„Nimeni singur de Crăciun!“ Program social‑filantropic eparhial

ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian alături de semenii aflaţi în suferinţă, la Clinica „Veneţia“ din Brăila

Premergător marii sărbători a Naşterii Domnului, sectorul Social‑filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a susţinut mai multe activităţi care au avut ca destinaţie cei mai neajutoraţi semeni din comunitatea noastră ortodoxă, sub genericul „Nimeni nu e singur de Crăciun!“.

În această idee, în ultima decadă a lunii decembrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, toate cele opt protopopiate ale Eparhiei Dunării de Jos s‑au mobilizat pentru a bucura copiii‑asistaţi din aşezămintele proprii, şi cei din familii nevoiaşe, vârstnicii – beneficiari ai programului „Speranţă pentru vârsta a III‑a“, dar şi bătrânii singuri şi uitaţi din comunitatea noastră, bolnavii din spitale şi din aşezămintele socio‑medicale, precum şi persoanele cu privare de libertate din penitenciarele celor două judeţe ‑ Galaţi şi  Brăila.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae din municipiul Brăila a adus o rază de lumină şi pentru pacienţii Spitalului de Recuperare şi Boli Cronice „Sfântul Nectarie“ ‑ Veneţia Medical din municipiul Brăila, semeni care nu au fost uitaţi de Dumnezeu şi care s‑au bucurat din plin de vizita  Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În acest cadru, toţi beneficiarii amintitului centru s‑au împărtăşit cu Sfintele Taine, moment ce le‑a adus mângâierea Duhului Sfânt, pacea şi tihna unei zile binecuvântate.

S‑au bucurat din plin de aceasta şi însoţitorii pacienţilor de la „Veneţia“, care printr‑un parteneriat dintre spital şi Arhiepiscopia Dunării de Jos, din octombrie 2019, beneficiază de asistenţă duhovnicească permanentă, în cadrul capelei care a fost pusă sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Grădiniţa „Familia“ din municipiul Brăila a fost şi ea binecuvântată de darurile sfinte ale Maicii Domnului şi ale Fiului Său. Și aici, Sfântul Nicolae, bun şi grijuliu a adus bucurii şi daruri mult‑aşteptate de copiii din acest aşezământ, aflat în administrarea Bisericii de la Dunărea de Jos.

Aproape de semenii din penitenciare

Activităţi social-filantropice la Centrul „Speranţe pentru vârsta a III-a “ din Galaţi

În 11 decembrie,  preoţii din Protopopiatul Tecuci, însoţiţi de tineri‑voluntari au dus un semn al dragostei creştine la persoanle aflate în detenţie, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi. De altfel, acest  gen de activităţi este susţinut constant şi pe parcursul anului, la diferite evenimente creştineşti, de Protopieria Tecuci, dar şi de cea din Galaţi.

Întâlnirea voluntarilor din Tecuci a debutat cu o rugăciune, în  capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cadrul  Penitenciarului Galaţi, la care au participat personalul de aici, dar şi o parte dintre cei care îşi ispăşesc pedeapsa.

Tinerii‑voluntari, toţi elevi ai liceelor din municipiul Tecuci, au adus celor prezenţi colinda străbună şi bucuria marii sărbători a Naşterii Domnului. În numele beneficiarilor acestei vizite misionare, păritele capelan a mulţumit vizitatorilor, pentru darurile aduse: încălţăminte şi îmbrăcăminte şi obiecte de igienă personală. Au contat, mai ales, darurile de suflet, iconiţe, cărţi de rugăciune, care le‑au sădit, în minte şi în inimă, dragostea şi speranţa.

Alături de semenii din Penitenciarul Galaţi

Această categorie de semeni a primit binecuvântări arhiereşti şi daruri de Crăciun şi în zilele de Crăciun şi de Anul Nou.

80 de copii, în grija „Sfântului Spiridon“

Cinstirea Sfântului Spiridon, la Galaţi, a dat prilejul creştinilor din amintita parohie „Sfântul Spiridon“ să susţină ‑ din multul sau din puţin pe care l‑au primit de la Dumnezeu ‑ mai mulţi semeni care nu fac faţă traiului din zilele noastre.

De aceea, la sărbătoarea de hram, pe lângă rugăciunea arhierească, filantropia a fost îndreptată, întâi de toate, către cei 80 de copii, aflaţi în grija Centrului de zi pentru copii, deschis în anul 2008, din fonduri europene. Pe lângă asistenţa social‑filantropică, micuţii beneficiază şi de un program de pregătire a materiilor pentru şcoală, în regim „after school“. Pentru buna desfăşurare a activităţii de aici,  biserica se bazează pe voluntariatul solid a douăzeci şi cinci de profesori.

Daruri pentru copiii de la Grădiniţa „Familia“ din Brăila

De asemenea, parohia are o cantină socială unde, zilnic, se aşează la masă cel puţin 80 de persoane.

Un alt program vizează activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“, unde, de ani buni, un medic‑voluntar şi o asistentă medicală oferă gratuit serviciile medicale. În cursul anului 2019, au fost tratate aproximativ trei sute de persoane.

Copiii au dus vestea Naşterii Pruncului Iisus

Prin comitetele parohiale, toţi asistaţii din parohiile celor opt protopopiate de la Dunărea de Jos s‑au bucurat de vizitele misionare ale preoţilor slujitori şi de darurile de alimente şi de carte bisericească, pe care le‑au primit, cu prilejul sărbătorii Naşterea Domnului. În unele parohii, copii înscrişi la programul „Hristos împărtăşit copiilor!“ au dus ‑ la rândul lor ‑ colinda şi vestea minunată a Naşterii Pruncului Iisus Hristos în Betleemul Iudeii, în casele unor bunici singuri şi uitaţi de cei apropiaţi, în familiile unor semeni care se confruntă cu nevoi multe, în ideea că, spiritul marii sărbători a Creştinătăţii  trebuie să ne găsească pe toţi în dragoste de Dumnezeu şi de aproapele.

Activităţi cu tinerii la Parohia „Sf. Spiridon“ din Galaţi

În zilele de sărbătoare, în special, de Naşterea Domnului şi de Anul Nou, s‑au bucurat  de tradiţionala agapă frăţească toţi beneficiarii care trăiesc în centrele medico‑sociale din Eparhia Dunării de Jos. Personalul a oferit masa de prânz cu bucate tradiţionale, „ca la mama acasă“, tuturor celor care depind de ajutorul primit prin serviciile specializate din aşezămintele social‑filantropice ale Bi­se­ricii noastre.

În aceleaşi coordonate s‑au înscris şi acţiunile pentru semenii care au petrecut sărbătorile în centrele destinate persoanelor fără adăpost din Galaţi şi Brăila şi din Centrul regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil – Galaţi.

De sărbători, nimeni nu a fost uitat de dragostea şi milostivirea lui Dumnezeu.

Maria Stanciu