Pelerinaj cu părticica din lemnul Sfintei Cruci şi cu moaştele Sfinţilor Andrei şi Nicolae în municipiul Brăila

Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae
Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae

În cadrul sărbătorilor Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul spiritual al municipiului Brăila, sâmbătă, 4 decembrie a.c. a avut loc pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor”, desfăşurat în cadrul parohiei brăilene „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Programul a debutat cu săvârşirea slujbei Vecerniei şi Litiei de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din parohie şi din municipiu.

În acest context a fost adusă şi prezentată spre închinare, tuturor celor prezenţi noua raclă cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflate de aproape două secole în tezaurul spiritual al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De asemenea, pelerinii s-au mai putut închina şi la moaştele Sf. Ap. Andrei şi ale Sf. Ierarh Nicolae, aflate în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale din Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit credincioşilor despre neputinţa vieţuirii umane, fără ajutorul şi pronia lui Dumnezeu. În acest sens Înaltpreasfinţia Sa a adus drept model pe sfinţi, care aveau permanent mintea şi inima la Dumnezeu şi tot ceea ce săvârşeau era spre slava Creatorului tuturor. Mintea lor curată şi fără de prihană a alcătuit rânduieli şi imnuri la diferite momente liturgice, din timpul anului bisericesc. În acest sens, chiriarhul locului a vorbit despre viaţa şi opera Sfântului Ioan Damaschin, cel care a alcătuit prima Dogmatică ortodoxă şi Octoihul, care cuprinde un impresionant număr de texte liturgice, precum şi de Sfântul Sava cel Sfinţit, cel ce a aşternut pe hârtie rânduielile tipiconale ale Bisericii Răsăritene.

Cuvânt de folos al chiriarhului Dunării de Jos către credincioşii brăileni
Cuvânt de folos al chiriarhului Dunării de Jos către credincioşii brăileni

La finalul slujbei s-au oferit tuturor copiilor şi tinerilor prezenţi la eveniment pachete cu dulciuri, precum şi daruri de suflet constând în cărţi de rugăciune şi iconiţe.

Participant