Educaţia creştină – „temă pentru toată viaţa“

Protoieria Făurei

Conferinţa preoţească din protoieria Făurei s‑a des­­­­fă­­şurat în ziua de 24 mai şi a fost deschisă  de Înaltpreasfinţitul  Chiriarh, care a arătat că „Educaţia este o «temă grea», care durează toată viaţa. Din nefericire, prea adesea, rămânem «restanţieri» la această materie. Omul bine educat nu lezează pe semenul său, nici măcar cu gândul sau cu privirea. Educaţia creştină subliniază mereu aceste valori sufleteşti care se impropriază, de către ucenic, prin efortul şi jertfa dascălului său”.

Rugăciune cu tinerii, în biserica din Făurei

Admirând panourile expuse de parohii, pline de imagini de la diverse activităţi educaţionale şi de creaţie ale copiilor (felicitări, aranjamente florale, origami etc.), Chi­riarhul  a  „provocat” ti­ne­­rii la un dialog viu privind diferenţa dintre lumea virtuală, atât de captivantă şi înşelătoare a internetu­lui şi con­creteţea vieţii, manifestată prin amintitele lucrări ale mâinilor harnice. O elevă a arătat că iia pe care o purta este o moştenire de la străbunica sa şi are peste 100 de ani:  „Fiecare ie are povestea ei. Cineva, mult mai înainte de noi, a lucrat‑o cu suflet, şi de aceea ea rezistă în timp” (Georgiana Stănescu, clasa a IX‑a – Liceul „C. Angelescu”, Ianca).

Între tinerii prezenţi, cei mai simpatizaţi s‑au dovedit a fi câţiva non‑conformişti, care cu multă deli­cateţe au mărturisit public că prezenţa lor acolo nu este în­tâm­plătoare; unul dintre ei a afirmat: „Am simţit că trebuie să vin aici şi mă bucur de aceasta!”;  altul a arătat: „Sufletul meu unic se află în armonie cu sufletele voastre, tot unice”.

Alături de tineri au luat cu­vântul prea cucernicul pr. Ciocâr­lan Cosmin (parohia Jirlău), prea cucernicul pr. Marius Sinca (parohia Movila Miresii), şi dna prof. Elena Cocârlea, de la Liceul – gazdă, care au adus în faţa celor prezenţi cazuri concrete de tineri excepţionali, implicaţi în viaţa Bisericii şi a Şcolii.