinerețea noastră studențească, gândindu‑ne la foștii noștri dascăli, care ne‑au format și ne‑au îndrumat pașii în căutarea lui Dumnezeu, gândindu‑ne la foștii colegi care nu mai sunt printre noi, cei vii și pentru care ne rugăm să fie binecuvântați de iubirea lui Dumnezeu. Mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei ce fac posibilă această întâlnire a bucuriei, a speranței că Dumnezeu nu va fi uitat de tinerii noștri și‑L vor purta în sufletele generațiilor viitoare. Slăvit fie Domnul în sufletele noastre, cu pace, liniște și iubire!“  (Prof. Victoria Ferescu, Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius“, Brăila).

„Dacă Mântuitorul Hristos ne‑a îndemnat: «Unde sunt doi sau trei, care se roagă în numele Meu, în mijlocul lor sunt și Eu» (Matei 18, 20), la praznicul Preasfintei Treimi ne‑am întâlnit în «Catedrala cu vitralii foșnitoare», împreună, în comuniune liturgică, având pe Mântuitorul prezent în chip nevăzut, dar adevărat, în mijlocul nostru. A fost o experiență înălțătoare ce a armonizat lin cân­tecul duios al naturii cu imnele Sfintei Liturghii, o experiență la care au participat foarte mulți tineri care,  într‑un pelerinaj al tinereții și al bucuriei, urmând îndemnul Sfântului Apostol Pavel «Bucurați‑vă pururea, rugați‑vă neîncetat», s‑au rugat lui Dumnezeu și i‑au mulțumit pentru binefacerile pe care le‑au primit și pentru încrederea, pacea sufletească și iubirea pe care le‑a plantat în sufletul fiecăruia, asemenea unor semințe roditoare și folositoare. Pentru mine, a fi premiată în acest pelerinaj a reprezentat o încununare a eforturilor depuse la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă și o încuviințare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop că noi, tinerii, suntem prezenți  permanent în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale și suntem mereu iubiți și luminați de Dumnezeu cu puterea cuvântului bun“ (Larisa Mihai, clasa a XI‑a A, Colegiul Național Pedagogic ,,D. P. Perpessicius“, Brăila).

„Atmosfera ce s‑a lăsat peste lăcașul sfânt, un loc de împăcare și liniște sufletească după părerea mea, m‑a ajutat să‑mi limpezesc gândurile. M‑a uimit mulțimea de oameni dornică de rugăciune, iubire și bucurie, de care au dat dovadă în timpul ascultării minunatelor vorbe și sfaturi ale Înaltpreasfințitului Casian, care și‑a pus amprenta părintească a cuvintelor în inimile fiecăruia dintre noi“ (Adelina Ștefan, clasa a IX‑a B, Colegiul Național Pedagogic ,,D. P. Perpessicius“, Brăila).

♦ „Pelerinajul la Mănăstirea Buciumeni, cu ocazia hramului mănăstirii, a fost un prilej de bucurie atât prin frumusețea Sfintei Liturghii, dar și a locului care emana o stare de fericire pe care nu o pot descrie în cuvinte. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pădurea, preoții, pelerinii, cântările au fost o binecuvântare a Sfintei Treimi. Cuvântul de învățătură a Înaltpreasințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a fost ca un balsam de vindecare a sufletului deter­minându‑ne să medităm la fru­musețea creației lui Dumnezeu“ (Ana Maria Coteț, clasa a X‑a A, Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu“, Brăila).

