Acţiuni misionare şi social‑filantropice la parohia Lieşti: Să păstrăm tradiţiile noastre strămoşeşti

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, şi anul acesta, copiii şi tinerii implicaţi în programele bisericii din Lieşti, „Hristos Împărtăşit copiilor”, „Alege şcoala” şi în proiectul‑concurs: „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” au desfăşurat o bogată activitate cu ocazia praznicului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Program de colinde şi obiceiuri populare (Lieşti, decembrie 2015)

Crăciunul este sărbătoarea cu cele mai frumoase datini şi obiceiuri ce ne‑au fost transmise din moşi-strămoşi. Bucuria de a vesti Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos prin colinde este foarte mare.

La noi s‑a îndătinat un obicei al copiilor ca, înainte de a colinda pentru a primi nuci, covrigi şi bani, să colinde pe la casele celor nevoiaşi şi să le oferi ei daruri, aşa cum face Moş Crăciun. Astfel au fost colindate familiile, cu trei şi patru copii, familiile care au copii bolnavi şi cu dizabilităţi şi bătrânii bolnavi şi singuri. Copiii le‑au oferit daruri constând în: alimente (carne, ulei, zahăr, făină), dulciuri şi jucării pentru copii.

Astfel încărcaţi sufleteşte, au plecat să colinde pe la bunici, prieteni, rude şi pe la toţi care ne‑au invitat şi au deschis porţile. În ziua de Crăciun am cântat colinde la biserica noastră din Lieşti, acolo unde ne‑au ascultat toţi oamenii.

Cu câteva zile înainte de Crăciun a fost organizat în Căminul Cultural, cu sprijinul Parohiei şi al Primăriei Lieşti, un spectacol al datinilor şi obiceiurilor de Crăciun. În prezenţa numeroşilor enoriaşi, din comună şi a autorităţilor locale, copiii, îmbrăcaţi în frumosul costum popular, specific Dunării de Jos, au cântat frumoasele colinde strămoşeşti. Cel mai vechi colind, pe care l‑au cântat bunicii şi străbunici, din toate satele de pe valea Siretului, este „La vârfuri la nouă meri” sau „Holeiranda”.

Tot în această perioadă, copii au participat, la biserica din satul Nămoloasa, la „Serile colindului românesc” şi la biserica din Pechea, la concertul de colinde. Îmbrăcaţi în frumosul costum popular, au participat şi la Tecuci, la sala Casei de Cultură „Ioan Petrovici”, la concertul de colinde organizat de Protoieria Tecuci, unde au participat grupuri de copii de la mai multe biserici din protoierie.

Cu totul deosebită, a fost seara de Sfântul Ştefan, când copiii au mers la Mănăstirea Cârlomăneşti. Aici, alături de alte grupuri de copii, au participat la slujba vecerniei unde au dat răspunsurile la strană. Părintele Protopop le‑a vorbit despre colinde şi tradiţia lor la poporul român. După aceea, când se întuneca, a fost organizat un foc de tabără, iar copiii au cântat colinde.

Pr. Gabor Titi, Parohia „Cuvioasa Parascheva”, Lieşti

 

Impresii:

„Suntem o familie cu patru copii şi o ducem greu, dar aceşti colindători ne‑au bucurat foarte tare. Copiii noştri au primit jucării frumoase şi scumpe, pe care noi nu ni le puteam permite. Le mulţumim”. (D‑l Petrea – tată a patru copii).

„Când am auzit colindători cântând aşa de frumos, ne‑am adus aminte de anii copilăriei noastre, când şi noi ne duceam pe la casele oamenilor să‑i colindăm. Nu aveam aşa costume frumoase, aveam bocancii rupţi şi haine ponosite, dar ne bucuram de orice ni se dădea: nuci, covrigi şi mai rar bani.” (Enache Gh., 80 ani).

„Nu credeam că vor mai veni pe la mine colindători., îi vedeam doar la televizor.” (Matei Maria, 79 de ani).

Mitu Ioan (clasa a VII‑a) – colindător: „Ne‑am obişnuit să colindăm mai întîi, pe cei ce nu pot colinda – copiii bolnavi şi cu dizabilităţi; apoi pe cei săraci şi pe bunicii care sunt singuri. Dacă nu ne ducem la ei mai întâi, bucuria nu e deplină. Așa, parcă Crăciunul e altfel! Mai fericit este a oferi decât a primi. Am văzut oameni mai săraci decât mine, mai bolnavi decât mine şi atunci mi‑am dat seama ce bogat şi fericit ar trebui să fiu eu. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate.”