,,Tot ce‑i românesc nu piere şi nici nu va pieri!“

Activităţi cu copiii de la Grădiniţa „Arlechino“ din Galaţi

Într‑o lume în care adevăratele valori ale poporului nostru parcă dispar încetul cu încetul, iar locul lor este luat de Halloween şi Valetine’s Day, încercăm încă de la cea mai fragedă vârstă să picurăm, strop cu strop, dragostea de vatra strămoşească, de tradiţiile ce ne definesc, ca neam pe acest pământ.

În urmă cu patru ani, când unii dintre copilaşi nu aveau nici trei ani împliniţi, la Grădiniţa „Arlechino“ din municipiul Galaţi, începea ‑ cu sprijinul parohiei ,,Sfinţii Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob Hozevitul“ ‑ un proiect frumos şi ambiţios, ce îşi propunea să scoată la lumină, cu înţelepciune, tradiţiile şi obiceiurile din strămoşi.

De la început, am dorit ca proiectul nostru să devină un punct de sprijin şi de plecare în derularea unor  activităţi filantropice, de întrajutorare a celor aflaţi în necaz sau în imposibilitatea da a  asigura propriilor copii cele necesare vieţii de zi cu zi. Simultan, scopul nostru a fost să‑i sprijinim şi pe părinţi, cât şi pe copii, că nu putem exista ca neam fără frumoasele şi nemuritoarele noastre tradiţii şi obiceiuri din străbuni.

Aşa a luat contur principala activitate de colectare a fondurilor pentru semenii în nevoi, cu ocazia ,,Târgului de toamnă ‑ Ziua Recoltei“, pentru care familiile copiilor noştri se pregătesc cu mult timp înainte de ziua târgului. Cum? Pregătind cămara proprie pentru iarnă, cu tot felul de bunătăţi care se pot prepara din legume şi fructe; de la dulceaţă, gem, compot, până la ghivechi, zacuscă, murături… O parte din aceste produse sunt prezentate la Târgul de toamnă, vîndute, fondurile fiind destinate unor activităţi caritabile.

În toamna care s‑a încheiat deja, fondul colectat în modul amintit este destinat copiilor din localitatea Aldeşti, comuna Bereşti‑Meria, judeţul Galaţi, pentru a‑şi achiziţiona rechizite şcolare, jucării, hăinuţe, produse de igienă personală, inclusiv daruri de Moş Crăciun. O parte din fonduri este rezervată unor activităţi educative, între acestea posibilitatea de a le asigura vizite la diferitele muzee şi locuri de joacă din municipiul Galaţi.

De la an la an, pe parcursul derulării acestui proiect, numărul partenerilor noştri a crescut, având alături de noi Inspectoratul Școlar Judeţean Galaţi, Biblioteca Judeţeană ,,V. A. Urechia“, Casa Corpului Didactic ‑  Galaţi, Școala Gimnazială nr. 33 şi alte unităţi şcolare, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, toţi având acelaşi scop ‑ ,,fapta cea bună“.  Plecând de la ideea că tânăra generaţie  trebuie să crească în dragostea faţă de aproapele, să‑şi manifeste grija şi sprijinul faţă de cei aflaţi în necaz avem certitudinea că truda noastră nu a fost în zadar.

Prezb. Mihaela Mitu