„Altarul din pădure. În această săptămână, la sărbătoarea Sfântei Treimi am fost într‑un pelerinaj de o zi la Mănăstirea «Sfânta Treime» din Buciumeni, județul Galați.  Mănăstirea este situată pe un deal, într‑o dumbravă, unde te întâmpină o priveliște minunată cu livadă, grădini cu flori, anexe bine îngrijite de măicuțe harnice precum albinele, care trudesc de dimineață până seara. Mi‑a atras atenția arhitectura bisericii, monument istoric, construită după un plan în formă de cruce, cu o turlă pe naos. Faţadele sunt decorate sub ştreaşină cu brâie şi ocniţe nepictate. Turla octogonală şi acoperişul în stil moldovenesc dau zvelteţe şi frumuseţe bisericii. Mănăstirea are în patrimoniu o importantă colecţie de icoane pe lemn, carte veche, epitafe, obiecte de cult, mobilier bisericesc, obiecte de ceramică. Ce mi‑a mai plăcut la această mănăstire este locul unde se ține slujba, «Altarul din pădure», unde  ramurile copacilor adie după vocea caldă a părintelui, ca și când dau răspunsurile la slujba Sfintei Liturghii.Pentru mine acest pelerinaj a fost un moment de regăsire spirituală a legăturii mele cu Dumnezeu“ (Mihu Romică Ștefan Bibicu, clasa a XI‑a A, Liceul Tehnic „C. D. Neninţescu“, Brăila)

♦ „Rugăciune și comuniune… Cel mai mult în acest pelerinaj mi‑a plăcut atmosfera de rugăciune şi oamenii care aveau cu adevărat trăire duhovnicească. Timpul parcă s‑a oprit în loc în timpul Sfintei Liturghii, cerul s‑a unit cu pământul, sub mângâierea Duhului Sfânt. M‑a impresionat slujba Sfintei Liturghii, dar mai ales cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, precum și deschiderea pe care o are față de tineri. Mă bucur enorm că după doi ani de restricții și reguli, oamenii nu L‑au uitat pe Dumnezeu și doar uniți în credință putem fi mai puternici.“ (Andreea Denisa Frigioiu, clasa a IX‑a A, Liceul Tehnic „C. D. Nenintescu“, Braila).

„Este primul an în care am mers la Buciumeni de hramul mănăstirii, dar și ca pelerin. M‑a emoționat mulțimea de tineri participanţi la acest pelerinaj, tineri care se roagă, care au o frumusețe interioară aparte, care sunt deschiși la dialog, care nu te judecă.  Am găsit locul potrivit pentru a medita la frumusețea creației lui Dumnezeu. Mă bucur  enorm că am participat la acest pelerinaj pentru că am regăsit bucuria credinței din copilărie.“ (Radu Sebastian Bibicu, clasa a IX‑a A, Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu“, Brăila).

Tinerii împreună cu Chiriarhul lor

♦ „În eparhia noastră, sărbătoarea Sfintei Treimi este o sărbătoare a comuniunii. Aceasta pentru că trăim de fiecare dată bucuria comuniunii cu toţi cei prezenţi, preoţi, elevi, colegi, în timpul dumnezeieștii Liturghii de la hramul «catedralei cu vitralii foşnitoare» din pădurea Buciumeni. Așa cum arăta Înaltpreasfinţia Sa, această comuniune este o lucrare a Sfântului Duh și oricine este împotrivă săvârșește un păcat împotriva Duhului Sfânt. Dar nu numai cu oamenii prezenţi eram în comuniune, ci și cu natura. În timpul împărtășirii preoţilor și elevilor, păsărelele slavosloveau și ele pe Dumnezeu în Treime lăudat. La sfârșitul Liturghiei au fost felicitaţi, încurajaţi și premiaţi tinerii olimpici de la diverse discipline. A fost premiat și grupul nostru din protoieria Însurăţei, parohia Bărăganu, deoarece a obţinut premiul I pe eparhie la concursul naţional catehetic «Rugăciunea în viaţa mea». Tot din grupul nostru a făcut parte pentru prima dată și un  elev care a luat locul II la faza pe ţară a Olimpiadei de limba romani. Acesta a primit cu mare emoţie şi recunoștinţă darul generos oferit de Biserică. Întrucât Înaltpreasfinţia Sa ne‑a vorbit despre monahia și poeta Teodosia Zorica Laţcu, cea mai reprezentativă poetă creştină din perioada postbelică, grupul nostru din Însurăţei a simţit nevoia să îi aducă un omagiu cucernic la mormântul acesteia de la Mănăstirea Vladimirești. A fost într‑adevăr o zi trăită în duh si mulţumire.“ (Prof. Adina Radu, Liceul Tehnologic ,,N. Titulescu“, Însurăţei).

