Sărbătoare în Parohia „Sfinţii Gherman şi Ioan Casian“ din Galaţi

Zi de sărbătoare în Parohia „Sf. Gherman şi Ioan Casian” din Galați

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV‑lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Sărbătoarea este, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12‑18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a Ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În acest an, în ajunul sărbătorii, o parte din preoţimea municipiului Galaţi a pornit în tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian pe Bulevardul „Marea Unire“ din Galaţi până la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.  Racla cu o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian se află în patrimoniul sacru al Reşedinţei Eparhiale şi a fost adusă spre închinare de o delegaţie a Centrului Eparhial, în frunte cu Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cadrul sărbătorii, Ierarhul Dunării de Jos ‑ înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galaţi ‑, a săvârşit slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi şi a apreciat lucrarea pastorală de la această biserică gălăţeană.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii din urbea gălăţeană s‑au închinat şi au sărutat sfintele moaşte cu evlavie şi bucurie duhovnicească. În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 20 de familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Gherman şi Ioan Casian“ a pregătit peste 300 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe în aceste zile de hram.

Pr. Rareş Bucur