Evocarea savantului Alexandru Mironescu la Muzeul Eparhial din Galaţi

Evocarea savantului Alexandru Mironescu la Muzeul Eparhial

În data de 2 mai a.c., la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc un moment de evocare a prof. univ. dr. Alexandru Mironescu, savant, scriitor şi gânditor creştin de mare anvergură, membru al mişcării „Rugul aprins“, din care au făcut parte cei mai de seamă intelectuali şi români, până spre anii 1958.

La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, profesori de chimie, de fizică şi de limba şi literatura română, precum şi numeroşi elevi de la Colegiile Naţionale şi liceele din municipiul Galaţi.

În debutul întâlnirii, Înalt­preasfinţitul Părinte Arhiepiscop a creionat aspecte din viaţa şi activitatea marelui savant, după care al prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş a susţinut referatul cu titlul „Nemistuita taină în altarul fiinţei“.

Cu acest prilej, la Capela „Sfinţii Martiri Brâncoveni“, din cadrul Muzeului Eparhial a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru Alexandru Mironescu.

După acest moment de ru­găciune a urmat ceremonia de aşezare, în vitrinele Muzeului Eparhial, a plachetei de „Cetăţean de onoare“ – titlu oferit savantului, post‑mortem, de Primăria Tecuci, cu puţin timp în urmă.

La final, toţi cei prezenţi au avut ocazia de a vizita Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, un important obiectiv cultural al zonei de la Dunărea de Jos, şi nu numai, în care şi marele savant evocat îşi are locul său.

Evenimentul a constituit un prilej de redescoperire a personalităţii profesorului savant Alexandru Mironescu, a operei sale normative în domeniul ştiinţei (Chimie), dar mai ales a mesajului de adâncă trăire creştină şi românească, aşa cum transpare din multele şi foarte valoroasele sale lucrări.

Pr. Rareş Bucur