Pelerinajul, mărturisire a unităţii de credinţă şi îmbogăţire a vieţii duhovniceşti

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina

Prezenţa la Brăila, în zilele de sărbătoare închinate ocrotitorului urbei, Sfântul Ierarh Nicolae, ne‑a bucurat pe noi brăilenii cu un frumos şi mult‑aşteptat pelerinaj la moaştele Sfântului Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie, aduse spre închinare de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Du­nării de Jos.

Și în acest an, credincioşii şi‑au dat întâlnire la vechea Biserică brăileană a Sfântului Ierarh Nicoale, sărbătoarea fiind pentru mulţii rugători o mare binecuvântare, deoarece, pelerinajul la moaştele sfinţilor este un prilej înălţător de sporire a comuniunii şi a bucuriei creştine. Cum s‑a încetăţenit, praznicul a debutat prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“.

Credinţa, rugăciunea, cinstirea cu evlavie a sfintelor moaşte unesc paşii noştri văzuţi cu paşii cei nevăzuţi ai lui Dumnezeu şi ai Sfinţilor Săi. Prin participarea la viaţa Bisericii, fiecare pas este o altă mică treaptă pe care încercăm să o urcăm pe calea desăvârşirii în Hristos.

În preziua praznicului, Înalt­preasfinţitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit sluba Litiei, dar a adresat şi cuvânt de folos pentru cei prezenţi, subliniind importanţa sărbătorii pentru brăileni, şi nu numai pentru ei, frumuseţea şi beneficiile fiecărei întâlniri cu Sfinţii lui Hristos, care ne aduc binecuvântare şi bogate roade pentru suflet. Mai mult, pelerinajul este un prilej de sporire a comuniunii creştine.

În semn de binecuvântare, în seara dinaintea hramului, pe bulevardul principal al oraşului Brăila, au fost  purtate în procesiune moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie, atât de îndrăgiţi de credincioşi. Avem bucuria, în preajma acestei sărbători, de a primi sufleteşte în mijlocul nostru pe Sfântul Ierarh Nicolae, aducător de daruri, în special pentru copii şi tineri“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Sărbătoarea a continuat în ziua de 6 decembrie, zi care a încheiat seria de manifestări pas­to­ral‑misionare, culturale şi social‑filantropice, organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila.

Clerici, autorităţi civile şi militare, credicioşi şi pelerini veniţi din diferite zone ale ţării, au adus cinstire Sfântului Ierarh Nicolae, în locaşul de cult închinat acestuia, care, a devenit neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor dornici să intre în comuniune liturgică cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi cu preoţii ce au format soborul slujitor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, care ‑ la momentul chinonicului  ‑ a  susţinut un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae la Brăila

În cuvântul de învăţătură, Înalt­preasfinţia Sa a arătat că Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai creştinătăţii ortodoxe, un personaj real în istoria Bisericii, descris ca fiind „chip al blândeţilor şi îndreptător al credinţei“, cum rostim în acatistul său. De asemenea, Înalpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos a reliefat importanţa educaţiei religioase, prin care copiii şi tinerii devin făclii luminoase şi ne transmit şi nouă starea de bucurie sufletească  a sărbătorilor.

La sărbătoarea sa, Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul municipiului Brăila, a adunat o mulţime de credincioşi de toate vârstele, maturi şi tineri, astfel, descoperindu‑se dragostea pentru Sfântul Nicolae, faţă de Biserică şi de sfintele slujbe. A chemat de asemenea pe cei mai performanţi profesori şi elevi, care au fost premiaţi pentru competenţele lor deosebite. Sărbătoarea a generat, la fel ca în anii de până acum, o serie de programe social‑filantropice în parohii şi în centrele parohiale, pentru ca, astfel, să continuăm mai departe pe calea postului, către sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, prin săvârşirea faptelor milei creştine. Să ne rugăm continuu ca sufletele şi inimile credincioşilor din oraşul acesta  să se bucure din bucuria Sfântului Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila“.

Activităţile cultu­ral‑ edu­­­caţio­nale şi filantopice s‑au desfăşurat cu mult timp înaintea praznicului Sfân­tului Ierarh Nicoale, în grija Sfântului fiind copiii necăjiţi, familiile cu mulţi copii, văduvele, bolnavii singuri şi neajutoraţi.

Și în acest an, au fost în grija blândului Sfânt Ierarh Nicolae şi cei mai buni elevi la învăţătură din judeţul Brăila. Motiv pentru care, Sfântul ‑ prin mâna Chiriarhului Dunării de Jos ‑ a premiat zece tineri olimplici, reprezentanţi ai Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“, ai Colegiului Naţional „Gheorghe M. Murgoci“, ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga“ şi ai Liceului Pedagogic „D.P. Perpessicius“ din Brăila. Mulţumiri şi premii au primit şi profesorii, patru la număr, care au coordonat activităţile programului „Hristos împărtăşit copiilor“ de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicoale“. Aceştia au primit diplome, premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, în valoare de 8.000 lei.

Ceilalţi copii şi tineri prezenţi au primit daruri constând în 1000 de pachete cu alimente, dulciuri şi multe alte bunătăţi. Pentru întreaga manifestare s‑au  alocat aproape 20.000 lei.

Și în acest an centenar, la pelerinajul cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Nectarie au adus cinstire peste 10.000 de pelerini, „călători pe calea sfinţilor“.

Alin Constantin