„De Crăciun fii mai bun!”: Proiecte filantropice de anvergură, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La finalul lunii decembrie 2015, Arhiepiscopia Dunării de Jos a iniţiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, un proiect care vizează familiile cu mulţi copii, care vieţuiesc în judeţele Galaţi şi Brăila. Cu aportul protoieriilor şi al parohiilor, în Eparhie au fost identificate 158 astfel de familii, care au între 5 şi 11 copii (între acestea se află şi 4 familii de preoţi), rezultând un număr total de 935 de copii.

Daruri pentru copii, de Crăciun (Aşezământul Eparhial „Sf. Vasile Mare“ din Galaţi)

Acestora li s‑a oferit, din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ajutoare financiare alimente tradiţionale pentru masa de Crăciun şi obiecte igienico‑sanitare de strictă necesitate, în valoare de 54.100 lei,. Printr‑un parteneriat pe care Arhiepiscopia l‑a încheiat cu lanţul magazine „Carrefour”, aceşti copii au primit daruri de Crăciun. De atunci, aceleaşi familii lor primesc săptămânal produse alimentare şi de igienă.

Tot aici amintim de faptul că, pe parcursul Postului Naşterii Domnului, în ˝Eparhie s‑au derulat colecte pentru sprijinirea familiilor sărace. Au fost susţinuţi astfel 3850 de adulţi şi 7.102 copii, din 3327 de familii, acest exerciţiu filantropic ridicându‑se la suma de 218.177 lei.

Gesturile Eparhiei au fost receptate cu multă emoţie, atât de copiii care s‑au bucurat din plin de darurile specifice sărbătorii Naşterii Domnului, dar şi de părinţii lor, care se luptă cu necazurile şi lipsurile, pentru a asigura urmaşilor lor o viaţă decentă şi condiţii minimale pentru a‑şi construi un viitor. Ca expresie a acestei stări de bucurie pe care   le‑au generat‑o tuturor iubirea creştină milostivă a dăruitorilor, la redacţie s‑au primit mai multe scrisori, din care spicuim simţămintele de recunoştinţă şi mulţumirea pe care le‑au adus acele familii – părinţi şi copii – Bunului Dumnezeu, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, angajaţilor „Carrefour”, preoţilor şi tuturor celor ce s‑au implicat în aceste acţiuni care au adus Crăciunul în sufletele unor oameni prea încercaţi de viaţă. Din mulţumirile acelor suflete spicuim, pentru cititorii noştri, câteva ecouri (Redacţia):

„Vă mulţumesc pentru darurile primite înainte de Crăciun, un sprijin salvator pentru noi, primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Cu banii ce i‑am primit (300 lei) am cumpărat cele necesare pentru a pregăti cum se cuvine sărbătorile de Crăciun. Astfel, şi copiii mei au putut să se bucure de Sfintele Sărbători. Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă dea sănătate!”.

(Feraru Florica, comuna Siliştea, judeţul Brăila)

„Sunt mamă a 5 copii şi din suflet vă mulţumim pentru ajutorul material de 250 de lei primit din partea Arhiepiscopiei şi a parohiei Siliştea. Astfel am putut procura alimente şi fructe pentru copii. Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să vă dea zile îndelungate şi sănătate!”.

(Ionel Ionela, comuna Siliştea, judeţul Brăila)

„Cu bucurie şi nădejde Vă mulţumim pentru ajutorul financiar primit în perioada sărbătorilor Naşterii Domnului. În ziua de Crăciun am fost prezenţi la Sfânta Liturghie, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Brăila şi I‑am mulţumit lui Dumnezeu pentru toate, dar mai ales pentru faptul că nu suntem singuri, că Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, prin intermediul parohiei, ne‑a dat putere să mergem mai departe cu nevoile din viaţa noastră. A fost important ajutorul acordat ‑ cei 300 de lei, cu care am reuşit să cumpărăm lemne de foc pentru iarnă. Dar mai ales acest gest ne‑a încălzit inimile, înţelegând că Dumnezeu lucrează prin oameni, pentru fiecare om. Vă mulţumim, rugându‑L pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească efortul şi darul şi să vă dăruiască împlinire şi bucurie”.

(Familiile Ciocan Nicolae şi Ciocan Gheorghe,

str. Braşoveni nr. 21, municipiul Brăila)

Colindători – Lieşti, decembrie 2015

„Am o familie formată din 5 copii: doi gemeni în vârstă de 9 luni, doi gemeni în vârstă de 8 ani, cu handicap, şi un copil în vârstă de 10 ani ‑ dintr‑o căsnicie anterioară. Ajutorul financiar în valoare de 250 lei a fost binevenit şi l‑am folosit în achiziţionarea de hăinuţe şi cadouri, de sfânta zi a Naşterii Domnului. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos pentru ajutorul acordat”.

