Sfântul Apostol Andrei ocroteşte Galaţiul

La fel ca în fiecare an, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei i-a chemat pe credincioşii din oraşul Galaţi şi nu numai, la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, pentru a prăznui, în comuniune de rugăciune pe întâiul chemat Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos şi ocrotitorul spiritual al României, dar şi al eparhiei şi al oraşului de la Dunăre.

IMG_0772
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei

Pe tot parcursul lunii noiembrie, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat numeroase manifestări liturgice, pastoral-misionare, catehetice, edu-caţionale şi social-filantropice, dedicate Sfântului Apostol Andrei, programe ce culminează cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în toate bisericile din oraş în ziua hramului.

Astfel, la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei”, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de ierarhi din care au făcut parte, alături de ierarhul-gazdă Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos: Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ignatie de Dimitriada (Grecia), Preasfinţitul Episcop Corneliu al Huşilor, Preasfinţitul Episcop Visarion al Tulcii şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în prezenţa autorităţilor locale, civile şi militare, elevi, profesori şi a unei mari mulţimi de credincioşi.

Şi în acest an, pe parcursul zilelor Sărbătorilor Galaţiului, mii de credincioşi pelerini au avut prilejul şi bucuria de a se putea închina la moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, precum şi la părticica din lemnul Sfintei Cruci. Pelerinajul la sfintele moaşte de pe esplanada Catedralei din Galaţi nu s-a oprit niciun moment în cele trei zile de sărbătoare. Mii de credincioşi gălăţeni şi nu numai şi-au adus prinosul de rugăciune către Sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu, unii dintre ei mărturisindu-ne că: „Am venit să ne binecuvânteze Sfântul Andrei, să ne dea sănătate, înţelepciune, că dacă le avem pe acestea, le facem pe toate în viaţă!” sau că „Suntem de la Ianca şi am venit cu un grup de 20 de persoane, împreună cu preotul paroh, ca să ne închinăm la sfintele moaşte şi să ne rugăm pentru sănătate şi ca să ni se îndeplinească toate dorinţele cele bune!”

Evlavie şi solemnitate la Galaţi

După Sfânta Liturghie, la momentul cuvenit mesajelor, Preasfinţitul Părinte Visarion a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat ierarhului, clerului şi credincioşilor de la Dunărea de Jos: „Ziua de 30 noiembrie are o semnificaţie deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română care îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, această zi fiind proclamată şi cinstită drept Sărbătoare bisericească naţională a României, din anul 2001, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Aspect din timpul săvârşirii Sfintei Liturghii
Aspect din timpul săvârşirii Sfintei Liturghii

Astfel, cu o zi înainte de Ziua naţională politică a României, 1 decembrie, când aniversăm formarea Statului naţional unitar, poporul român are şi o zi naţională creştină, în care este prăznuit cel căruia i se datorează formarea sa ca popor creştin.

Este o sărbătoare a întregii Ortodoxii româneşti şi o sărbătoare specială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Sfântul Apostol Andrei fiind şi ocrotitorul spiritual al Municipiului Galaţi.

Remarcăm şi în acest an programul deosebit de variat pe care l-aţi pregătit şi care cuprinde manifestări bisericeşti, educaţionale, culturale misionare, pastorale şi filantropice. Ne bucurăm că odată cu organizarea Sărbătorilor spirituale ale oraşului Galaţi multe din evenimente tind să devină tradiţie, cum ar fi concursurile şcolare din cadrul programelor „Hristos împărtăşit copiilor“ şi „Alege şcoala“, Simpozionul interseminarial, organizat de Seminarul „Sfântul Apostol Andrei“, concertul tinerilor de la seminariile eparhiale vecine şi mai ales procesiunea cu Sfânta Cruce şi sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei.

Toate aceste manifestări sunt însă completate de altele noi. Astfel, anul acesta pot fi venerate moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina (Grecia), aduse la Galaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada.

Vă adresăm alese felicitări şi pentru inaugurarea unei noi secţii a Bibliotecii eparhiale şi urăm redacţiei periodicului eparhial „Călăuză Ortodoxă“, la două decenii de apariţie neîntreruptă, cât mai multe reuşite.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Vă adresăm, Înaltpreasfinţia Voastră, calde şi frăţeşti urări de sănătate şi pace, bucurie şi ajutor mult de la Dumnezeu în activitatea pastorală şi misionară, naţională şi internaţională pe care o desfăşuraţi cu multă dăruire şi înţelepciune.”

