Hramul bisericii „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi

Zi de sărbătoare în Parohia „Sf. Mc. Antim“ din Galați

În preajma începutului anului bisericesc, în ziua de 3 septembrie, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi a îmbrăcat haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual.

Parohia este situată în nord‑vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov, nr. 25 A, într‑o zonă muncitorească şi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale familiilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38, fiind înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“‑ Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“‑  Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s‑a sfinţit locul şi s‑a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu‑Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi. Noua parohie a fost binecuvântată şi pusă sub ocrotirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim din Nicomidia, patronul spiritual al Ierarhului de atunci, Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioa­selor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram închinat „Sf. Femei Mironosiţe“.

În anul 2011, chiriarhul Dunării de Jos a sfinţit pictura bisericii, care a fost aşezată ca un veşmânt al Învierii.

Ca în toţi anii, ziua de 3 septembrie este un moment al bucuriei şi al comuniunii, credincioşii parohiei pregătindu‑se duhovniceşte de sfântă sărbătoare.

Anul acesta, în contextul restricţiilor şi a măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS‑COV‑2,  numărul credincioşilor a fost mai restrâns. Slujba Vecerniei din ajun şi slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului s‑au ţinut după rânduiala tipiconală, însă, cu un număr mai mic de slujitori şi credincioşi, respectând regulile de igienă şi de distanţare socială. Darurile nu s‑au împuţinat, dar în acelaşi context restrictiv au fost oferite, sub formă de daruri de alimente şi articole igienico‑sanitare, familiilor nevoiaşe, în săptămânile premergătoare hramului.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulţumire şi parastasul pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica al Dunării de Jos (1975‑1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, adormiţi întru Domnul.

Şi în anul acesta 2020, ne‑am bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care s‑a rugat, ne‑a binecuvântat, ne‑a mângâiat pe toţi cei prezenţi şi ne‑a vorbit despre viaţa şi importanta lucrare a Sfântului Mucenic Antim, ocrotitorul amintitei parohii. În acelaşi cuvânt de învăţătură, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian a felicitat pe toţi creştinii şi creştinele pentru faptul că ,,au acceptat să contribuie activ lângă cadrele didactice, ajutaţi de preoţi, să păstreze cam aceeaşi ordine din biserică şi la şcoală şi credem că, în felul acesta, sfânta noastră biserică nu numai că rămâne, dar este o şcoală pentru fiecare, indiferent de vârstă“.

Pr. Cristian Niţu