(Barbu Mariean, comuna Măxineni, judeţul Brăila)

„Doresc să vă mulţumesc pentru ajutorul financiar pe care l‑aţi oferit familiei mele, prin intermediul bisericii „Sfinţii Arhangheli”, în valoare de 250 lei. Cu aceşti bani am putut oferi copiilor o masă mai consistentă de Sfintele Sărbători. Vă mulţumim, de asemenea, pentru bucuria sufletească pe care ne‑au adus‑o compasiunea şi dragostea dumneavoastră. Îi mulţumim lui Dumnezeu, Care vă călăuzeşte paşii spre bucuria copiilor noştri”.    

(Familia Mirică, strada Mihai Eminescu nr. 66, Brăila)

„Noi, preşcolarii Grădiniţei parohiale „Sf. Împăraţi” – Ireasca: Sarra‑Nicol, Alessia‑Maria, Flavius‑Nicuşor, Vlăduţ‑Ionuţ, Mihaela‑Maricela, Iulia‑Beatrice, Andra‑Elena, Ioana, Alexandru‑Gabriel, Maria‑Alexan­dra, Eduard‑Andrei, Ionica şi Vasile împreună cu doamna educatoare Aura Poiană şi cu părintele Emilian Gotu, mulţumim Părintelui Arhiepiscop Casian pentru ajutorul financiar pe care ni l‑aţi oferit pentru reabilitarea, înfrumuseţarea şi dotarea grădiniţei noastre. Prin alocarea acestui sprijin financiar de 25.000 lei, încă şi încă odată, v‑aţi arătat şi faţă de generaţia de preşcolari de astăzi, aceeaşi grijă părintească pe care aţi manifestat‑o faţă de toate generaţiile de preşcolari care au învăţat în acest aşezământ filantropic eparhial. Vă asigurăm că acest dar va fi bine investit în clădirea grădiniţei, pentru sporirea condiţiilor de igienă, pentru gardul împrejmuitor, introducerea sistemului de apă curentă şi dotarea cu material didactic. De asemenea, vom putea primi şi mai departe bursele şcolare «Arhiepiscopul Casian». Vă mulţumim”.

(Grădiniţa parohială „Sfinţii Împăraţi” – Ireasca, jud. Galaţi)

„Am primit un ajutor în valoare de 350 lei, la biserica „Sf. Arhangheli” cu ocazia Sărbătorii Naşterii Domnului. Mi s‑a spus că aceşti bani sunt din partea Arhiepiscopiei, de aceea ţin să vă mulţumesc. Ca tată am fost fericit de bucuria copiilor. Cu greu trecem peste necazurile noastre şi bucuria e un lucru rar în familia noastră. Vă dorim sănătate”.

(Nistor Nicolae, str. Plevnei nr. 79, municipiul Brăila)

„Privind în fiecare dimineaţă calendarul ortodox şi sfânta icoană de pe peretele modestei noastre încăperi, ne amintim şi căutăm cuvintele potrivite pentru a vă mulţumi şi a vă arăta cât de mult a însemnat pentru noi ajutorul bănesc în valoare de 250 lei, primiţi din iniţiativa şi binecuvântarea Părintelui nostru Arhiepiscop Casian. Preotul Tudor Dan Nicolae, care ne‑a înmânat suma de bani, ne‑a explicat despre gândul bun pe care l‑a avut Părintele Arhiepiscop. Şi în felul acesta ne‑am bucurat întreaga familie, căci darul primit a adus un zâmbet pe chipul copiilor noştri”.

(Condruţ Fănică, comuna Tichileşti, judeţul Brăila)

„Mă numesc Ariton Nicolae şi sunt elev în clasa a VIII‑a, la Şcoala Gimnazială „Iorgu Iordan” din Tecuci. Ne‑am bucurat tare mult când părintele nostru, Jalbă Vasile, dimpreună cu tata, au venit cu daruri de Crăciun, bucurându‑ne atât pe mine, cât şi pe cei patru fraţi ai mei. Prin acest gest am învăţat că şi noi trebuie să oferim, la rândul nostru, altor copii care sunt necăjiţi, ca şi ei să se bucure de această mare sărbătoare. Să fim mai buni şi mai săritori! Anul acesta Naşterea Domnului ne‑a ajutat să înţelegem de ce Dumnezeu a venit la noi: a venit ca să ne dea!”

A consemnat Marcel Jorăscu