„A fost o experienţă foarte plăcută și interesantă. Nu am mai participat până acum la o Sfântă Liturghie în aer liber și, de aceea, am fost foarte impresionată. M‑am bucurat să văd mulţi elevi de seama mea, iar cu câteva fete m‑am și împrietenit.“ (Lidia Tudor, clasa a X‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

„În prima zi de vacanţă am avut una din cele mai importante sărbători din an: sărbătoarea Sfintei Treimi. Dna profesoară de religie a organizat și anul acesta o excursie la Mănăstirea Buciumeni, unde am participat la sărbătoarea de hram. M‑am simţit foarte bine, slujba a fost foarte frumoasă, timpul a fost minunat.“ (Nicoleta Baicu, clasa a X‑a, Liceul Tehnologic ,,N. Titulescu“, Însurăţei).

„Am participat pentru prima dată la acest eveniment. Sora mea mai mare însă, care a terminat liceul, a fost de mai multe ori la acest pelerinaj și îmi spusese ce frumos este. Drumul a fost mai lung decât mă așteptam, dar când am ajuns am fost încăntat de frumuseţea locurilor și a mănăstirii. Slujba Sfintei Liturghii a fost deosebită,  participând ierarhul nostru și mulţime de preoţi.“ (Lucian Andronescu, clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

„Parcă am fost pentru o zi în rai, atât de mult mi‑a plăcut și m‑a emoţionat sărbătoarea de la Buciumeni: peisajul de vis, liniștea locului, drumul până aici, sfânta biserică, altarul de vară din pădure. Nu știam la ce să mă uit mai întâi: la copacii înalţi, la flori, la icoanele expuse în tot locul, la copiii îmbrăcaţi în straie populare admirate de fiecare pelerin, și nu în ultimul rând, la preoţii care au săvârșit binecuvântata slujbă a Sfintei Liturghii. Sărbătoarea de la Buciumeni ne‑a adus pe noi, elevii de la Liceul Tehnologic «Nicolae Titulescu» din Însurăţei, dar și pe restul participanţilor din cadrul evenimentului, mai aproape de Dumnezeu, de Biserică, de tot ce înseamnă sfânt și naţional.“ (Florin Damian, clasa a XI‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

„De sărbătoarea Sfintei Treimi am fost într‑un pelerinaj minunat. Am participat la Sfânta Liturghie care s‑a ţinut în mijlocul naturii și m‑am bucurat alături de colegii mei de liceu când aceștia au fost premiaţi pentru rezultatele lor excepţionale. La întoarcere ne‑am oprit și la Mănăstirea Vladimirești, un loc liniștit plin cu flori. Am aprins lumânări la mormântul măicuţei și poetei Zorica Laţcu.“ (Alexandru Oprișan, clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic ,,N. Titulescu“, Însurăţei).

♦ „Vizita la Mănăstirea Buciumeni a fost una extraordinară, nu am mai fost aici până acum. Mi‑a plăcut faptul că slujba s‑a desfăşurat în pădure și vremea a fost foarte frumoasă. Am reușit să mă împrietenesc cu alţi elevi din liceele din Brăila. Sper să mai vin în acest loc sfânt și la anul.“ (Matei Daniel, clasa a XI‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

♦ „A fost un pelerinaj frumos și emoţionant, am rămas impresionată de această mănăstire. Eu am participat la toate activităţile la care am fost solicitată de dna profesoară de religie și m‑am bucurat că mi s‑a oferit această ocazie de a participa la hramul Mănăstirii Buciumeni.“ (Gina Popescu, clasa a VIII‑a, Liceul Tehnologic ,,N. Titulescu“, Însurăţei).

