Sfântul Apostol Andrei cinstit la Seminarul Teologic

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă un moment de bucurie pentru seminariştii gălăţeni, care îşi cinstesc ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic. În ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi profesori şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii în capela Seminarului, ocrotită de Sfântul Apostol Andrei.

Programul a debutat cu sfinţirea catapetesmei restaurate, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.Înfrumuseţarea catapetesmei aurite, a fost realizată de către pictorul Valentin Palade, absolvent al secţiei de patrimoniu a Seminarului gălăţean, la care au participat şi elevi seminarişti ai claselor de patrimoniu.

Sfinţirea catapetesmei

În cuvântul său de învăţătură, Chiriarhul locului a vorbit seminariştilor despre întreaga activitate de propovăduire a Sfântului Apostol Andrei, în special pe teritoriul României, dar şi despre importanţa capelei din incinta seminarului pentru viaţa şi misiunea tânărului seminarist: „Capela Seminarului «Sfântul Apostol Andrei» este în haine de sărbătoare, prin înnoirile ce s-au săvârşit aici. A fost sfinţită catapeteasma înnoită. Apoi, prin prezenţa copiilor, a seminariştilor, şi a credincioşilor am văzut aici, nu doar o peşteră, ci o catedrală spirituală, tânără, a Sfântului Andrei, de unde ne transmite mereu mesajul învăţăturii curate ortodoxe a tradiţiilor sănătoase pentru slujirea în Biserică. Sfântul Apostol Andrei, împreună cu Sfântul Ierarh Nectarie, inspiră profesorii de teologie, inspiră elevii, dar îi bucură şi pe părinţii lor de un apostolat viu şi dinamic. Cu adevărat, în România, Sfântul Apostol Andrei are în continuare «apostoli» tineri.”

După Sfânta Liturghie Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepicopiei Râmnicului au săvârşit slujba sfinţirii clădirii istorice a Seminarului andreean, care a îmbrăcat o haină nouă pentru sărbătoarea ocrotitorului său spiritual. Astfel, cei doi ierarhi au binecuvântat atât interiorul, cât şi la exteriorul şcolii, sălile de curs, precum şi căminul şi cantina seminarului, care în ultima perioadă au trecut prin ample lucrări de reabilitare. Toate aceste lucrări s-au realizat prin grija, cu osteneala şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La finalul slujbei de sfinţire, toţi cei prezenţi au participat la tradiţionala agapă creştină în sufrageria seminarului.

În încheiere, prezentăm câteva mărturii din reacţiile spontane ale elevilor, care îşi împărtăşeau impresiile şiexperienţele:

Îndemnaţi fiind de Sfântul Apostol Pavel ,,Toate în numele Domnului să le faceţi”, şi ştiind că nimic nu se face fără binecuvântare, am primit binecuvântarea şi învăţăturile arhipăstorului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, precum şi ale oaspetelui nostru, Preasfinţitul Părinte Emilian, care au sfinţit catapeteasma capelei, clădirea şcolii, căminului şi cantinei, redându-le aerul bunei-cuviinţe după lucrările efectuate.

Pentru mine personal, acest eveniment a însemnat atât încununarea ostenelilor depuse de conducerea şcolii pentru înfrumuseţarea locaşului andreian de la Dunărea de Jos, cât mai ales o confirmare a activităţii rodnice de aici, precum şi un imbold către atingerea scopului urmărit de arhimandritul Visarion Puiu, încă din 1909: formarea unor preoţi buni, pentru apostolat.

În acest sens, au fost înnoite tocmai elementele care ne ajută pe această cale: catapeteasma – ca imagine în lumină Împărăţiei Cerurilor, şi şcoala – ca locaş de luminare a minţii.

