Sub acest titlu s-a desfăşurat marţi, 24 noiembrie, întâlnirea elevilor seminarişti cu poetul Ion Zimbru. Însoţit de ziaristul şi scriitorul Victor Cilincă şi de doamna Tincuţa Boza (care a sponsorizat multe dintre cărţile sale), poetul a participat, după propria mărturisire, la cea mai frumoasă întâlnire cu cititorii.
În zilele care au precedat activitatea, elevii noştri au făcut cunoştinţă cu opera poetului gălăţean (volumele „Trecutul timpului prezent”, „Amintiri din podul palmei”şi „Prezentul timpului trecut”). Au afişat pe pereţii Mansardei fragmente din interviul în care poetul vorbeşte despre satul său, despre poezie, despre părinţi şi locuri dragi.
Ion Zimbru a recitat din propria operăşi din poeţii preferaţi: (N. Labiş, Bacovia, Esenin), a răspuns numeroaselor întrebări adresate. S-au rostit versuri, multe versuri (la alegerea elevilor), s-au comentat versuri. A fost un dialog cald şi firesc, din care participanţii, elevi şi profesori, au cules idei de ţinut minte: poezia este un fulger, ea ne face mai buni, cititul este esenţial; „Citesc şi scriu. Neapărat în această ordine” a răspuns la întrebarea legată de preocupările sale. Satul natal şi părinţii sunt spaţii sacre, la care se întoarce mereu cel care şi-a luat numele de creator după denumirea micii localităţi din nordul judeţului „unde mama s-a gândit să facă ordine în univers”: „Satul meu cu cinci biserici, trei fântâni şi două case/ îşi dă sufletul (într-una) printre resturi temporale… /stă pe deal, se uită-n zare şi nu vrea să mă mai lase/ dacă vin, să plec (într-una) din descânturile sale”.
Întrebat cine este „Doamna” atât de des invocată în poeziile sale, poetul a răspuns că este Poezia. Noi, cei prezenţi, am înţeles că este şi iubirea, şi toamna, şi pacea, şi disperarea, pentru că, spune poetul „poezia e dincolo de cuvinte: „Bună dimineaţa, doamna mea Ninsoare… /plâng de bucurie săniile-n sat, / toţi copiii lumii lacrimă la geamuri, /parcă-ncepe o Cale fără de păcat”.
Ne-am despărţit de musafirii noştri cu regretul că timpul a trecut prea repede, cu speranţa unor noi întâlniri şi cu promisiunea sponsorului (Doamna Boza) că biblioteca Seminarului va primi câte un exemplar din toate volumele poetului Ion Zimbru.
A consemnat prof. Violeta Măzăroaie