„Sfântul Andrei cheamă sfinţi!”

Câştigătorii concursului anual pe teme de religie, premiaţi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Câştigătorii concursului anual pe teme de religie, premiaţi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a subliniat rolul gălăţenilor în sporirea evlaviei şi a cultului faţă de Sfântul Apostol Andrei, prin Seminarul teologic gălăţean, care îi poartă numele de mai bine de un secol, precum şi prin chemarea sa ca ocrotitor spiritual al oraşului în anul 1992: „Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ignatie de Dimitriada, o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, împreună cu o bucăţică din omoforul său se află la Galaţi. Astfel, la sărbătoarea sa, Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului nostru, cheamă sfinţi! Aşa precum face Sfânta Parascheva şi Sfântul Dimitrie cel Nou! Căci aşa ne-a învăţat, în Moldova, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a chemat în anul 1996, de la Patras, moaştele Sfântului Andrei la Iaşi şi apoi la Galaţi.

600 000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei astăzi. Dar să vedem statisticile şi să observăm că în 1996 puţini români purtau acest nume şi să vedem ce a însemnat venirea moaştelor sale la Iaşi şi Galaţi. Căci Galaţiul este primul oraş din România care a cerut, în anul 1992, prin Consiliul municipal de atunci, un ocrotitor spiritual, iar noi am considerat că acesta trebuie să fie Sfântul Andrei, pentru că aici, la gurile Dunării Sfântul Apostol Andrei este dintotdeauna Apostolul creştinătăţii răsăritene deschise spre Occident.

Şi Odessa şi Kievul şi România toată, dar şi Grecia şi Patriarhia de Constantinopol cinstesc astăzi pe Sfântul Andrei. Iar în România, prima instituţie care l-a primit ca ocrotitor al ei este Seminarul Teologic, fiind cerut de către cel ce a zidit această catedrală, Episcopul Pimen Georgescu, împreună cu ministrul Spiru Haret, prin înaltul decret al ctitorului acestei catedrale, Regele Carol I, care a cinstit astfel independenţa de stat a ţării, dar şi «unirea cea mică» din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iar noi astăzi cinstim aici, ca şi mâine la Alba Iulia şi la Bucureşti, unitatea noastră naţională, bisericească, dar şi de stat!”.

Pelerini veniţi la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Catedrala din Galaţi
Pelerini veniţi la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Catedrala din Galaţi

Ucenici la „Şcoala” Sfântului Andrei

Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada, cel care a adus din Grecia, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, racla cu părticele din moaştele şi omoforul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, a rostit un cuvânt de mulţumire pentru primirea călduroasă şi i-a felicitat pe locuitorii Galaţiului pentru manifestările organizate cu acest prilej: „Vă mulţumesc călduros pentru invitaţia pe care mi-aţi adresat-o de fi astăzi prezent în mijlocul creştinilor gălăţeni la sărbătoarea mare a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Pentru mine astăzi, este un pelerinaj sfânt: în primul rând la sfântul altar al catedralei în care am slujit, în al doilea rând la urmele deosebite lăsate de greci în eparhia dumneavoastră!

Am văzut în câteva zile cum poporul Eparhiei Dunării de Jos împreună cu Înaltpreasfinţia Voastră comunică foarte bine cu cerul, cu Dumnezeu! Punctul culminant al acestei comuniuni a fost Sfânta Liturghie ce s-a săvârşit astăzi! Dar am văzut şi filantropia Eparhiei Dunării de Jos, care este foarte mare, foarte frumoasă, ceea ce înseamnă că aveţi mâinile nu numai ridicate către cer, ci şi către aproapele dumneavoastră! Am văzut cum filantropia este extinsă în toate domeniile şi activităţile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De aceea vreau să vă spun, din inimă, că zilele acestea am fost un student care a studiat foarte bine ce înseamnă Ortodoxia din România şi din Arhiepiscopia dumneavoastră!

Vreau să vă felicit din inimă pentru cei 20 de ani arhipăstorire a Înaltpreasfinţiei Voastre, să felicit clerul, dar şi pe monahi şi monahii şi cel mai mult vreau să felicit poporul cel minunat de la Dunărea de Jos!