♦ „M‑am bucurat că am putut participa la sărbătoarea hramului Sfintei Treimi de la Mănăstirea Buciumeni. Am vizitat biserica, împrejurimile, am cunoscut și alţi elevi. Am fost foarte atent la predica Înaltpreasfinţitului Casian Crăciun și am aflat multe lucruri interesante: despre Duhul Sfânt care ne‑a adunat aici pe toţi, despre poeta și măicuţa Zorica Laţcu, despre Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab, sfânta noastră și a Bulgariei. După ce s‑a terminat slujba, am luat prânzul oferit de măicuţele mănăstirii. În drum spre Însurăţei, am mai poposit și la Mănăstirea Vladimirești, unde am văzut mormântul maicii Zorica Laţcu. A fost o zi minunată!“ (Gabriel Hagiu, clasa a VIII‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

♦ „Vreau să îmi exprim recunoștinţa pentru faptul că mi s‑a oferit ocazia să particip la acest eveniment și să fiu premiat pentru faptul că am obţinut locul II la Olimpiada pe ţară la limba romani. Cu mare emoţie am auzit rostindu‑se numele meu alături de ceilalţi elevi olimpici. Nu mă așteptam să fiu recompensat pentru că rezultatul obţinut de mine nu era în domeniul religei. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot binele primit!“ (Valentin Gurlea, clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăţei).

♦ „Momentele petrecute în «Catedrala cu vitralii foșnitoare» sunt clipe de neuitat, clipe împresurate de harul dumnezeiesc ce sălășluiește în mijlocul naturii, la Mănăstirea Buciumeni. Experiența cu care am plecat din fața Sfântului Altar din pădure, ocrotit de Sf. Cuvioasă Teofana Basarab, prima monahie româncă din istorie, este una dintre cele mai fascinante experiențe  petrecute într‑un loc sfânt.

Prezența Înalpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Buciumeni, a umplut sufletele creștinilor cu bucurie multă, grăirile dumnezeiești ale acestuia fiind prețioase pentru viața oricărui creștin. Ciripitul păsărilor, «vorbele mute» ale necuvântătoarelor, care locuiesc în minunata pădure ce înconjoară Altarul, oferă pelerinilor momente unice, experiențe de neuitat, clipe cu totul miraculoase.

Prezența Domnului deasupra capetelor creștinilor ce înconjurau Sfântul Altar, a fost momentul cel mai emoționant, momentul așteptat de noi toți, momentul cel mai sfânt.

Am intrat de dimineață pe poarta Sfintei Mănăstiri, simpli în gândire, cu dorința de a ne ruga, în mijlocul naturii, la sărbătoarea Sfintei Treimi, seara întorcându‑ne acasă cu un pas mai aproape de Însuși Dumnezeu. «Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Dumnezeu și a căutat spre mine» (Psalmul 76, 1)“ (Matei‑Dacian Boboc, clasa a VI‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Oncescu“, Ianca).

♦ „A fost o experienţă frumoasă, petrecută alături de oameni frumoşi. Mă bucur că am avut această oportunitate de a‑i cunoaşte şi de a vizita împreună un loc minunat,  unde cu siguranţă mi‑aş dori să revin… Cât despre «Catedrala cu vitralii foşnitoare»… este cea mai frumoasă catedrală pe care am vizitat‑o până în prezent… mulţumiri…“ (Cristina Hanu, clasa a X‑a, Liceul ,,Constantin Angelescu“, Ianca).

♦ „Cel mai mult mi‑a plăcut momentul premierii tuturor copiilor participanţi la olimpiade şi concursuri. Aici, la Buciumeni, parcă toţi eram premianţi… premianţi pentru că, după doi ani de pandemie, am reuşit să trecem cu toţii peste această încercare, iar acum ne bucurăm împreună la Sfânta Liturghie , alături de Înaltpreasfinţitul Casian, de preoţii şi profesorii noştri… Doamne, binecuvintează ţara aceasta!! Cu mulţumiri…“ (Claudiu Radu, clasa a X‑a, Liceul ,,Constantin Angelescu“, Ianca).

♦ „Experiența pe care am trăit‑o la Mănăstirea Buciumeni a fost și va rămâne unică. Am avut parte de un moment în care  m‑am rugat către Dumnezeu pentru persoanele dragi mie. Despre peisajul de acolo, nu am cuvinte! Mulțumesc organizatorilor excursiei pentru că mi‑au dat ocazia și șansa să  văd cum este acolo și să mă regăsesc în cuvintele care au fost rostite de Înaltpreasfințitul. Cu tot dragul voi mai veni și la anul!“ (Enuța Niță, clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic „Nicolae Oncescu“, Ianca).

