Peste o sută de parohii binecuvântate de Maica Domnului

Şi în acest an, 2017 ‑ „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti“ şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română“ ‑ creştinii din judeţul Galaţi s‑au bucurat, în Postul Adormirii Maicii Domnului, de binecuvântarea Icoanei Maicii Domnului de la Adam.

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, „Sfânta de la Adam“, cum este cunoscută în popor, i‑a vizitat la ei acasă pe credincioşii şi iubitorii de Dumnezeu, fiind purtată de  măicuţele de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din Adam în peste o sută de parohii din protopopiatele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor, Covurlui şi Nicoreşti.

Icoana făcătoare de minuni de la Adam veghează în dealul „Apărătura“ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Adam,  comuna Drăguşeni, judeţul Galaţi, de la mijocul veacului al XVI‑lea şi încă de pe atunci este cunoscută ca aducătoare de ploaie, vindecătoare de multe boli şi suferinţe şi îndrumătoare în credinţă. Prin ani, Icoana de la Adam ne‑a făcut părtaşi la multe bucurii, ne‑a binecuvântat cu ploie, a adus  belşug pentru câmpurile şi holdele noastre, i‑a întărit în credinţă pe oamenii acestor locuri.

Pelerinajul din vara lui 2017 a început în prima zi a lunii august, prin aşezările vecine din Protopopiatul Tg. Bujor, iar în ziua de cinci august a trecut graniţa în municipiul Galaţi, unde a binecuvântat creştinii din parohia Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, pentru ca, în după amiaza aceleiaşi zile, Maica Domnului să ne unească în rugăciune la biserica „Mavromol“.

De aici, la timpul privegherii, un lung şir de pelerini s‑a îndreptat spre Biserica „Precista“, mănăstirea‑fortăreaţă din municipiul Galaţi care de la mijlocul veacului al XVII‑lea stă de veghe la mila 80 a Dunării. Pe tot parcursul nopţii de cinci spre şase august, credincioşii din  municipiul nostru au venit ca să o preacinstească pe Maica lui Dumnezeu, să‑I mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra noastră, la Dunărea de Jos. Gălăţenii i‑au încredinţat „Maicii Vieţii“,  spre alinare, dorurile, durerile şi neputinţele.

În următoarea seară, după ce a binecuvântat credincioşii din mai multe parohii, inclusiv cei din parohia „Schimbara la Faţă a Mântuitorului, punctul central al pelerinajului a fost biserica „Sfânta Ana“ din Galaţi, unde mii de pelerini au venit să i se închine Maicii lui Dumnezeu, în semn de preacinstire.

Pelerinajul cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam

Pelerinajul a continuat în celelalte protopopiate de Tecuci, Covurlui şi Nicoreşti, pentru ca în seara de 14 august, Maica Domnului să‑i primească pe credinioşii gălăţeni, şi nu numai, acasă, în dealul „Apărătura“, la Mănăstirea Adam. Aici Părintele Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos şi un impresionat sobor de preoţi şi diaconi, maicile Sfintei Aşezări şi mulţi creştini au participat, după rânduială, la Prohodul Adormirii Maicii Domnului.

Ziua de 15 august, când prăznuim Adormirea Maicii Domnului, a fost un prilej de manifestare şi mărturisire a credinţei noastre străbune la cele două mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos, din aşezările monahale Adam şi Tudor Vladimirescu, în bisericile „Precista“ şi „Mavromol“ din municipiul Galaţi, dar şi în alte parohii din judeţul Brăila, parte a Eparhiei Dunării de Jos,  care au ca zi de hram unul dintre evenimentele importante din istoria mântuirii neamului omenesc.

Adresându‑se credincioşilor prezenţi în număr mare, la cele două mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a spus că „Maica Domnului este pentru noi toţi un model de jertfelnicie şi dăruire pentru celălalt, de aceea, după exemplul Maicii Vieţii trebuie şi noi, la rândul nostru, să dăm viaţă în jurul nostru prin tot ce facem!“

*

Credincioşi gălăţeni în rugăciune la Maica Domnului

Despre sfânta icoană a Maicii de la Adam  există tradiţia potrivit căreia ar fi fost adusă, prin părţile Adamului, la mijlocul veacului al XVI‑lea de un călugăr venit din Răsărit, care a dăruit‑o unui cioban iubitor de Dumnezeu. La început, Sfântul Odor a stat la temelia ridicării, „în codrii Ghenghii“, a unei biserici din lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae“. Acest prim locaş a ars şi în urma urgiei, doar Icoana  Maicii Domnului cu Pruncul „a fost găsită intactă, învelită într‑un cojoc“, reţinem din însemnările părintelui arhimandrit Ioanichie Bălan, în volumul Icoane făcătoare de minuni din România.

Când vremurile au fost prielnice, în dealul „Apărătura“ a fost ridicată Mănăstirea „Adam“, pri­ma biserică din cărămidă fiind zidită de boierul Adam Costea Moghilă (Movilă) şi sfinţită la 14 octombrie 1652. Icoana Maicii Domnului de la Adam a fost ferecată în argint în jurul anului 1732, dar urmele incendiului, al fumului de peste veacuri se văd şi astăzi pe Chipurile Sfinte. Până în 1833, la mănăstirea de la Adam a fost o obşte de călugări, apoi de maici. În 1959, prin decretul de desfiinţare a mănăstirilor, Sfânta Icoană de la Adam a fost încredinţată Mănăstirii Celic‑Dere, din judeţul Tulcea, pe atunci judeţ component al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. A revenit la Mănăstirea „Adam“ după 1990, loc de unde şi astăzi cheamă iubitorii de Dumnezeu la lumină şi la viaţă veşnică.

 Maria Stanciu