Vă trasmit de la Mitropolia de Dimitriada din oraşul Volos, felicitările credincioşilor greci, dar şi binecuvântările Preafericitului Părinte Arhiepiscop Ieronim al Eladei, dar şi ale tuturor ierarhilor Greciei.”

„Sfântul Apostol Andrei este printre noi!”

Ierarhii prezenţi la sărbătoare şi-au exprimat şi ei admiraţia faţă de evlavia credincioşilor gălăţeni şi faţă de comuniunea harică cu Sfântul Andrei. Mai întâi, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor a mărturisit că: „Realizările de aici, de la Dunărea de Jos sunt pentru noi, un prilej de bucurie, un imbold de a urma şi de a ridica ruinele Episcopiei Huşilor, acolo unde odinioară Episcopia aceasta, mult încercată şi sacrificată, a fost înainte de anul 1949.

Primiţi, iubiţi fraţi şi surori în Domnul, binecuvântarea Sfântului Apostol Andrei, bucuria şi rugăciunea care ne unesc pe toţi şi, în acelaşi timp, felicitările şi mulţumirea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, şi tuturor fraţilor care astăzi am dat mărturia cea bună, aşa cum Sfântul Apostol Andrei s-a făcut călăuză fratelui său, zicând: «Am găsit pe Mesia, Care Se cheamă Hristos!»”.

La rândul său, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii a binecuvântat pe cei prezenţi, spunând: „Fie ca ziua de astăzi să fie o zi binecuvântată pentru fiecare dintre noi; sus, în cer, Sfântul Apostol Andrei, împreună cu toţi sfinţii care au odrăslit din neamul nostru românesc să se roage pentru noi; şi noi să ne rugăm ca Dumnezeu să ne învrednicească să ducem pe mai departe şi să păstrăm darul unităţii spirituale a Bisericii străbune, dar şi darul unităţii naţionale, câştigat cu atâta jertfă la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.”

Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi

Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a felicitat pe ierarhul, slujitorii şi dreptmăritorii creştini de la Dunărea de Jos care au făcut această sărbătoare în cinstea Sfântului Apostol Andrei, şi a mărturisit: „Venirea mea aici se datorează Înaltpreasfinţitului Părinte Casian. Dacă Sfântul Apostol Andrei a fost cel întâi chemat la Apostolat, Înaltpreasfinţia Sa ne-a chemat pe fiecare dintre noi să mărturisim credinţa pe care Sfântul Apostol Andrei a însămânţat-o aici şi faptul că cel puţin de douăzeci de ani de zile, toate bucuriile pe care dumneavoastră le trăiţi aproape de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian se datorează în primul rând mijlocirii Sfântului Apostol Andrei. Şi am fost chemaţi aici să vedem că Sfântul Apostol Andrei este printre noi, prin moaştele sale şi prin rugăciunile sale! Şi aşa după cum mărturiseşte şi dinamica lucrărilor de aici, şi noi să mărturisim credinţa, ca şi noi să fim chemaţi în Împărăţia lui Dumnezeu!”.

Inaugurarea noii săli a bibliotecii Centrului Eparhial

La finalul Sfintei Liturghii au fost premiaţi cei mai merituoşi elevi din şcolile şi liceele din oraş care au participat la tradiţionalul concurs pe teme de religie intitulat „Sfinţii-dascălii dreptei credinţe şi mijlocitorii darurilor lui Dumnezeu”, concurs închinat Sfântului Apostol Andrei.

Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
Binecuvântarea şi inaugurarea noii biblioteci a Centrului de studii teologice din cadrul sălii „Episcop Chesarie Păunescu” din incinta Centrului Eparhial Galaţi

Tot în această zi, soborul arhiereilor şi oaspeţii prezenţi la eveniment, au inaugurat biblioteca Centrului de studii interdisciplinare ,,Sf. Ioan Damaschin” din cadrul sălii „Episcop Chesarie Păunescu”, ce cuprinde peste 8.000 de volume cu lucrări de referinţă din literatura teologică, în limbile greacă şi latină, precum şi în limbi de circulaţie internaţională. De asemenea, ierarhii prezenţi au binecuvântat lucrările de restaurare şi înnoire efectuate la clădirea sediului administrativ din cadrul Centrului Eparhial Galaţi.

A consemnat
Adrian Portase