Toate trebuie să graviteze în jurul luminii, pentru ca noi să devenim capabili de a lumina la rândul nostru pe alţii, astfel încât, ca următori ai Apostolului Andrei, să ducem pe cât mai mulţi oameni către slava Luminii-Hristos. (Vlad Blîndu, clasa a X-a, secţia Pastorală)

Catapeteasma înnoită a capelei Seminarului ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi

La rândul nostru, mulţumim Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cât şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, pentru bucuria pe care ne-au dăruit-o în această sfântă zi, când lucrările de restaurare a şcolii noastre au fost sfinţite.

Ca de fiecare dată, cu faţa blândă şi luminoasă, Înaltpreasfinţitul Casian ne aduce acea stare de bucurie şi comuniune. El este pentru noi ca un tată şi, cu ajutorul, rugăciunile şi binecuvântarea sa s-au putut realiza aceste minunate lucrări pentru şcoală, aceasta îmbrăcând o haină mai luminoasă şi sfinţită. (Andrei Costea, clasa a X-a, secţia Pastorală)

Pe mine personal acest eveniment m-a umplut de bucurie sufletească, deoarece conducerea şcolii seminariale a depus eforturi imense pentru schimbarea “hainelor vechi” în alte ,,haine de sărbătoare” pentru cinstitul praznic al Sfântului Apostol Andrei. Apoi prezenţa ierarhilor ne-a învăţat noi lecţii de viaţă, mai ales depre viaţa trăită în lumina şi slava lui Hristos Domnul şi Dumnezeul nostru. (Puiu Călin, clasa a X-a Pastorală)

Încă din clasa a IX-a am început sa descopăr tainele picturii bizantine. M-am bucurat să particip la poleirea catapetesmei Capelei Seminarului nostru. În această practică am învăţat lucruri noi, de la oameni deosebiţi şi dedicaţi în ceea ce fac. Am învăţat în aceasta practica ce înseamnă munca în echipă; şi mai mult de atât: am învăţat să împletesc munca ce am depus – o în liniştea capelei noastre cu rugăciunea lăuntrică. Atunci când împreunăm aceste două lucruri, simţim o pace ce ne linişteşte şi ne face să cugetăm mult mai mult la ceea ce ne înconjoară şi toate gândurile rele şi tulburătoare se depărtează de noi. Am fost bucuros că am participat la sfinţirea catapetesmei, deoarece am simţit că efortul pe care l-am depus a dat roade şi este bineplăcut în faţa lui Dumnezeu. Sunt fericit că sunt elev al acestui Seminar Teologic, deoarece aici am învăţat multe lucruri folositoare şi mai mult de atât, am învăţat să Îl pun pe Dumnezeu în tot ceea ce fac. (Cristian Ilie, clasa a XI-a Patrimoniu)

În perioada 16-20 noiembrie 2015 am participat, împreună cu alţi colegi, la poleirea catapetesmei din capela Seminarului, cu hramul «Sf. Ap. Andrei» şi «Sf. Ier. Nectarie».

În aceasta perioadă, împreună cu ceilalţi colegi, sub atenta îndrumare a pictorului Palade Valentin, am învăţat cum se înfrumuseţează o catapeteasmă prin aplicarea de foiţă de aur. A fost pentru prima dată când am asistat la o poleire şi foarte tare m-a bucurat faptul că am putut şi eu să lucrez la acest proiect.

În altă şcoală nu aş fi avut şansa să particip la o asemenea activitate, ci doar la Seminar. A fost o experienţă foarte frumoasă care mi-a dat motive să mă bucur că sunt seminarist. (Marius Stratulat, clasa a XI-a Patrimoniu).

Apreciind aceste trăiri sincere ale elevilor, felicităm pe toţi cei ce s-au implicat în organizarea acestei sărbători: tineri, profesori, sponsori.

Mulţumim ÎPS Arhiepiscop Casian şi Eparhiei noastre că, la acest ,,soroc” de sfert de veac de la reînfiinţare, Seminarul andreian ,,s-a schimbat la faţă”. Şi sperăm că a şi sporit ca viaţă!

 A consemnat pr. Gabriel Radu Mungiu