Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ‑ vindecător de trup şi de suflet

Sfânta Liturghie arhierească la hramul mănăstirii

În ajunul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic şi Tă­măduitor Pantelimon, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia la capela ocrotită de Sfântul Mucenic Pantelimon din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna“ din Galaţi. La slujba oficiată la Altarul de vară din curtea instituţiei medicale au participat cadre medicale, pacienţi internaţi şi rude ale acestora, precum şi simpli credincioşi din municipiu. Alături de cuvântul de mângâiere, Chiriarhul a oferit celor prezenţi iconiţe şi alte daruri de suflet.

În 27 iulie a.c., Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din staţiunea Lacu‑Sărat, din imediata apropiere a municipiului Brăila şi‑a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor, la care s‑au adăugat şi cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu‑Sărat.

Aşezământul monahal este loc al luptei duhovniceşti pentru monahiile care slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, dar şi centru pentru alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic.

Eveniment pastoral‑misionar şi social‑filantropic deopotrivă, hra­mul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroşi pelerini sosiţi în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu‑Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. La momentul liturgic cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşii primeniţi sufleteşte şi trupeşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „în acest mare dar de frumuseţe naturală pe care ni l‑a făcut Dumnezeu, în care stejarii seculari sunt ca nişte străjeri ai frumuseţii naturale, avem posibilitatea de a ne ruga celui ce este permanent în slujirea Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi în încercări şi în boli, Sfântului şi Tămăduitorului Pantelimon. Mântuitorul Iisus Hristos a aşezat pentru oameni o «clinică» aparte, o «clinică» de vindecare, care este Biserica Sa, loc autentic pentru tămăduirea de boli sufleteşti şi trupeşti“.

A urmat un moment emo­ţionant în care Părintele Arhiepiscop a mulţumit Milostivului Dumnezeu pentru binefacerile Sale revărsate asupra clerului şi credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos şi în mod special pentru părintele Mihail, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Treime“ – Buciumeni, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

La final a fost săvârşit parastasul pentru ctitori.

După tradiţie, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, harnicele şi inimoasele maici ale mănăstirii s‑au preocupat în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind hrană pentru fiecare dintre ei şi pentru un grup de 100 de persoane venite din Bucureşti în pelerinaj la hramul acestei mănăstiri.

Pr. Rareş Bucur