O nouă ,,catedrală a credinţei” se va ridica în localitatea Matca din judeţul Galaţi

În data de 24 octombrie a.c., trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a sfinţit locul pentru ridicarea unei noi biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” în localitatea Matca din judeţul Galaţi.

Img 282_renamed_13227După ce au participat la resfinţirea Catedralei „Sf. Mc. Gheorghe” din municipiul Tecuci, la ceas de vecernie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, Preasfinţitul Episcop Corneliu al Huşilor şi Preasfinţitul Episcop Visarion al Tulcii au vizitat comuna gălăţeană Matca, acolo unde suflarea creştinească aştepta cu nerăbdare binecuvântarea locului ales pentru ridicarea sfântului lăcaş al parohiei Matca V.

Periplul pastoral a debutat cu vizitarea şi binecuvântarea lucrărilor la două noi biserici care se înalţă în localitate: biserica „Sf. Arhangheli” a parohiei Matca II şi biserica „Sf. Ioan Casian” a parohiei Matca V.

Biserică închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către cei trei ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi.

Tălmăcind semnificaţia acestui binecuvântat moment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a arătat:  „În Anul Crezului Ortodox şi în cinstea venirii Sfintei Cruci la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou de la Bucureşti, am ales acest hram, pentru că prin aceşti sfinţi vom învăţa de ce trebuie păzit Crezul Ortodox.

Între aceşti sfinţi care, de astăzi, vă sunt şi mamă şi tată, nu stau alte lucruri trecătoare, ci doar Crucea cea de viaţă făcătoare, care uneşte cerul cu pământul şi îmbrăţişează toată lumea! Sfântul Împărat Constantin a văzut Sfânta Cruce pe cer şi a învins, iar maica sa, împărăteasa Elena, a descoperit Crucea Domnului în pământ, ceea ce arată că Sfânta Cruce este scara care uneşte cerul cu pământul şi braţele care ne unesc pe noi toţi.

Taina aceasta este mare! Ieri am hotărât a veni aici! Am fost convins de hărnicia şi credinţa mătcaşilor şi pentru aceasta sunt însoţit astăzi de doi ierarhi prieteni: Ppreasfinţitul Corneliu al Huşilor şi Preasfinţitul Visarion al Tulcii. Datorăm bucuria de astăzi unui fiu de seamă, iubitul frate Mihail al Australiei şi Noii Zeelande. Pentru dragostea de el, care a gândit şi a început locul acesta, am venit noi astăzi aici!

Datorită credinţei şi râvnei dumneavoastră, aici, în această comună, vor fi şapte catedrale ale credinţei! Acestea sunt bucuria şi taina de astăzi şi trebuie să mulţumim lui Dumnezeu şi Sfinţilor lui pentru astfel de prilejuri binecuvântate!”.

„O capodoperă a hărniciei oamenilor din Matca”

La rândul lor, ierarhii invitaţi au dat glas bucuriei duhovniceşti. Mai întâi, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a arătat că „este o mare bucurie pentru noi să ne aflăm în această comună care are deja un renume naţional, şi să admirăm hărnicia oamenilor! În acelaşi timp ne dăm seama şi de greutăţile prin care treceţi, pentru că munca dumneavoastră, din nefericire, nu este apreciată la justa valoare, iar ceea ce se produce este de multe ori nevoit a se vinde la preţuri foarte mici şi, mai mult, aproape că se munceşte pe degeaba!

Dar admir perseverenţa cu care nu vă uitaţi tradiţia localităţii de a cultiva legume! Noi vă ajutăm cu rugăciunea şi vă felicităm foarte mult pentru faptul că în această localitate frumoasă există aşa de frumoase biserici şi, în acelaşi timp, aveţi preoţi foarte vrednici, iar un episcop este născut în acest sat – Preasfinţitul Mihail.

Ridicarea unei biserici propune două lucruri: în primul rând, recunoştinţă şi mulţumire aduse lui Dumnezeu pentru darurile primite, şi cele mai mari daruri sunt viaţa aceasta pe care o trăim şi bucuria de a vedea creaţia lui Dumnezeu; iar în al doilea rând este o cerere continuă, prin care ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea mila, ajutorul şi binecuvântarea Sa. Fără acestea nu putem face nimic în această lume!

Aceste biserici de aici sunt o capodoperă a hărniciei oamenilor din Matca!”.

„Adevărate catedrale ale credinţei!”

Img 291_renamed_16373La rândul său, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a adresat un scurt cuvânt duhovnicesc credincioşilor din Matca: „Mă bucur în chip deosebit că suntem împreună în această localitate cu nume istoric din aceste părţi ale Tecuciului binecuvântate de Dumnezeu. De mult am auzit de localitatea Matca; ştiam că aici sunt oameni evlavioşi, care iubesc pământul românesc şi credinţa strămoşească. De aceea, m-am bucurat să vin astăzi pentru prima dată în această localitate şi să văd salba aceasta de şase biserici, care sunt adevărate catedrale ale credinţei care împodobesc acest pământ binecuvântat. Să vă ajute Bunul Dumnezeu ca prin jertfa dumneavoastră pentru Casa Domnului să vedeţi crucea aceasta pe care astăzi am înfipt-o în pământ ridicată pe turla noii biserici!”.

Pc protoiereu de Tecuci, pr. Gheorghe Joghiu, a mulţumit înalţilor oaspeţi pentru binecuvântarea şi participarea la acest eveniment deosebit din viaţa comunităţii creştineşti de la Matca, arătând: „Ziua de astăzi transformă, prin încărcătura sa liturgică, într-un colţ de rai. Dorim ca această prezenţă a Înaltpreasfinţiilor şi Preasfinţiilor Voastre să fie o pregustare a raiului pentru creştinii din Matca, cei care au dorit să facă bucurie şi să ofere bucurie prin aşezarea acestui loc de rugăciune, de pomenire şi de mântuire!”.

Prezent la acest moment de sărbătoare, primarul comunei, dl Nelu Costea, a mărturisit în numele comunităţii că „este un lucru sfânt şi dumnezeiesc aici, pentru că astăzi participăm la un asemenea eveniment. O binecuvântare mai mare ca aceasta nu cred că am fi putut avea în localitatea noastră şi, pentru aceasta, vă mulţumesc din suflet!”.

Locul pentru zidirea noii biserici se află aproape de casa natală a Preasfinţitului Părinte Mihail, Episcopul românilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă, originar din această comună. În apropierea locului de construcţie se vor ridica mai întâi un paraclis şi un centru social-pastoral pentru copiii şi bătrânii din parohie.

A.P.