♦ „Pentru mine, pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni a însemnat o nouă experiență. Am descoperit locuri minunate și oameni minunați. Nu am fost niciodată la o mănastire sau în pelerinaj deoarece nu am avut posibilitatea. Acum datorită doamnei de religie, care m‑a susținut foarte mult, am reușit să fiu alături de ceilalți elevi. I‑am spus că imi doresc să merg de fiecare dată când se mai organizează. Am simțit că am fost în rai. Am plecat încărcat duhovnicește.“ (Marius Ionuț Huștiu, clasa a X‑a, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moi­sil“, Brăila).

♦ „Pentru mine, biserica este casa mea unde mă reculeg, mă rog și îi spun lui Dumnezeu gândurile mele. Duminica și în sărbători, când timpul îmi permite, sunt acolo, alături de preotul meu duhovnic. Pelerinajul a însemnat o nouă descoperire, o slujbă înălțătoare și o părticică din rai.“ (Ana‑Maria Ungureanu, clasa a XI‑a B, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moi­sil“, Brăila).

♦ „Biserica este locul tainic  de întâlnire cu Dumnezeu. Mănăstirea Buciumeni nu este un loc străin pentru mine. În fiecare an, mă alătur acestui pelerinaj, și, de fiecare dată când am ocazia, merg și cu părinții, dar de ziua hramului «Sfânta Treime» este cu totul ceva deosebit, mirific, slujba înălțătoare, iar rugăciunile rostite alături de elevi, colegi, preoți mă duc cu gândul la îngerii care îl slăvesc pe Dumnezeu în cer. Nu pot spune că m‑am plictisit…“ (Robert Ciocan, clasa a XI‑a B, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moi­sil“, Brăila).

♦ „Pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni organizat  de Arhiepiscopia Dunării de Jos este un prilej deosebit de a participa la o slujbă arhierească, de a asculta un cuvânt duhovnicesc, de a fi părtași la marea sărbătoare a hramului mănăstirii. Ca în fiecare an, am însoțit elevii de la Liceul Tehnologic «Grigore Moisil» ‑ Brăila. Aceștia m‑au impresionat prin răbdarea de care au dat dovadă pe tot parcursul zilei. Ne‑am alăturat grupului de la biserica «Nașterea Domnului» din Brăila, unde elevii au socializat între ei, au discutat cu părintele adresându‑i întrebări. Pentru mine, pelerinajul și participarea la Sfânta Liturghie au fost ca o rugăciune înălțătoare într‑un glas, a cetelor de «îngeri» de pe pământ din «catedrala cu vitralii foșnitoare». Bunul Dumnezeu să ne ajute să fim nelipsiți de la asemenea evenimente. Vom reveni cu drag.“ (Prof. Daniela Amariei, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moi­sil“, Brăila).

♦ „Am fost prima oară la această mănăstire, a fost ceva de neuitat! Nu mi‑am imaginat că vor fi atât de mulți pelerini. Totul a fost mai mult decât minunat! Mănăstirea te atrage, pe de o parte, prin  curtea frumos amenajată, cadrul natural în care este amplasată și, pe de altă parte, prin liniștea și pacea pe care le simți participând la Sfânta Liturghie în «catedrala cu vitralii foșnitoare». Am aflat multe lucruri despre rugăciune, am experimentat rugăciunea alături de tineri asemenea mie și am legat prietenii cu colegi de la alte licee.“ (Anamaria Florentina Mormocia, clasa a X‑a B, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian“, Brăila).

