Prelatul prof. H.C. Manfred Wagner – constructor de „punţi“ spirituale

Aflând cu tristeţe de trecerea la cele veşnice a Prelatului Prof. h.c. Manfred Wagner, personalitate marcantă a Bisericii Evanghelice Luterane de Baden‑Würtemberg şi promotor al cooperării pe plan cultural‑educaţional şi social‑filantropic dintre Biserica Evanghelică Luterană din Germania şi alte Biserici creştine, ne alăturăm şi noi, de la Dunărea de Jos, tuturor celor ce se roagă lui Dumnezeu pentru odihna sufletului lui.

Prin implicarea şi entuziasmul său, încă din 1997 a debutat un program de dialog inter‑creştin, prin invitarea, mai întâi, a tinerilor studenţi de la Galaţi în Germania, unde aceştia au cunoscut realităţile Bisericii Evanghelice Luterane, dar şi buna organizare a activităţii diaconale şi de slujire a aproapelui aflat în suferinţă. La rândul lor, studenţii teologi germani au avut ocazia să viziteze Eparhia noastră şi să se familiarizeze, la Dunărea de Jos, cu viaţa liturgică şi spiritualitatea Bisericii Ortodoxe, cu programele destinate copiilor, tinerilor şi persoanelor vârstnice, dar şi să se bucure de frumuseţea vetrelor noastre monahale. La cele mai multe dintre aceste vizite reciproce, Manfred Wagner a participat în mod direct, ca principal organizator şi moderator, ori atunci când nu a mai putut fi prezent fizic, ca susţinător fervent, prin toate mijloacele care‑i stăteau la îndemână. Astfel, de‑a lungul anilor, s‑au creat frumoase prietenii şi rodnice colaborări între tinerii noştri şi cei din Germania. În 2018 am marcat ce‑a de‑a 22‑a întâlnire de acest gen, într‑un dialog al iubirii şi al cunoaşterii în duh de respect reciproc.

Prelatul Prof. H.C. Manfred Wagner vorbind la demararea proiectului „Galați ‑ 2020“

Nu uităm, de asemenea, dotările deosebite pentru Orfelinatul Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ (bucătăria modernă) şi Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ (laboratorul de informatică) din Galaţi, oferite de Biserica Evanghelică din Landul Baden‑Würtemberg, prin mijlocirea şi entuziasta susţinere a lui Manfred Wagner, pe atunci membru al Consiliul superior bisericesc din Stuttgart. Cu acest prilej, în anul 2000, am primit vizita Episcopului de Stuttgart, Eberhardt Rentz în Eparhia Dunării de Jos, însoţit de distinsul său colaborator, pe care astăzi îl conducem pe ultimul drum.

Pentru sprijinul constant şi consistent oferit Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2001, i‑am acordat prof. h.c. Manfred Wagner, în Catedrala din Galaţi, cea mai înaltă disticţie bisericească: Ordinul „Crucea Sfântului Apostol Andrei“.

În anul 2003, la invitaţia episcopului prof. dr. Gerhard Mayer, personalitate marcantă a şcolii teologice biblice din Germania, am avut bucuria de a vizita şi cunoaşte parohii şi instituţii caritabile, administrate de Episcopia de Stuttgart, iar în anul următor Domnia Sa a venit la Galaţi, însoţit de Manfred Wagner, consilierul său pentru Parteneriatul cu Europa de Est.

Prelatul Prof. H.C. Manfred Wagner, gazdă pentru Ierarhul Dunării de Jos

Anul 2014 marchează o nouă etapă în istoria relaţiilor de parteneriat dintre Bisericile noastre, prin faptul că la inţiativa ÎPS Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei şi Europei de Nord şi a Prelatului Manfred Wagner, împreună cu Noi, a fost lansat Programul „Galaţi 2020“ cu scopul de a contribui la dezvoltarea din punct de vedere social, cultural, educaţional şi economic a Regiunii de sud‑est a României, prin încurajarea iniţiativelor locale în domeniile sănătăţii, agriculturii, turismului şi comerţului. Una dintre reuşitele acestui proiect îl reprezintă demararea procedurilor tehnice şi de finanţare în vederea construirii unei Clinici pentru Copii bolnavi de Cancer, în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie „Sf. Ioan“ din Galaţi, la care au fost implicaţi atât reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice din Württemberg şi ai Bisericii Ortodoxe Române, cât şi experţi în construcţia de spitale, autorităţi locale şi cadre didactice universitare din domeniul medical.

Constructor de „punţi“ spirituale între credincioşii din diferite popoare ale Europei, el ne‑a lăsat o lumină vie a omului lui Dumnezeu, care îi iubeşte pe alţii mai mult decât pe sine însuşi.

Transmitem sincere condoleanţe doamnei Solveig Wagner, familiei îndoliate şi conducerii Bisericii Evanghelice Lutherane.

Dumnezeu Cel milostiv şi de oameni iubitor să‑i răsplătească faptele iubirii de oameni în Împărăţia Sa cea cerească.

Dumnezeu să‑l ierte!

† Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

DATE BIOGRAFICE

Manfred Wagner a slujit ca pastor luteran în landul Baden‑Württemberg, la Reutlingen.

S‑a implicat în mod deosebit în dialogul dintre Biserica Luterană şi Bisericile Ortodoxe.

Din anul 1988 a fost numit în funcţia de consilier bisericesc pentru relaţii europene şi internaţionale, în Consiliul superior bisericesc din Stuttgart, iar între 2001‑2011 a îndeplinit funcţia de responsabil al Bisericii Evanghelice Luterane din Württem­berg pentru Par­te­ne­riatul cu Europa de Est.

Din această poziţie a iniţiat numeroase proiecte de ajutor în ţările din Europa de Est, printre care şi în România.

A fost timp de 11 ani în consiliul director al programului de burse de studiu al organizaţiei evanghelice Diakonisches Werk.

Pfr. Manfred Wagner a fost distins în anul 2001, de către ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu Ordinul „Crucea Sfântului Apostol Andrei“, pentru ajutorul constant oferit Orfelinatului Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ şi Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.