♦ „Pelerinajul de la Buciumeni mi‑a adus, personal vorbind, pace și liniște. Aici, în zi de mare sărbătoare, la prăznuirea Sfintei Treimi, hramul mănăstirii, am învățat despre comuniunea dintre oameni, am descoperit că bunătatea încă există, am experimentat răbdarea ce poate fi considerată o virtute și am realizat că arma, dar și alinarea omului, este reprezentată de Cuvânt. Pelerinii adunați la mănăstire, dar și harul preoților slujitori ai Sfintei Liturghii au dat naștere unei bucurii desăvârșite, care nu poate fi înțeleasă decât trăită, nu povestită!“ (Nicoleta Roadevin, clasa a X‑a C, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian“, Brăila).

♦ „Pentru mine, participarea la pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni a însemnat comuniune  cu Dumnezeu, o modalitate de a mă redescoperi și convingerea că doar El îți este întodeauna aproape și îți oferă ajutorul“ (Maria Valentina Constanța Mi­hăilă,  clasa a XII‑a C, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian“, Brăila).

♦ „Oameni frumoși, peisaje frumoase, slujbă deosebită, bucuria  rugăciunii împreună,  o experiență de neuitat!“ (Cătălin Ștefan, clasa a XII‑a A, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian“, Brăila).

♦ „Mulțime de pelerini: tineri și vârstnici, cler și popor. Comuniune cu Dumnezeu și cu semenii, puterea rugăciunii în comun,  pacea inimii, foșnetul pădurii, cântec de păsări, frumusețe în cer și pe pământ. Bucuria revederii locurilor și a oamenilor dragi, frumusețea Sfintei Liturghii și preaplinul sufletului după o zi lungă… Merinde pentru suflet pentru anul ce va veni…, an de an, începând cu 2004…“ (Prof. Mariana Popescu, Liceul Teoretic „Mihail Se­bas­tian“, Brăila).

♦ „Biserica este cel mai important loc pentru un creștin, acolo găsim iertare și înțelegere pentru  greșelile noastre: «În afara Bisericii nu există mântuire… Cine nu are Biserica de mamă, nu poate avea pe Dumnezeu de Tată» (Sf. Ciprian). Experiența mea la Buciumeni a fost una profund spirituală, am putut vedea iubirea de Dumnezeu și ajutorul dintre oameni, aceste lucruri prețioase, fiind o scară către desăvârșire.

Oricât de departe ar putea ajunge mințile noastre, ne întoarcem la credință fiindcă nu putem face nimic fără Dumnezeu; Mântuitorul nostru ne‑a dat o minte sclipitoare ca să îi putem ajuta pe oamenii de lângă noi mai bine.

Doamne, ajută‑ne să împlinim voia Ta!“ (Ioana‑Adnana Vasile, clasa a VII‑a, Școa­la Gimnazială „Ion Creangă“, Brăila).

Mulțumiri

Un pas de înger, un chip de maică,

Un sunet de pace inundă timpul.

Un roi de oameni, un dangăt de clopot,

O zare plină de speranțe mii.

Un om printre alții, un om oarecare.

Un suflet în care sunt mii de strămoși.

Un prunc respiră căldură, lumină.

O mamă îl strânge la piept.

Un tânăr în rugă, cere spe­ranță.

Un tată se privește în adânc.

Vârste și rugi albind pe la tâmple,

Cu ochii spre cer printre fagi.

Nu cer totul,

Ci doar o fărâmă de Pace

Aici, printre griji și nevoi și dureri.

Am înțeles…

În drumul prin lume

Pași, Rugi, Speranțe, Iubire…HRISTOS“ (Denisa Balaban, clasa a XII‑a, Liceul de Arte ,,Hariclea Darclee“, Brăila).

„Suflet împăcat

Aștept o lumină pură de veghe,

Noaptea o gândesc.

Să‑mi înțeleg Calea,

Să‑mi înțeleg Sufletul.

Înot prin vaga lume,

Păcatul mi‑e iertat.

Prin păduri hoinărit‑am,

vÎn mănăstiri Ți‑am auzit vocea.

Iată‑ne fericiți,

Mândri și smeriți,

Am găsit Lumina.

Cred.“ (Anda Ștefania Baciu, a X‑a A, Liceul de Arte „Hariclea Darclee“, Brăila).

♦ „Experiența la Buciumeni a fost cu adevărat impresionantă, frumoasă și, totodată, plină de bucurie. Predica Înaltpreasfințitului, Sfânta Liturghie și momentele de rugăciune făceau prezent pe Duhul Sfânt peste fiecare dintre noi. Cu adevărat, am simțit că îmi încarc sufletul cu o energie, pe care nu am mai simțit‑o. Mi‑a atras atenția slujirea preoților și cuvântul de învățătură și am înțeles că nu am nevoie de nimic altceva decât de Iisus Hristos. Portul popular al celor prezenți, îți reda pofta de viață… să vezi că încă se păstrează tradițiile și încă sunt creștini iubitori de Hristos… este o încurajare să rămâi în Hristos. De asemenea, micul pelerinaj cu elevii liceelor vecine, prezența doamnelor și a părintelui au fost cele mai minunate întâmplări. Bucuria și dragostea din inimile coordonatorilor au îndemnat pe copii să se unească cu Hristos. A fost cel mai frumos lucru posibil, pentru mine! Prin urmare, aș mai repeta experiența în a fi în comuniune cu Hristos, în a cunoaște prieteni noi și a parcurge  încă o treaptă spre viața adevărată! Vă mulțumesc!“ (Alin Paraschiv, clasa a XI‑a B, Liceul Teoretic „George Vâlsan“, Făurei).

♦ „Vizita la Mănăstirea Buciumeni a adus pentru o zi,  frumosul în viața mea. Slujba a fost frumoasă, am ascultat‑o cu răbdare și atenție. Înaltpreasfințitul Casian m‑a impresionat foarte mult, pentru că are puterea de‑a face slujbe atât de complete. Nu mă așteptam să fie atât de mulți tineri. A fost frumos aș mai vrea să merg și anul viitor. Aștept următorul pelerinaj, eu mă voi înscrie prima!“ (Marina Barbu, clasa a IX‑a B, Liceul Teoretic „George Vâlsan“, Făurei).

♦ „Pentru mine sărbătoarea de la Buciumeni a avut ca scop rugăciunea pentru pacea în lume, pentru cei prezenți și pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt. Cei doi ani de pandemie ne‑au înstrăinat puțin de semenii noștri, dar azi ne‑am revenit. Am întâlnit profesori și elevi, foarte fericiți că au participat  la Sfânta Liturghie, la premierea celor mai bune rezultate, la servirea mesei în pădure… împreună rugându‑ne pentru părinții noștri, frații noștri, bunicii noștri. Am trăit o experiență unică, de care, în viitorul apropiat, sper să mă bucur și alături de părinți.“ (Larisa Viorela Ichimescu, clasa a IX‑a A, Liceul Teoretic „George Vâlsan“, Făurei).

♦ „Anul acesta, frumoasa experiență de la Buciumeni a fost îmbrățișată cu bucurie și uimire de tinerii liceeni din județul Brăila. În dimineața sărbătorii închinate Sfintei Treimi, după o organizare atentă a deplasării acestora la mănăstire, lucrarea lui Dumnezeu a început să se arate. Încă de la intrarea în mănăstire elevi, mai mari și mai mici, mărturiseau murmurând, bucuria faptului că se aflau în acel loc, neașteptat de frumos. Manifestările ce au urmat (Sfânta Liturghie, cuvântul de învățătură, premierea elevilor olimpici și a grupurilor catehetice, servirea mesei în pădure și dezbaterile pe tema rugăciunii în viața lor) au adus tuturor plinătate efortului de a participa la acest pelerinaj. Mulțumim Centrului Eparhial, profesorilor de religie implicați, pc. protoierei din cele trei protoierii Brăila, Făurei și Însurăței, părinților  și bunicilor doritori de bine fiilor lor, organizatorilor și gazdelor noastre, care cu multă trudă și generozitate au asigurat cele necesare pentru buna desfășurare a acestei ample activități. Sperăm ca prin aceste acțiuni să cultivăm în sufletul tinerei generații respectul făță de valorile creștine, multe dintre ele enunțate chiar de ei în gândurile exprimate.“ (Prof. Elena Cocîrlea, inspector şcolar pentru disciplina Religie, I.S.J. Brăila).